Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 3.23420
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.38925
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.81824
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1.50215
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 8445
Где си тада био свете 7120
Даница Праштало, без детињства и без старости 2.19810
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3.33445
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 1.0115
Дианина листа 3.2200
Досије Сисак: Како је убијен Стево Боројевић 1991. године 2540
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 1.2790
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 2.01925
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.82324
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2.2480
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 1900
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 2.0200
Емисија: Шта Јасеновац значи Хрватима 4.09842
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 3010
Жртва: Бејсфјордске жртве 2.29315
Жртва: Вукашин Мандрапа 12.967141
Жртва: Кукуњевачке жртве 3130
Жртва: Петар Зимоњић 2.1640
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1.1420
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 5150
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3.33620
Зашто смо криви 1.0000
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.59825
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 1.2630
Зликовац Јошка Фишер или када су Зелени тражили српску крв 3400
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1.49515
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 9.53268
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 4970
Злочинац: Алојзије Степинац 15.165101
Злочинац: Андрија Артуковић 7.85920
Злочинац: Вјекослав Лубурић 15.733107
Злочинац: Динко Шакић 8.23122
Злочинац: Звонко Бушић 1.6350
Злочинац: Иван Крајачић 2.5310
Злочинац: Јурај Францетић 7.33824
Злочинац: Крижари група 1.5960
Злочинац: Љубо Милош 6.37429
Злочинац: Миле Будак 1.9125
Злочинац: Мирослав Филиповић 10.39070
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.59120
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2.30110
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 4.08813
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1.50214
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 2.2265
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 6845
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 1.0320
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 7240
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 7120
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.71410
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 4575
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.66517
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.58710
Јадовно је претеча Јасеновца 1.0450
Јасеновац – најтужнија српска реч 9070
Јасеновац (ни)је ослобођен 8.27440
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1.1650
Јасеновац најцрње српско стратиште 2.6695
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1.21815
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 5335
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 6.916140
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.90510
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.58910
Књига: Једење Богова 10.10060
Књига: Књига из тишине 4.87015
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 5.05224
Књига: Не окрећи се сине 14.445168
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 4.86580
Књига: Рат и дјеца Козаре 4.11924
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 4345
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4.5789
Књига: Убице у Божје име 3360
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.68722
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1.14315
Крвава црква против Цркве Христове 3.48415
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 3.16020
Логор: Јасеновац 38.197745
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.74133
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 8770
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1.1035
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.43315
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 4770
Највећа хрватска подвала Србима: Ивица Рачан као тројански коњ 3190
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 1.2935
Независна држава Хрватска 21.858162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.4230
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 83610
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.4388
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 7300
Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких у Новом Београду 1500
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 89510
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.82210
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 9030
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.6535
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 3765
Помен (жртвама Јасеновца) 6359
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1.3920
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 1.03710
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1.8355
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1.6785
Предстоје нам дуге године тихе окупације 5395
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 8700
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2.2885
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 2060
Прошли смо све усташке логоре 1.6040
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1.6180
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1.3475
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1.9179
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 1.1045
Саво Штрбац: Викијасеновац 3.1490
Свађа Срба о Јасеновцу на 66. београдском Сајму књига 710
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2.3955
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 2.03533
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 3.87630
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1.2910
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1.36920
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 1.1125
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 8510
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.88715
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.76110
Стазама јасеновачких мученика 2015 2.70535
Станица за Дудик и Јасеновац 2.9115
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 2130
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.6225
Трагедија која се не завршава 3.33310
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1.4155
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 1.9010
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.8185
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 1.19210
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.89115
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 86810
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 4570
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 63915
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.98415
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 2270
Усташе 17.740216
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1.1570
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 3400
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2.38210
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.6470
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 2890
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 6.40317
Филм: Бог и Хрвати 8.44434
Филм: Деца у жици 5.34330
Филм: Злочин без кајања 3.76615
Филм: Иродови синови 4.22810
Филм: Исповест Данице Праштало 5.03110
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2.6545
Филм: НДХ: Мук 3.0555
Филм: НДХ: Понор 3.11310
Филм: НДХ: Страх 3.0910
Филм: Ожиљак 4.76615
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.80910
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 2860
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 1.0070
Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици 3120
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 3.1180
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 1.09215


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links