Слободан И. Стојановић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Ратови у СФРЈ

Област: Босна


СЛОБОДАН И. СТОЈАНОВИЋСлободан Стојановић (1980-1992) је србски дјечак који је свирепо убијен крајем јула 1992. године у околини Зворника од албанке Елфете Весели, која је поријеклом са Косова и Метохије, али је дошла у Зворник за вријеме босанско-херцеговчаког рата. Приступила је муслиманској 28. дивизији ткз. Армији Босне и Херцеговине којом је командовао злогласни Насер Орић.

Слободанова породица је дошла у село Дрињача, јер су размјењени почетком јуна 1992. године.

Слободан је туговао за својм љубимцом Луксом, па се касно увече 27. јула 1992. године искрао из собе у којој је спавао, те кренуо ка својој кући да доведе пса. Пао је у муслиманско заробљеништво, а они га нису штедили већ су га мучили на најстрашније начине, а потом убили из ватреног оружја.

Његов отац Илија је пронашао његов леш тек годину дана послије. Тачније 16. јуна 1993. године у једном каменолому код Зворника, генерал Ратко Младић начелник Генералштаба ВРС му показује беживотно тијело његова сина заједно са још пет припадника Војске Републике Србске.

Злочинац Елфета Весели дуго година није била доступна правосудним органима Босне и Херцеговине, она се слободно кретала по Швајцарској, где се наводно поново удала, скривајући своју мрачну прошлост из деведесетих година 20. вијека.

Ухапшена је тек 2017. године и спроведена у Босну и Херцеговину, где је 8. маја 2019. године пред Државним судом осуђена на само десет година затвора за убиство малог Стојановића.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

ЖИВОТОПИС

Слободан Стојановић од оца Илије и мајке Десанке, рођен је 16. октобра 1980. године у Теслићу, али је одрастао у Зворнику на истоку Босне и Херцеговуне, у регији Бирач односно зони средњег Подриња.

Поред њега, Стојановићи имају и кћерку Слађану. Живили су у селу Доња Каменица поред Зворника, у својој породичној кући мирно и складно све до почетка ратних дешавања на простору бивше Југославије.

Малени Слободан је ишао у школу, у пети разред основне школе и био добар ђак.


СТРАДАЊЕ

Тензије у централној југославенској републици су прокључале априла 1992. године, када су се сукобили припадници једног народа са три вјере. Крајем маја мјесеца 1992. године србска села постављају барикаде у страху од могућих напада муслиманских паравојника и муџахедина, који су већ пристизали из арапских земаља да се боре за свети рат - Џихад.

Тако је Илија Стојановић, Слободанов отац чуо 29. маја 1992. пуцњаву из ватреног оружја око села, па је дан касније на савет свога комшије муслимана Мухамеда Чикарића, однео цедуљицу на барикаду у мјесто Крушке, коју су контролисали Срби.

Од тада па до 4. јуна 1992. породица Стојановић је била у кућном притвору, нису могли нигдје да се крећу јер су били окружени муслиманским стражама.

На неутралном терену Крушке, обављена је размјена. Стојановићи и три погинула србска борца (Славко, Владо и Никола Ерић) су размјењена за шест живих муслиманских бораца. Тако је породица Стојановић отишла у кућу свог кума Зорана Милошевића из Доње Каменице.

Све вријеме тог "одсуства" од куће дјечак Слободан је туговао за својим псом Луксом са којим је прије ратних дешавања проводио највише времена у игри. Често је јецао и тражио да види свог љубимца. Родитељи су га убјеђивали да не смије да иде назад у своју кућу, да је то опасно, али Слободан се тешко мирио са тиме. Илија Стојановић је био на положају у околини Зворника као борац Армије босанско-херцеговачких Срба.

Слободан се 27. јула 1992. године искрао из собе гдје је спавао и кренио ка својој кући да пронађе пса. Ту је ухваћен од муслиманских бојовника...

Више муслимана је потврдило да је извесна жена Елфета Весели звана "Косовка" хладним оружјем тј. ножем се иживљавала над невиним и ненаоружаним дјететом од само 12 година старости.

Она је иначе рођена 1960. године у Урошевцу (јужни дијелови АП Косово и Метохија), али је њена породица дошла да живи у Власеницу, гдје јој је отац Рахман радио као сеоски шумар. Елфета је добро познавала Слободана и његову породицу. Морбидно мучење дјечака Слободана Стојановића, Елфета је извела уз стихове "Шоте мори шоте". Она је раније била удата за Србина, али се пред рат развела. У рату је желела да се докаже пред "муслиманском браћом", јер је мрзила Србе.

Слободанов стомaк je био рaсјeчeн у облику квaдрaтa, видјeли су сe унутрaшњи оргaни. Имао је рaсјeкотинe по глaви, ногe поломљeнe… Жeнa-монструм тeк нa крajу je пуцaлa из нeпосрeднe близинe прaво у сљeпоочницу: мeтaк je прошaо лијeву чeону кост и изaшaо кроз дeсну. Ово мучење и убиство је мирно посматрао и лично Насер Орић који није ништа учинио да заустави Елфету Весели.

