Отмица авиона у Гетабургу 1972 - www.zlocininadsrbima.com

   

Период: СФР Југославија

Област: Шведска


ОТМИЦА АВИОНА У ГЕТАБУРГУ 1972Отмица авиона у Гетабургу је једна у низу терористичко-диверзантских активности коју су извели хрватски исељеници у другој половини 20. стољећа, на тлу Европе.

Припадници екстремистичке организације ткз. Хрватски Народни Отпор су средином септембра мјесеца 1972. године на аеродрому Тросланд код Гетабурга у Краљевини Шведској отели путнички авион (Даглас ДЦ-9) који је требао да лети за Стокхолм. Авион су преусмјерили на Малме. У авиони су била четири члана посаде, а још 86 путника.

Разлог ове отмице је био тај што су отмичари тражили да се из шведског затвора пусте њихови чланови ХНО, који су осуђени на доживотни затвор, јер су убили југославенског амбасадора Владимира Роловића у тој земљи. Шведске власти су после вишечасовних преговора пристали и дошло је до пуштања шесторице Хрвата.

Отети авион је потом одлетио за Шпанију и приземљио се у Мадриду. Тамо их је ухапсила локална полиција и спровела у затвор гдје су провели годину дана, а након тога су пуштени на слободу. Један већи дио из те групе је отишао у Парагвај (Јужна Америка) предвођени Миром Барешићем, а други је остао у Шпанији са Томиславом Ребрином.

Ово није једина отмица авиона коју су хрватски емигранти извели, већ прва од три. Хрватска емиграција је заправо имала јасан циљ да се избори за независност Хрватске од Југославије и били су спремни све да ураде за испуњење тог циља.

ХРВАТСКА (УСТАШКА) ЕМИГРАЦИЈА 1946-1989

ЛИКОВИ

Миро Барешић * Илија Толић * Анђелко Брајковић * Јосип Сенић

Миљенко Хркач * Иван Матичевић * Мате Прпић * Крешимир Перковић

Лудвиг Павловић * Божидар Кавран * Ђуро Хорват * Фрањо Хрљевић

Томислав Ребрина * Јуре Марић * Звонко Бушић * Газета Пашти

Јосип Облак * Анте Мошков * Жарко Одак

УДРУГЕ

Ревоуционарно Братство * Народни Отпор * Хрватска Сељачка Странка

Ослободилачки Покрет * Канадски Хрвати * Уједињени Хрвати Њемачке

Хрватски Сокол * Државотворни Покрет * Народно Вијеће * Домобран

Тајне усташке постројбе * Крижари * Хрвати Еуропе

АКЦИЈЕ

Владимир Роловић * Радуша (Феникс) * Отмица авиона Гетабург * Кактус * Берилн

Пруга Делнице * Госпићка саботажа * Чикаго * Биоскоп 20. октобар * Гвардијан

Конзулат Штудгарт * Младен Ђоговић * Мелбурншки атентат * Клуб Југославена

Гладио *

 

 

ПРЕТХОДНИЦА

Током Другог свјетског рата на Балкану је створена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска на чијем челу се налазио монструозни двојац: поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац.

То је била квислиншка творевина проглашена 10. априла 1941. године са благословом Ватикана, а директиве су добијали од Римске курије. Циљ је био спровести геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, што је и учињено велику помоћ Трећег Рајха. Убијено је преко 1.500.000 Срба за четири ратне године.

Хитлерова коалиција је у прољеће 1945. године поражена, а хрватски фашисти су се повлачили пред Титовим партизанима које су силовито надирали ка Загребу и Љубљани. Помоћ у бјежању са Балкана пружила им је Католичка црква пошто су се они и борили за њезине интересе. Давали су им лажна документа и пребацивали их у далеке земље (Операција Пацовски канали).

Доста избјеглих Хрвата је ипак остало у Аустрији, Шпанији и Њемачкој. Ту су формирани њихови клубови и организације. Почели су да се повезују, па је тако и настале многе организације и удружења која су у основи била профашистичка са шовинистичким и расистичким идејама. Од самог почетка се знало шта им је циљ. Хтјели су да се врате на Балкан, односно да се сруши СФРЈ, а обнови НДХ.

Иначе, у Италији, Аустрији, а још више у Западној Њемачкој су постојали тајни кампови (центри) за диверзантске обуке Хрвата, како емиграната, тако и младића 18-30 година који су бјежали из Југославије. Њих су помагале Владе земаља, гдје су се скривали, за потребе Хладног рата, односно борбе против комунистичких режима. Ова вишедеценијска операција је носила шифровано име "Гладио", а признање за њено постојање дао је италијански премијер Ђулио Андреоти, али тек крајем 1990. године, када је Берлински зид срушен, а Варшавски пакт почео да се распада.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

 

ОТМИЦА АВИОНА

Владимир Роловић је био југославенски амбасадор у Краљевини Шведској (прије тога у Норвешкој и Јапану). Он је крајем 1970. године ступио на ту дужност. Често је обилазио фабрике у којима су радили радници на привременом раду из Југославије.

