Јасеновац - фабрика смрти
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 240520
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 154325
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 64714
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 60415
Даница Праштало, без детињства и без старости 102510
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 248640
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 2650
Дианина листа 23100
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 4530
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 4960
Жртва: Бејсфјордске жртве 91315
Жртва: Вукашин Мандрапа 10363141
Жртва: Петар Зимоњић 2000
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 2880
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 255220
Зашто смо криви 2300
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 77425
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 4820
Зло Јасеновца не сме се преспавати 65815
Злочин: Драксенић 1942 736568
Злочинац: Алојзије Степинац 12332101
Злочинац: Андрија Артуковић 507520
Злочинац: Вјекослав Лубурић 11790102
Злочинац: Динко Шакић 605617
Злочинац: Јурај Францетић 451624
Злочинац: Љубо Милош 421629
Злочинац: Мирослав Филиповић 753265
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 76520
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 162410
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 326013
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 64414
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 12565
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 2020
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 95810
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 177917
Јадовно је претеча Јасеновца 4050
Јасеновац – најтужнија српска реч 1920
Јасеновац (ни)је ослобођен 718740
Јасеновац је код Хрвата стање духа 4060
Јасеновац најцрње српско стратиште 18615
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 54415
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 5186126
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 87510
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 2500
Књига: Једење Богова 704260
Књига: Књига из тишине 337315
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 390724
Књига: Не окрећи се сине 9724164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 298775
Књига: Рат и дјеца Козаре 198321
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 31909
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 89222
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 36315
Крвава црква против Цркве Христове 197215
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 218620
Логор: Јасеновац 31678735
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 189233
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 3655
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 66315
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 4925
Независна држава Хрватска 17581162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 6330
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 3810
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 5148
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 22110
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 102610
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 2390
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 19555
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 6420
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 30010
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 8600
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 9255
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 1910
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 13705
Прошли смо све усташке логоре 8920
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 9810
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 5465
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 13019
Саво Штрбац: Викијасеновац 23670
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 13975
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 70633
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 299130
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 5360
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 56520
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 4365
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 113115
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 104610
Стазама јасеновачких мученика 2015 181135
Станица за Дудик и Јасеновац 21195
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 8435
Трагедија која се не завршава 262810
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 6235
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 9990
Ћутање не значи увек одобравање, али... 19135
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 41310
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 289615
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 27110
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 114315
Усташе 14758211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 2190
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 96010
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 4250
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 521417
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 153824
Филм: Бог и Хрвати 628427
Филм: Деца у жици 394830
Филм: Злочин без кајања 243815
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 13180
Филм: Иродови синови 275710
Филм: Исповест Данице Праштало 352210
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 14075
Филм: НДХ: Мук 18695
Филм: НДХ: Понор 192010
Филм: НДХ: Страх 19280
Филм: Ожиљак 349815
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 253510
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 8480
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 315942
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 2410
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 22580
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 30915


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links