Њeговa нajвeћa грeшкa билa je то што сe врaтио по свог псa когa су у нaлeту пaникe зaборaвили приликом бјeкствa из сопствeнe кућe. Утрчaо je прaво у рукe онимa коjи су и по Доњоj Кaмeници убиjaли и уништaвaли свe прeд собом.

 

ПОТРАГА

Данима након нестанка Слободана Стојановића, његов отац Илија је ишао на барикаде, мјеста разграничња Срба и муслимана те их је молио да му врате сина. Муслимани су му говорили да му је дјете живо, да је у Тузли и да не брине. Све су то биле лажи, јер је Слободан убијен врло брзо након заробљавања. Илија Стојановић се обраћао на многа врата не би ли му ико помогао да пронађе сина.

Тако је његова прича допрла до генерала Ратка Младића, који се прилично заузео да пронађе маленог Слободана.

Војска Републике Србске је ослободила Доњу Каменицу тек 16. фебруара 1993. године и од тада се врше потраге за несталим лицима, њих око 250 и то на локалитетима Глођанско брдо, Козјак, Трешњица, Маскалића поток и Широки пут... пронађена су тела више десетина жртава. Многе од њих биле су укопане у оближњим шумама. Тијела су им била у стању распадања.

Након скоро годину дана потраге, у једном каменолому, код Новог Села, засеок Бајрићи, стручан форезнички тим из Београда, који је предводио др. Зоран Станковић са ВМА, утврдио је да се у јами налази пет масакрираних припадника ВРС из Каракаја, али и масакрирано тијело Слободана Стојановића из Доње Каменице.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Слободанова мајка Деса Стојановић је преминула 2006. године. Њен супруг Илија и ћерка Слађана сахранили су је у селу Дрињача у хумку поред Слободанове. Деса је туговала за сином, те се разболела и често боравила код лекара. Нису могли да јој помогну.

Вајар Миодраг Живковић је направио склуптуру "Дечак и пас", која је требало да се постави у село Дрињача на раскршћу путева за Сребреницу, Београд и Сарајево. Међутим, муслимански екстремисти су се побунили против овога, јер их управо сваки помен на Слободана Стојановића подсјећа на злочин који није кажњен, а учињен је у име Алаха.

У љето 2018. године Сњежана Брезо (сценарист и режисер) је објавила документарни филм "Сузе анђела" који говори о ужасима босанско-херцеговачког рата деведесетих година 20. вијека, гдје централа тема филма је управо зла коб породице Стојановић, убиство малог Слободана, ексхумација коју је обавио др Зоран Станковић са београдске ВМА, душевна патња Слободанове мајке Десе итд.

Филм је приказан у неколико градова Србске Републике, са антиратном поруком прије свега. Овај докуентарни филм је иначе толико потресан да се не препоручује осјетљивим особама и млађима од 18 година.

Урађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Центра за истраживање ратних злочина РС.

У самом документарцу се може чути свједочење једног муслиманског војника који је детаљно описао у судници како је изгледало свирепо убиство Слободана Стојановића од Елфете Весели, али исто тако како је њен командант Насер Орић (злогласни вођа 28. муслиманске дивизије из Сребренице) то мирно гледао без жеље да је заустави.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

СУЂЕЊЕ И ПРЕСУДА

Марта 2017. године Елфета Весели ухапшена је у Швајцарској гдје је сакривла своју мрачну прошлост са Балкана и учешће у оружаним сукобима деведесетих година 20. стољећа.

Тамо боравила код брата, односно скривала се од правосудних органа и Интерпола. Затим је испоручена у Босну и Херцеговину гдје је измала вишемјесечно суђење.

Джавни суд Босне и Херцеговине је Елфету Весели осудио на само 10 година затвора 8. маја 2019. године, иако се радило о малолетном дјечаку који није био наоружан, за шта је предвиђена казна од најмање 25 година строгог затвора.

Иначе, Поротници суда БиХ муслиманским бојовницима дају далеко мање казне него када се ради о војницима ВРС.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакTags:
ISTOCNA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
SREDNJE PODRINJE
RASPAD SFRJ
OPSTINA ZVORNIK
REGIJA BIRAC
BRATUNAC SREBRENICA
NASER ORIC
ELFETA VESELI
DEVEDESETE GODINE
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
JULI 1992
ARMIJA BIH
DONJA KAMENICA
ZORAN STANKOVIC
28. DIVIZIJA
UROSEVAC ALBANKA
SLOBODAN STOJANOVIC
MIODRAG ZIVKOVIC
PAS LUKS


ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Голгота Срба у Бугојну 1992. године

Исповјест Слободана Мркајића: Три године сам био у муслиманским и хрватским логорима смрти

Муслимани у саставу апаратуре Независне Државе Хрватске 1941-1945

Три српска генерала питају: Зашто Приштина тражи нашу главу

У Вуковару основано удружење просветних радника "Свети Сава"

Реалност коју (не смемо да) прихватамо

Оцените нам овај чланак:

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

Skip Navigation Links