Славко Кватерник - www.zlocininadsrbima.com


Време: Други светски рат

Област: Независна држава Хрватска - НДХ


Славко Кватерник


Славко Кватерник (1878-1947) је био маршал оружаних снага Независне Државе Хрватске. Учесник је Првог светског рата као аустроугарски официр и добио је одликовање.

Прогласио је у Загребу 10. априла 1941. Анту Павелића за новог шефа усташке НДХ, а сам је преузео функцију министра домобранства у усташкој држави.

После Другог светског рата је осуђен је на смрт због ратних злочина, од стране југославенског комунистичког суда, на казну стрељањем.

 БИОГРАФИЈА

Славко Кватерник се родио 25. августа 1878. године у Моравицама, крај Врбовског у Горским Котарима, од оца Људевита и мајке Марије (р. Франк). Имао је два брата: Петар Милутин, Љубомир и једну сестру Злату.

Оженио се 1908. године са Олгом Франк, ћерком хрватског политичара Јосипа Франка. Са њом је имао две ћерке и сина Еугена, који је такође био усташки крвник током Другог светског рата.

Током Првог светског рата, Кватерник је служио као ађутант фелдмаршала Светозара Боројевића и био је награђен Гвозденим крстом 1. реда. Учествовао је на италијанском ратишту, у борбама за Тирол.

У лето 1918. године, када се већ надзирао крај Великог рата, а српске снаге силовито сламале упоришта немачке и аустроугарске војске на Солунском фронту, Славко.Кватерник се придружио новоформираном Народном Вијећу Словенаца, Хрвата и Срба поставши тако начелник генералштаба. Крајем те године, Кватерник је командовао хрватским трупама против мађарске армије у Међумурју.

 

Политички ангажман и тероризам

Пензионисан је 1921. године, али није мировао, већ се придружује Хрватској Странци Права, која је заснована на идеологији шовинизма и србомржње, по начелима Анте Старчевића. Почетком 1930-их година се придружује усташком покрету, а са Антом Павелићем 1932. године у италијанској Бресци (између Милана и Вероне) организује смотру паравојних формација и терористичке кампове.

Као један од учесника у Марсељском атентару на југославенског краља Александра Карађорђевића 9. октобра 1934. бива ухапшен и интерниран у затвор у Црну Гору, где је провео две године.

 

Улога у НДХ

Након немачке и италијанске инвазије на Краљевину Југославију 6. априла 1941, усташе су основале своју владу на челу са Антом Павелићем. У Загребу 10. априла Кватерник је објавио успостављање Независне Државе Хрватске (НДХ). У исто време, на Кватерников захтев, Влатко Мачек (вођа ХСС који је одбио да сарађује са Немцима када су затражили да предводи нову државу) је рекао народу да сарађују са новим режимом.

Кватерников положај у то време је било место маршала хрватских оружаних снага и министра домобранства. Домобранске снаге су успостављене 11. априла 1941. Остао је на овом месту до смене 1943. Славко Кватерник је био и члан хрватског Сабора и то један од његових најистакнутијих чланова.

За време НДХ, организовао је тзв. добровољачке пукове и легије, које је слао на Источни фронт у борбу против Црвене амрије. Дана 16. јула 1941. лично је испратио „добровољце“ на источно бојиште из Вараждина и држао им ватрени говор.

Од нацистичке Немачке добио је одликовање Велики крст немачког орла, које се додељује странцима за допринос у борби за Трећи Рајх.
 

 

ЗЛОЧИНИ

За време док је Славко Кватерник био један од основних стубова Павелићеве владе, у читавој Независној Држави Хрватској провођена је геноцидна политика која је имала циљ истребљење и решавање питања 2.000.000 домицилног српског становништва и неколико десетина хиљада Јевреја, такође, од давнина настањених на територији коју је обуватала НДХ.

У неколико казнених експедиција, Кватерник се није само ограничио на борачке јединице партизанског покрета, већ је по примеру италијанског генерала Роате слао казнене експедиције кроз Босну, Херцеговину, Далмацију, Лику, Кордун, Банију, Славонију и друге крајеве, те масовно убијао недужно становништво, пљачкајући палећи и уништавајући читава села и крајеве.

Један део српског народа успео се спасити бекством преко границе у Србију, а други део одбранио се сам оружаним устанком. Ипак, побијено је више од милион Срба, понајвише стараца, жена и деце и скоро 30.000 Јевреја. Имовина жртава усташа конфискована је у корист НДХ, а добрим делом, нарочито покретности, опљачкана од стране усташа без икаковог реда и подељена међу високе усташке функционере, међу које је спадао и Кватерник.

Масовном уништавању Срба, Јевреја и Рома и Хрвата-антифашиста, служили су бројни усташки концентрациони логори, који су основани по узору на нацистичке логоре, између којих се издвајају Јасеновац, Стара Градишка, Керестинац, Госпић, Јастребарско (логор за децу) и др. Славко Кватерник је лично прописао наредбу о постављању и организацији усташког надзорног стожера.

Када су јула 1941. отпочела масовна убијања Срба од стране усташа и домобрана, Славко Кватерник је обилазио усташке јединице, које су вршиле акције и похвалама их подстрекавао да убијају невини народ.

Посетио је усташе, које су од 24. јула 1941. вршила масовна убиства у банијским селима код Глине и Петриње: Доња Бачуга, Храстовица и Лушћани. Тих дана усташе су побили из споменутих села 171 човека, које су претходно тукли кундацима, боли бајонетама у трбух, а затим их у групама од по 20 до 30 људи одводили до јама изнад општине у Грабовцу и пострељали их с леђа.

 

 

БЕКСТВО И ХАПШЕЊЕ

Заједно са осталим усташким официрима, у мају 1945. повлачио се према Аустрији, јер није хтео да буде заробљен од партизанских јединица које су силовито надирале ка Загребу.

Ухапшен је од америчких војника 12. јула 1945. те пребачен у затвор у Салцбургу, на североистоку Аустрије. Потом је пребачен у истражни затвор Гмунден, у Горњу Аустрију. Југославенске комунистичке власти су затражиле од савезника његово изручење, што је учињено 9. септембра 1946. године.

 

 

 

СУЂЕЊЕ И СМРТ

После вишемесечног суђења испред Народног суда, које је обављено у Загребу, 6. јуна 1947. године донета је пресуда, која је гласила: смртна казна за прогоне и убиства невиних цивила.

Извршење ове казне обављено је стрељањем је 13. јуна 1947. године у Загребу.

 

Занимљиво је да неоустшке власти у Хрватској нису давали називе улица по њему, као што је то учињено за остале усташке главешине 1990-их година.

 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT


Skip Navigation Links