Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 2.83020
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 1.96625
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.29224
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1.07215
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 4415
Где си тада био свете 2690
Даница Праштало, без детињства и без старости 1.62810
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 2.90240
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 6235
Дианина листа 2.7570
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 8530
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 1.24320
Жртва: Бејсфјордске жртве 1.59115
Жртва: Вукашин Мандрапа 11.641141
Жртва: Петар Зимоњић 9680
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 7360
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 1700
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 2.92320
Зашто смо криви 6130
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.19325
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 8620
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1.05115
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.37468
Злочинац: Алојзије Степинац 13.687101
Злочинац: Андрија Артуковић 6.32420
Злочинац: Вјекослав Лубурић 13.537107
Злочинац: Динко Шакић 6.94022
Злочинац: Звонко Бушић 5200
Злочинац: Иван Крајачић 1.0370
Злочинац: Јурај Францетић 5.70824
Злочинац: Крижари група 5830
Злочинац: Љубо Милош 5.27629
Злочинац: Миле Будак 6040
Злочинац: Мирослав Филиповић 8.84570
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.17020
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 1.94610
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.69513
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1.05814
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 1.7245
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 2545
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 5730
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 2670
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 3340
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.33510
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.23217
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.12110
Јадовно је претеча Јасеновца 7310
Јасеновац – најтужнија српска реч 5490
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.75440
Јасеновац је код Хрвата стање духа 7650
Јасеновац најцрње српско стратиште 2.2585
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 89215
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 1845
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 5.993136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.37010
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 87010
Књига: Једење Богова 8.29260
Књига: Књига из тишине 4.06115
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.53124
Књига: Не окрећи се сине 11.962164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 3.73580
Књига: Рат и дјеца Козаре 2.96124
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 600
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 3.8439
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.28222
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 74115
Крвава црква против Цркве Христове 2.81215
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 2.66920
Логор: Јасеновац 34.059740
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.29433
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 2780
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 7115
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.04215
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 8665
Независна држава Хрватска 19.536162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.0360
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 42910
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 9768
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 3320
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 54610
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.40910
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 5720
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.2965
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 730
Помен (жртвама Јасеновца) 2269
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1.0130
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 64310
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1.2915
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1.2905
Предстоје нам дуге године тихе окупације 1285
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 5170
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 1.8075
Прошли смо све усташке логоре 1.2410
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1.3020
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 9345
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1.6159
Саво Штрбац: Викијасеновац 2.7490
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 1.8705
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 1.34533
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 3.42530
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 9090
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 96020
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 7615
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 4310
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.50315
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.37010
Стазама јасеновачких мученика 2015 2.24935
Станица за Дудик и Јасеновац 2.5155
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.2315
Трагедија која се не завршава 2.96710
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1.0205
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 1.4370
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.3415
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 77710
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.47215
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 55910
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 890
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.53415
Усташе 16.219211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 5820
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 1.64810
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 9630
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 5.80017
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.23124
Филм: Бог и Хрвати 7.28727
Филм: Деца у жици 4.56630
Филм: Злочин без кајања 3.07015
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.7530
Филм: Иродови синови 3.42210
Филм: Исповест Данице Праштало 4.22210
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 1.9545
Филм: НДХ: Мук 2.3795
Филм: НДХ: Понор 2.44410
Филм: НДХ: Страх 2.4320
Филм: Ожиљак 4.07015
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.11210
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.3590
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 3.58842
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 6180
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 2.6870
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 69815


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links