Божана Делић - www.zlocininadsrbima.com


Време: Ратови у СФРЈ

Област: Босна


Божана ДелићБожана Делић (1912-2005) је Србкиња из околине Горажда је симбол страдања србског народа у Босни и Херцеговини током рата 1990-их. Она је преживјела Други свјетски рат и дочекала да јој комшије муслимани из ратних јединица муслиманске ткз. Армије БиХ убију четири сина, ћерку, унука и три зета. Тражила је годинама након рата гдје су кости њених најмилијих, али није успјела да сазна.

Умрла је 8. јуна 2005. године не дочекавши ни правду, ни истину, јер муслимански злочинци никада нису оптужени, а камоли осуђени за злочине над Србима у Горажду.

Нико, Новица, Јово и Радивоје Кћерка Анђа Пејовић Божана Делић 2004.

 

ЖИВОТОПИС

Божана је рођена 1912. године у источној Босни и Херцеговини, у селу Црквине, у околини Горажда. У то вријеме читава Босна и Херцеговина била је окупирана од Аустроугарске монархије, гдје је Бечки двор српроводио терор и страховладу према србском живљу.

Удала се за Владу Делића прије Другог свјетског рата и са њиме изродила ћерке: Милку, Гину и Анђу (1933) и синове: Новицу (1939), Ника (1943), Јована (1947) и Радивоја (1952).

 

СТРАДАЊЕ

Почетком 1990-их година у читавој Босни и Херцеговини дошло је до великих напетости и отварања авети из прошлости Другог свјетског рата, односно усташке НДХ. Тако се и десило да су муслимани преко странке СДА добијали оружје и стварали паравојне формације (Зелене Беретке и Патриотска Лига) гдје год да су имали релативну или апсолутну већину у БиХ. Шта више, помоћ им је стизала из арапских земаља због "Џихада". Њихови планови су били давно написани у "Исламској декларацији" Алије Изетбеговића, предратног робијаша, а у то вријеме предсједника Предсједништва БиХ, који су се огледали у етнички чистој и вјерској једностраној Босни и Херцеговини.

Припадници 81. дивизије муслиманске Армије БиХ, под командом Османа Субашића, неколико дана послије великог православног празника Ђурђевдана, тачније 12. маја 1992. године напали србска села око Горажда, јер само Горажде је било стратешки јако важно место у Подрињу.

Истјерали су Божани и мужа јој Владу из куће... а прије тога су све мушкарце из села похаписли и одвели у непознатом правцу. Њихов комшија муслиман Наско Шврака из села Чивићи, дошао је код Делића да им саопшти "муштулук"... рекавши Божани како је он и његова група ноћ раније убила њиховог сина Радивоја Делића. Док јој је Хана Спаховић саопштила да је Радивоје сахрањен поред цементаре. 

 

ПОСЛИЈЕ РАТА

Након потписивања Дејтонског споразма 21. новембра 1995. године, Горажде је остало у саставу муслиманско-хрватске федерације, тако да се многи Срби нису могли вратити.

Тужилаштво Босне и Херцеговине већ годинама намјерно врши опструкцију за кривична дјела ратног злочина, гдје су жртве Срби, јер се тако покушава заташкати злочиначка улога муслиманског руководства у боснаско-херцеговачком рату 1990-их.

Тако је и Божана Делић умрла 8. јуна 2005. године, а да није дочекала правду за своје најмилије који су убијени само зато што су Срби.Tags:
GORAZDE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
PODRINJE
DEVEDESETE


Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

Skip Navigation Links