Сећање на погинуле вуковарске Србе - www.zlocininadsrbima.com

26. новембар 2015.


Сећање на погинуле вуковарске Србе


У уторак, 17. новембра 2015. на вуковарској алеји бројне српске организације и политички представници положили су венце поред крста на вуковарској алеји који се налази између два реда споменика погинулих Срба током ратне 1991. године.

 

 

МОЛБА ИЛИ ДИРЕКТИВА ПОЛИЦИЈЕ

           Ове године поред бројних друштвено-политичких представника на полагању венаца било је доста и чланова породица и пријатеља погинулих.

- Сваке године 17. новембра ми чланови Удружења „Против заборава“ и други спонтано се окупимо се овде на алеји, положимо венце и сетимо се свих српских жртава из 1991. године. У суштини требали би ово радити дан касније, 18. новембра, када је стао рат у овом граду, али смо замољени прошлих година од полиције и од власти да то направимо дан раније како не бисмо и ми правили додатну гужву тог дана, каже председник вуковарске подружнице Удружења „Против заборава“ Слободан Јаковљевић.

            Иначе, поред овог датума у Вуковару се током године огранизује још неколико парастоса и полагања венаца у знак сећања на све погинуле Србе.
- Друге недеље у септембру је званичан парастос жртвама у Вуковару, а на Видовдан који је уједно и дан нашег удружења, полажемо венце на Дунаву код веслачког клуба и у Борову насељу код вртића, истакао је Јаковљевић.

 

 

ТРИ ПАРАСТОСА

           Као и сваке године и овај пут венац су положили и представници Већа српске националне мањине града Вуковара.
- Ово је једно спонтано окупљање на којем је ове године било видљиво веће присуство самих грађана. Ми имамо потребу и обавезу да се сетимо наших невино пострадалих жртава у Вуковару, а ВСНМ града Вуковара организатор је и парастоса у деветом месецу управо овде на вуковарској алеји, напоменуо је председник ВСНМ града Вуковара Дејан Дракулић.

            Поред овог Већа и Удружења „Против заборава“ венце су положили и представници Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Заједничког већа општина, ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније, Самосталне демократске српске странке, те заменик градоначелника града Вуковара из редова српске национaлне мањине Срђан Милаковић.

 

 

ПОЧАСТ У ЗАГРЕБУ

За све невино страдале током ратних месеци 1991. године у Вуковару, представници Српског народног већа, Просвјете и Привредника у присуству митрополита загребачко-љубљанског Г. Порфирија, запалили су свеће у храму Преображења Господњег у Загребу.

- Овде смо запалили свеће за све невино страдале у Вуковару, независно о њиховој националности. Чин сећања на страдале чини нас бољим јер тим чином не желимо стварати поделе у друштву", речено је председник СНВ-а Милорад Пуповац.

 

Срђан Секулић
Извор бр. 130.
24.11.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1428  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Вуковар, једна лаж

Вуковар као узгајалиште или мрестилиште

Прави живот је тамо далеко

Сећање на српске жртве из Вуковара и Борова

Саопштење уместо владе, скупштине и председништва за Дан ослобођења Вуковара

Нестали Срби и даље у другом плану

Извештај са помена за вуковарске жртве и борце 17.11.2019
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1148 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1358 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1368 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1390 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1406 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links