Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 3.06520
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.20725
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.57724
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1.32415
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 6575
Где си тада био свете 5320
Даница Праштало, без детињства и без старости 2.00110
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3.14245
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 8305
Дианина листа 3.0270
Досије Сисак: Како је убијен Стево Боројевић 1991. године 300
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 1.0990
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 1.68320
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.58224
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2.0420
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 690
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.7470
Емисија: Шта Јасеновац значи Хрватима 3.88842
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 1430
Жртва: Бејсфјордске жртве 1.97215
Жртва: Вукашин Мандрапа 12.376141
Жртва: Кукуњевачке жртве 1690
Жртва: Петар Зимоњић 1.6580
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 9610
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 3680
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3.16820
Зашто смо криви 8240
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.42825
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 1.0940
Зликовац Јошка Фишер или када су Зелени тражили српску крв 1580
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1.31115
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 9.07868
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 2670
Злочинац: Алојзије Степинац 14.543101
Злочинац: Андрија Артуковић 7.10620
Злочинац: Вјекослав Лубурић 14.621107
Злочинац: Динко Шакић 7.60722
Злочинац: Звонко Бушић 1.1280
Злочинац: Иван Крајачић 1.7350
Злочинац: Јурај Францетић 6.53224
Злочинац: Крижари група 1.1430
Злочинац: Љубо Милош 5.90829
Злочинац: Миле Будак 1.3630
Злочинац: Мирослав Филиповић 9.72770
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.41420
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2.14010
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.89613
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1.31614
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 2.0125
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 5035
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 8300
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 5240
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 5450
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.55810
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 2615
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.49317
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.38910
Јадовно је претеча Јасеновца 9190
Јасеновац – најтужнија српска реч 7460
Јасеновац (ни)је ослобођен 8.06140
Јасеновац је код Хрвата стање духа 9960
Јасеновац најцрње српско стратиште 2.4955
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1.07515
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 3985
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 6.489136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.68510
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.29110
Књига: Једење Богова 9.21460
Књига: Књига из тишине 4.52215
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.83324
Књига: Не окрећи се сине 13.525168
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 4.28180
Књига: Рат и дјеца Козаре 3.60324
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 2825
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4.2469
Књига: Убице у Божје име 1750
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.50822
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 97215
Крвава црква против Цркве Христове 3.20115
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 2.94120
Логор: Јасеновац 36.345745
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.53833
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 5690
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 9285
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.25815
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 3100
Највећа хрватска подвала Србима: Ивица Рачан као тројански коњ 1190
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 1.1135
Независна држава Хрватска 20.859162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.2620
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 65910
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.2528
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 5680
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 74510
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.64010
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 7460
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.4955
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 2450
Помен (жртвама Јасеновца) 4549
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1.2360
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 86910
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1.5705
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1.5285
Предстоје нам дуге године тихе окупације 3725
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 7130
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2.0745
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 530
Прошли смо све усташке логоре 1.4510
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1.4900
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1.1695
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1.7899
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 9445
Саво Штрбац: Викијасеновац 2.9800
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2.1725
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 1.76733
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 3.67730
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1.1280
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1.18420
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 9545
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 6630
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.72515
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.60410
Стазама јасеновачких мученика 2015 2.51935
Станица за Дудик и Јасеновац 2.7485
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 600
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.4585
Трагедија која се не завршава 3.17010
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1.2555
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 1.6920
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.6105
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 1.00110
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.70215
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 75210
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 3090
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 41115
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.78215
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 540
Усташе 17.054216
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 8640
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 1660
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2.05310
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.3600
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 1560
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 6.16217
Филм: Бог и Хрвати 7.96527
Филм: Деца у жици 4.99030
Филм: Злочин без кајања 3.46315
Филм: Иродови синови 3.86310
Филм: Исповест Данице Праштало 4.69610
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2.3785
Филм: НДХ: Мук 2.7565
Филм: НДХ: Понор 2.83410
Филм: НДХ: Страх 2.8030
Филм: Ожиљак 4.47215
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.51910
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 1240
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 8530
Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици 1650
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 2.9340
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 93515


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links