Од појединаца је сазнао да Хрвати помажу независност СР Хрватске од СФРЈ, а да саме исељенике подирива Матица Хрватска. Тада је већ букнуо МАСПОК, односно ткз. Хрватско прољеће, са циљем не само независности хрватске републике, већ и обнова НДХ. Роловић је о свему томе слао извештаје у Министарство спољених послова у Београд у којима је упозоравао шта се може да се деси.


Хапшење Брајковића и Барешића

Неколицина хрватских емиграната из ткз. Хрватског Народног Отпора се одважила да ликвидира Роловића. Одређен је и датум 7. април 1972. године. Миро Барешић, Анђелко Брајковић и Анте Стојановић су одређени испред ХНО да изврше атентат. Тројица терориста су упали у Стокхолму у амбасаду и тешко ранили Владимира Роловића који је посље неколико дана преминуо. Хрватски терористи су ухапшени и затворени, касније осуђени на доживотну робију. Била је то својеврсна сензација која је потересла цијелу Европу.

Пет мјесеци касније... Знајући да тројицу њихових сународника вјероватно чека чак и смртна казна ако их испоруче у Југославију, припадници ХНО одлучују се да отму авион како би навели шведске власти да промјене одлуку о депортацији.

Дана 15. септембра група хрватских терориста међу којима је су били: Томислав Ребрина, Рудолф Прскало, Никола Лисац, Стипе Микулић... у Гетабургу отима путнички авион који је требао да лети за Стокхолм.

У том авиону Даглас ДЦ-9 било је четири члана посаде и 86 путника. Отмичари су блефирали да ће тај авион уништити експлозивом велике разорне моћи. Шведска Влада којом је предсједавао Улоф Палме им испуњава жеље, тако да они сви извлаче и долијећу у Мадрид на аеродром Барахас. Уз све то успјели су да добију и 500.000 шведских круна.

Тамо их режим шпанског диктатора Франциска Франка није прогонио. Формално су одлежали годину дана затвора, а онда су пуштени на слободу.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Убиство Владимира Роловића никада није у потпуности расветљено и у војно-полицијским архивама и даље носи ознаку строго повјерљиво.

Хрватски емигранти су већим дијелом отишли у Парагвај, а мањим дијелом остали у Шпанији... двије деценије касније, они се враћају на Балкан и придружују се хрватским паравојим формацијама у борби против Срба и ЈНА, јер је тада средином 1991. године почео рат и разбијање Југославије.

 

ЗАКЉУЧАК

Хрвати су одувјек имали аверзију према Србима, усљед јаке индокринације Ватикана. Иако многи од њих имају србске коријене, у жељи да се докажу да то ипак нису, односно да немају неког прађеда православног Србина морају да посегну за оружјем и насрну на своје комшије.

Хрватска емиграција је деценијама радила организовано и плански са својим акцијама које је УДБА тешко проваљивала и заустављала. Свакако да томе доприноси помоћ Запада, пошто су њихови центри моћи њих помагали јер су им требали у борби против социјалистичке Југославије, коју су гледали као ћерку Совјетског Савеза.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

Почетком 1990-их година Хрватска је уз помоћ Фрање Туђмана и странке Хрватска Демократска Заједница успјела да оствари тисућљени сан: самосталност републике у авнојевским границама. Тада су све хрватске организације овог типа распуштене у дијаспори, а њени чланови су похрлили у домовину да се укључе у рат против Срба и ЈНА.ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1945-1989

 ЗЛОДЕЛА

Хрватско прољеће * Операција Гладио * Радуша

Гвардијан * Диверзија Делнице * Бубашваба револуција

Биоскоп 20. октобар * Бараганска голгота * Голи оток

Озакоњени сепаратизам

ЗЛИКОВЦИ

Народни Отпор * Лудвиг Павловић * Стево Крајачић

Звонко Бушић * Револуционарно братство

Миро Барешић * Томислав Ребрина * Стане Доланц

ЖРТВЕ

Гаврило Ковачина * Драгиша Кашиковић

Митрополит Јоаникије * Јелица Михаиловић

Бранка Ђукић * Бебе из ГрацаДанило Милинчић

Ђорђе Мартиновић * Жени Лебл

ПУБЛИКАЦ.

Бригадир Диклић * Црвено доба * Личка трагедија

Голубњача * Острво зла * Скривање Валдхајма

Последњи краљев војник * Тајни досије Тито

Крст на крижу * Раковичка парохија * Црвена куга

Камен херцеговачки * Косовско пролеће * Отета земља

Албанизовање Срба * Сатанини синови * Његошева капела

 

Оцените нам овај чланак:
Tags:
HRVATSKI EMIGRANTI
OTMICA AVIONA
SEPTEMBAR 1972
SOCIJALISTICKA JUGOSLAVIJA
NARODNI OTPOR
VLADIMIR ROLOVIC
MIRO BRARESIC
GETABURG STOKHOLM
KRALJEVINA SVEDSKA
SPANSKI DIKTATOR
FRANCISKO FRANKO
TOMISLAV REBRINA
ANDJELKO BRAJKOVIC
RUDOLF PRASKALO
NIKOLA LISAC
STIPE MIKULIC
MADRID BAHARAS


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links