Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 3,34720
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2,51225
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1,96224
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1,61815
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 9545
Владика бачки Иринеј о умањивању броја жртава у Јасеновцу 1175
Где си тада био свете 8360
Геноцид без казне 89110
Даница Праштало, без детињства и без старости 2,31810
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3,46245
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 1,1175
Датум који се враћа: 10. април 1941 210
Дианина листа 3,3480
Досије Сисак: Како је убијен Стево Боројевић 1991. године 4390
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 1,4030
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 2,19325
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2,98624
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2,3780
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 2560
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 2,2090
Емисија: Шта Јасеновац значи Хрватима 4,23342
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 4040
Жртва: Бејсфјордске жртве 2,47615
Жртва: Вукашин Мандрапа 13,346141
Жртва: Кукуњевачке жртве 3930
Жртва: Петар Зимоњић 2,5840
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1,2390
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 6080
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3,44220
Зашто смо криви 1,0980
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1,70425
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 1,3640
Зликовац Јошка Фишер или када су Зелени тражили српску крв 4570
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1,61415
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 9,88168
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 6270
Злочинац: Алојзије Степинац 15,662101
Злочинац: Андрија Артуковић 8,29820
Злочинац: Вјекослав Лубурић 16,474107
Злочинац: Динко Шакић 9,06222
Злочинац: Звонко Бушић 1,8420
Злочинац: Иван Крајачић 3,1770
Злочинац: Јурај Францетић 7,87724
Злочинац: Крижари група 1,9300
Злочинац: Љубо Милош 6,81329
Злочинац: Миле Будак 2,2965
Злочинац: Мирослав Филиповић 11,05070
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1,72220
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2,40410
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 4,21513
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1,62114
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 2,3605
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 7985
Интервју са Eфрaимом Зурофом: Хапшење Динка Шакића и измицање Шандора Кепира 1390
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 1,1410
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 8520
Интервју са историчарем Гораном Хутинецем: Снимци изнад Јасеновца откривају масовне гробнице 1240
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 8210
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1,82210
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 6815
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2,78417
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2,72010
Јадовно је претеча Јасеновца 1,1300
Јасеновац – најтужнија српска реч 1,0020
Јасеновац (ни)је ослобођен 8,41940
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1,2720
Јасеновац најцрње српско стратиште 2,7835
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1,31715
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 6165
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 7,205140
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 2,05310
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1,82010
Књига: Једење Богова 10,49760
Књига: Књига из тишине 5,12315
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 5,19224
Књига: Не окрећи се сине 15,432168
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 5,08880
Књига: Рат и дјеца Козаре 4,45024
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 5325
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4,7779
Књига: Убице у Божје име 4785
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1,83822
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1,24315
Крвава црква против Цркве Христове 3,67215
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 3,31120
Логор: Јасеновац 39,755745
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2,88033
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 1,0080
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1,2225
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1,53115
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 5800
Највећа хрватска подвала Србима: Ивица Рачан као тројански коњ 4395
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 1,4085
Независна држава Хрватска 22,495167
Некажњене клевете Дејана Ристића директора МЖГ 1000
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1,5245
Објављена сведочанства 7.536 Срба о паклу логора у усташкој НДХ 1460
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 94110
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1,5488
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 8470
Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких у Новом Београду 2920
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 97810
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1,93110
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 9960
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2,7445
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 4595
Помен (жртвама Јасеновца) 7319
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1,4880
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 1,13510
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1,9865
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1,7665
Предстоје нам дуге године тихе окупације 6265
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 9560
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2,4215
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 2960
Прошли смо све усташке логоре 1,7000
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1,7000
Ради ти дијете свој посао - Епитаф Старцу Вукашину 1890
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1,4575
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1,9899
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 1,2005
Саво Штрбац: Викијасеновац 3,2500
Свађа Срба о Јасеновцу на 66. београдском Сајму књига 1600
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2,5385
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 2,22633
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 4,00230
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1,3970
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1,48320
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 1,2075
Случај Глухоњић: Ко се поноси усташама (не) може бити професор 290
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 9640
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1,99715
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1,87210
Стазама јасеновачких мученика 2015 2,83035
Станица за Дудик и Јасеновац 3,0125
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 3010
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1,7285
Трагедија која се не завршава 3,42510
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1,5245
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 2,0420
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2,9495
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 1,31110
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 4,00115
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 94110
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 5650
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 78115
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 2,12215
Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024) 1560
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 3200
Усташе 18,267216
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1,2940
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 4410
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2,59810
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1,8080
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 3820
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 6,58417
Филм: Бог и Хрвати 8,75234
Филм: Деца у жици 5,58130
Филм: Злочин без кајања 3,96815
Филм: Иродови синови 4,49310
Филм: Исповест Данице Праштало 5,24410
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2,8315
Филм: НДХ: Мук 3,2335
Филм: НДХ: Понор 3,28510
Филм: НДХ: Страх 3,2690
Филм: Ожиљак 4,96915
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 4,02010
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 3880
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 1,1090
Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици 4010
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 3,2450
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 1,20015


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links