У Вуковару је забрањена ћирилица, а на јавним зградама више неће бити двојезичних табли. То је одлука Градског већа Вуковара које је изменило статут града, уз лицемерно образложење да је тиме постигнут максимум права српске мањине у Хрватској.

Убудуће ће Срби у Вуковару морати да затраже писмено одобрење да службене дописе напишу на ћирилици. Тај захтев ће их коштати три евра, а градска управа може и да их одбије. Биће им омогућено да изводе српску химну у свечаним приликама, након што буде изведена хрватска. У најскорије време биће скинуте све ћириличне табле.

То би могло да буде спречено само ако хрватска влада распусти Градско веће, у шта мало верују и Срби и Хрвати.
- Да све то није трагично, могли бисмо рећи да је комично. Али то је данашња стварност у Вуковару - рекли су нам у СДСС-у, чији су посланици једини гласали против измена градског статута којим је ћирилица протерана са градских натписа.

За промене статута гласали су посланици ХДЗ-а и странака са хрватским предзнаком, а посланици СДП-а и левице су били уздржани.
- Ако се узму у обзир животне чињенице и околности у Вуковару, ова одлука је најбоља - коментарисао је градоначелник Вуковара Иван Пенава скандалозну одлуку која ће Хрватску поново ставити на стуб срама у Европи.

 

"ГРАДСКИ ОЦИ" ПЕВАЛИ УСТАШКУ ПЕСМУ
 
Заменик вуковарског градоначелника Маријан Павличек из Хрватске конзервативне странке и председник вуковарског Градског већа, ХДЗ-овац Игор Гаврић, снимљени су како певају усташку песму "Ево зоре, ево дана", објавио је портал Лупига.
На видеу су приказани како у заносу певају на венчању Павличека у лето 2012: "Ој усташе браћо мила... Дрину ћемо прегазити и Србију запалити...", славећи усташке злочинце Јуру Францетића и Рафаела Бобана.
 
 
ПРОТЕСТ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова Србије упутило је у понедељак Хрватској најоштрији протест:
- Усвојеним изменама директно се негира равноправност употребе језика и писма, чиме се крше основна људска и мањинска права Срба. Република Србија упозорава Републику Хрватску да је дужна да поштује своје међународне преузете обавезе и тражимо хитну реакцију државних органа Хрватске на ову одлуку власти у Вуковару чији су највиши представници ових дана, у години када цео свет слави 70 година победе над фашизмом, постали познати широј јавности по певању усташких песама из времена фашистичке Независне Државе Хрватске.

Протестна нота уручена је отправнику послова амбасаде Републике Хрватске у Београду Ивану Саболићу.

 

УСТАВНИ СУД ПЕРЕ РУКЕ

Измена градског статута је донета годину дана после одлуке Уставног суда који је дао двосмислено тумачење о ћириличним таблама - Србима не треба да буду ускраћена права, али не смеју да буду повређени осећаји већинског народа. Оставио је градским власима да донесе коначну одлуку.

Вуковарски статут промењен је готово насилно, без претходне јавне расправе. ХДЗ се правдао да се консултовао са правним стручњацима, али није речено да је ова одлука у крајњој супротности са уставним законом који регулише употребу ћирилице. "То је искорак у позитивном смеру", рекли су посланици ХДЗ-а, што је изазвало згражање и бес представника СДСС-а.

Прве реакције у Хрватској показују да се опет намерно заоштрава ионако затегнути односи Хрвата и Срба и да ће све ово дугорочно имати несагледиве последице за заједнички живот и демократију у Хрватској. Свима је јасно да се акција забране ћирилице води из Загреба и да ће прави политички обрачун тек уследити.

 

ЗБОГ СРБА СЕ ДОБИЈАЈУ И ГУБЕ ИЗБОРИ

Јанко Веселиновић, донедавни председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, оцењује да је положај Срба у Хрватској оптерећен честим изборима у тој земљи, на којима су Срби свим странкама најбољи улог. На питању Срба се добијају и губе избори. Ко више и теже удара по Србима, добиће већу подршку гласача.

- Хрватска не поштује сопствени уставни закон - о правима мањина и оваква ситуације је последица тога. Свако зато може да се понаша као градско веће Вуковара - каже Веселиновић. - Кључни проблем је што постоји јавна и нејавна политика коју спроводи држава Хрватска. Јавно, нека права и постоје, али у пракси је онемогућено њихово остваривање.

 

РЕАКЦИЈЕ

Саво Штрбац, председник центра "Веритас":
- Србима је укинуто право на ћирилицу, а онда им је речено да ће сваког октобра градско веће Вуковара поново гласати о томе колики је степен "сношљивости" у граду, тј. да ли би ћирилички натписи повредили осећања Хрвата. Пошто је, наравно, Хрвата више и увек ће прегласати Србе, потпуно је бесмислено то привидно право да се одлука преиспита сваке године.

Овим су вуковарске власти бациле рукавицу у лице влади, са поруком "пробајте да нас распустите, ако смете". Ускоро су парламентарни избори, а питање Срба је најосетљивије, тако да верујем да тог распуштања неће бити.

Др Чедомир Антић, председник Напредног клуба:
- Забрињава успон србофобије у Хрватској - страха од Срба и мржње према Србима. Неуобичајено је, на први поглед, што је успон србофобије почео уласком Хрватске у Европску унију. Али објашњење је у томе што Хрвати имају два проблема који не јењавају. Један је питање идентитета, а други што неке силе нису нестале када је нестала борба и када је геноцид над Србима завршен деведесетих година. Остали су клерикализам, милитаризам, конзервативизам... Зато су нашли заједничког непријатеља - Србе.