Више од злочина - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Више од злочина 

Документарни филм "Више од злочина" је прича о монструозним злочинима који су починили припадници муслиманске Армије Босне и Херцеговине и муслиманске паравојне снаге током рата у БиХ 1992-1995.

Овај документарац прати страдања Срба у селу Каменица крај Зворника, на сјевероистоку Босне и Херцеговине крај ријеке Дрине. Зворник је општина која је према попису становништва из 1991. године имала 81.000 становника, од чега 40% Срба, а 56% муслимана.

Прије самих ратних дешавања у априлу 1992. године кренуло је илегално наоружавање муслимана широм Босне и Херцеговине још у љето 1991. Све је то ишло преко Странке Демократске Акције коју је водио Алија Изетбеговић, предратни робијаш и аутор чувене шовинистичке "Исламске Декларације". У Зворнику су дjеловале и паравојне снаге муслимана: "Патриотска Лига" и "Зелене беретке".

Муслиманске ратне јединице БиХ су у ноћи између 5. и 6. новембра 1992. године напали српско село Каменица. Све живо што су нашли у селу било је побијено, највише оштрим и тупим предметима: ножевима, секирама, шилом... Жртве су закиване за дрвеће, дављене су и жицом.

Касније након ослобођења Каменице, патолози и рођаци нису могли да препознају лешеве колико су били унакажени. Цијело село је било спаљено и порушено... остало је само име, а од његових житеља ни то. Убинани су људи свих узраста, од дјеце до стараца. Након ослобођења, за шест дана пронађено је 6 мучилишта.

Село Каменица је тада бранила једна мала јединица Зворничке бригаде Војске Републике Српске од 126 бораца. Нико није преживјео, већина их је жива ухваћена и најбруталније мучена до смрти. Напад муслиманских јединица предводио је лично Насер Орић.
 

Филм је изашао у продукцији Радио Телевизије Београд.

Аутор филма: Милош Марковић
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
PODRINJE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
ZVORNIK
DEVEDESETE
BOSNA


Skip Navigation Links