Јасеновац - фабрика смрти
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 253220
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 168225
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 90824
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 75615
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 1545
Даница Праштало, без детињства и без старости 116110
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 260940
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 3740
Дианина листа 24470
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 5770
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 6760
Жртва: Бејсфјордске жртве 113915
Жртва: Вукашин Мандрапа 10807141
Жртва: Петар Зимоњић 4140
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 4380
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 266720
Зашто смо криви 3470
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 92425
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 6020
Зло Јасеновца не сме се преспавати 78115
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 776368
Злочинац: Алојзије Степинац 12740101
Злочинац: Андрија Артуковић 545920
Злочинац: Вјекослав Лубурић 12291107
Злочинац: Динко Шакић 631322
Злочинац: Звонко Бушић 840
Злочинац: Иван Крајачић 5090
Злочинац: Јурај Францетић 484524
Злочинац: Крижари група 1060
Злочинац: Љубо Милош 446529
Злочинац: Мирослав Филиповић 782370
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 88920
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 171710
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 339713
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 78014
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 14115
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 3190
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 108210
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 192317
Јадовно је претеча Јасеновца 5070
Јасеновац – најтужнија српска реч 2990
Јасеновац (ни)је ослобођен 733440
Јасеновац је код Хрвата стање духа 5120
Јасеновац најцрње српско стратиште 19925
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 64815
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 5438136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 104010
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 40210
Књига: Једење Богова 743060
Књига: Књига из тишине 354615
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 411724
Књига: Не окрећи се сине 10385164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 321375
Књига: Рат и дјеца Козаре 225221
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 34139
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 100822
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 48015
Крвава црква против Цркве Христове 221015
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 233320
Логор: Јасеновац 32357735
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 200833
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 360
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 4775
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 78915
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 6115
Независна држава Хрватска 18173162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 7640
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 16310
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 6758
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 730
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 32510
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 114110
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 3400
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 20555
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 7590
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 40410
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 9955
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 10315
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 2910
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 14895
Прошли смо све усташке логоре 9970
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 10770
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 6645
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 13969
Саво Штрбац: Викијасеновац 24890
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 15435
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 89533
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 312930
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 6460
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 68320
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 5325
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 1660
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 125015
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 114610
Стазама јасеновачких мученика 2015 194935
Станица за Дудик и Јасеновац 22445
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 9625
Трагедија која се не завршава 272610
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 7475
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 11400
Ћутање не значи увек одобравање, али... 20385
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 51810
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 308415
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 36210
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 126315
Усташе 15238211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 3240
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 117410
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 5740
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 540017
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 180424
Филм: Бог и Хрвати 660827
Филм: Деца у жици 411930
Филм: Злочин без кајања 259515
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 14470
Филм: Иродови синови 295610
Филм: Исповест Данице Праштало 375410
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 15555
Филм: НДХ: Мук 20095
Филм: НДХ: Понор 205610
Филм: НДХ: Страх 20640
Филм: Ожиљак 364915
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 269610
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 10050
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 329442
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 3610
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 23870
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 43815


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links