Годишњица злочина над породицом Абазовић у Рогатици - www.zlocininadsrbima.com

   

5. јануар 2018.


ГОДИШЊИЦА ЗЛОЧИНА НАД ПОРОДИЦОМ АБАЗОВИЋ У РОГАТИЦИ


Данас се навршава 12 година од акције ЕУФОР-а у селу Бјелогорци код Рогатице, гдје је на кућном прагу убијена Рада Абазовић /47/, а тешко рањени њен малољетни син Драгољуб и супруг Драгомир. Италијански карабињери у раним јутарањим часовима 5. јануара 2006. године упали су у кућу породице Абазовић и почели да пуцају. У тој пуцњави смртно је рањена Рада Абазовић, која је од задобијених повреда преминула у фочанској болници, док су њеном сину Драгољубу /11/ и супругу Драгомиру нанесене теже повреде.

 

 

ЛЕКАРСКА ПОМОЋ НИЈЕ ДОЗВОЉЕНА

Припадници италијанског контингента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена љекарска помоћ. Санитет из Рогатице пришао је рањеној жени тек када су карабињери видјели да је скоро мртва. Прва помоћ указана јој је у рогатичком Дому здравља, одакле је пребачена у Болницу у Фочу, гдје је преминула на операционом столу. Приликом овог напада у главу је рањен Драгомир Абазовић, те његов син Драгољуб.

Испоставило се да је СФОР грешком напао Абазовиће јер су тражили сасвим другу особу. Ипак, нису жељели да признају шта се заиста десило током напада. Војници ЕУФОР-а тврдили су чак да су се „бранили“ јер су, наводно, покојна Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драгомир сам себи пуцао у главу.

 

 

ЗЛОЧИНЦИ НЕКАЖЊЕНИ

Све је то јуна 2006. демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајава које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара, којим су били наоружани италијански карабињери.

Упркос томе, за овај злочин нико није одговарао.

Сви покушаји породице, уз ангажовање два адвоката, да дођу до правде и да пред судом одговарају убице Раде Абазовић остали су безуспјешни.

Абазовићима је ускраћено и право на жалбу, па никакву одштету неће добити.

 

 

Извор: СРНА
05.01.2018.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 3515  пута
Број гласова: 5


Tags:
ROGATICA
BOSNA HERCEGOVINA
PODRINJE
SFOR
PODRINJE
ITALIJANSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Коначно: Подигнуте прве оптужнице за ратни злочин у Јошаници код Фоче 1992. године

Где си тада био свете

ШКОЛСКИ ЧАС: Говор Радојке Филиповић 10. јула у Братунцу

Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић

Срби у Сребреници:Забоден нам је нож у рањено срце

Српске жртве у БиХ неће бити пронађене ако их Горан Салиховић настави тражити

Сјећање и парастос за српске жртве у Факовићима, крај Братунца
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links