Мира Дунатов - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Источна Славонија


Мира Дунатов


Мира Дунатов је бивша припадница хрватских паравојних снага у Вуковару (Због Народне Гарде - ЗНГ), која је умешана у бројне ликвидације Срба у Борову Насељу, током лета и јесени 1991. године, када су хрватске паравојне снаге окупирале Вуковар и започеле прогон и убиства српских цивила, а касније и блокирали касарну ЈНА.

За те злочине Мира Дунатов је била оптужена пред већем Војног суда у Београду почетком 1992. године, заједно са осталим вуковарским "бојовницима". Чак и осуђена на вишегодишњу казну затвора, али је размењена у Неметину 14.8.1992. године. Није познато где се данас налази.

 

 

 

БИОГРАФИЈА

Мира Дунатов, од оца Стјепана и мајке Кате (р. Видовић), рођена је 13. децебра 1959. године у западносремском селу Нијемци, општина Винковци. Средином августа месеца 1991. године приступила је Збору Народне Гарде - хрватским паравојним снагама, у Борову Насељу. Ту започиње њена злочиначка одисеја ликвидације српских цивила...

 

Ухапшена је крајем новембра 1991. од припадника ЈНА и спроведена у Београд где јој је суђено пред Војним судом. У складу са међудржавним споразумом влада Републике Хрватске и СР Југославије, заједно са групом од преко 60 осуђених ратних злочинаца размењена је у Неметину, крај Осијека, 14. августа 1992. године и практично пуштена на слободу, јер хрватске власти нису процесуирале припаднике ЗНГ из Вуковара и Борова Насеља.

 

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Мира Дунатов је као припадник ЗНГ умешана у убиства бројних Срба из Борова Насеља 1991. године, међу којима се издвајају:

  • Бошко Грбић, српски цивил из Борова Насеља, противзаконито ухапшен од припадника ЗНГ у склоништу зграде БЗ, 18. септембра 1991. и одведен у канцеларију Зденка Штефанчића. Ту је Грбић мучен и потом одведен у двориште дечијег вртића, где је ликвидиран из ватреног оружја од новинарке хрватске телевизије, Вишње Каменски.
  • Предраг Ћирић, српски цивил из Борова Насеља, отац двоје малолетне деце, који је противзаконито ухапшен у својој породичној кући под лажном оптужбом да припадницима ЈНА одаје положаје ЗНГ, преко радио станице.
    1. новембра 1991. Мира Дунатов је заједно са Штефанчић Зденком, Мирком Филковићем, Грујићем и др. одвели поменутог Ћирића у канцеларију Филковића где су га испитивали, а потом у подрум пицерије "Абазија" на Трпињској цести у Борову Насељу. Док је Ћирић трпео сурову психофизичку тортуру, Мира Дунатов је певала песму "Вечерас је наша фешта"...
  • Тома Јаковљевић, српски цивил из Борова Насеља, инвалид без стопала, противзаконито ухапшен од припадника ЗНГ и одведен у канцеларију Зденка Штефанчића. Морао је да потпише изјаву о како "поседује оружје", иако је имао уредну дозволу за то још пре рата. Јаковљевић је био затворен неколико дана, а потом  одеведен у двориште дечијег вртића, где су ликвидирани из ватреног оружја, од Мире Дунатов.
  • Милорад Зорић и Милан Везмар, српски цивили из Борова Насеља, противзаконито ухапшени од припадника ЗНГ међу којима је била и Мира Дунатов, 5. новембра 1991. око 02:00 часа, у склоништу зграде БЗ, а потом одведени подрум зграде солитера С10/2... Тамо су под командом Зденка Штефанчића их добро претукли. После свега су Зорић и Везмар одведени у двориште дечијег вртића, где су ликвидирани из ватреног оружја.
  • Љубомир Болић, српски цивил из Борова Насеља, противзаконито ухапшен од припадника ЗНГ у склоништу зграде С12/1 где је живео, а затим су Болића одвели у свој штаб, у зграду С10/2, где су га мучили и претили убиством. Потом су га одвели напоље где је ликвидиран из ватреног оружја. Болић је највероватније ликвидиран јер је био сведок бројних убистава вуковарских Срба.
  • Урош Недучић, Константин Лукић и Јово Марков, српски цивили из Борова Насеља, који су били смештени у склоништу фабрике "Борово" у делу Нова обућара. Иза поноћи 18. новембра 1991. Недучић, Лукић и Марков су били ухапшени противзаконито и одведени у просторије ЗНГ у солитеру С10/2. Наређено им је да легну на под, а затим су били претучени. Пред зору су одведени у двориште дечијег вртића, где су ликвидирани из ватреног оружја.

 

Ово нису сви ратни злочини у које је умешана Мира Дунатов, већ само они који су доступни јавности. Права архива о Мири Дунатов постоји у некадашњем Војном тужилаштву ЈНА, а данас Специјални суд за ратне злочине у Београду.

 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
VUKOVAR
SLAVONIJA
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


Skip Navigation Links