Томислав Дујић - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Југославија


Томислав Дујић


Томислав Дујић звани "Томо" је бивши припадних хрватске војске током ратова на подручију бивше Југославије 1990-их. Он је обављао дужност управника концентрационог логора "Лора" у Сплиту 1992-1997. И сам је мучио српске заробљенике и веома се истицао у томе. Детаљно је био упућен у сва зверства које су починили његови стражари над српским заробљеницима. Жупанијски Суд у Сплиту га је 2004. године осудио на 8 година затвора за доказано убиство и мучење неколико српских заробљеника. Од када је објављена оптужница против њега и његових стражара из Лоре, налази се у бекству.

 

 

БИОГРАФИЈА

Томислав Дујић, од оца Анте, рођен је у Вуковару 30. августа 1969. године. Распадом СФРЈ и отпочињањем ратних сукоба на подручију  источне Славоније приступио је хрватским паравојним снагама. Учествовао је у нападу на Србе у Борову Селу 2. маја 1991. године када је било погинулих на обе стране. Затим је остао у полицијској униформи све до ослобођења Вуковара 19. новембра 1991. године.

Није познато како се извукао односно спасио хапшења од припадника ЈНА, али је већ почетком 1992. године отишао у Далмацију, односно Сплит и тамо постао члан 72. батаљона Војне полиције Четврте гардијске бригаде (под комадном Анте Готовине). Оженио се 1990. године са девојком Тањом Бјелобрадић, са којом је заједно приступио 72. батаљону  Војне полиције. Томислав Дујић има 4 деце: Даријан (1992.), Анте (2006.), Марко (2008.) и Лука (2010.). Од ње се развео, али се после поново оженио са другом женом. Његова прва жена Тања Бјелобрадић се вратила после Мирне реинтеграције у Вуковар и има свој локал.

Од највиших представника цивилне и војне власти у Хрватској добијао је признања за свој допринос стварању хрватске државе 1990-их година.

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Томислав Дујић је учествовао у хрватским злочиначким акцијама против Срба као што су:

  1. Масленица и Јужно бојиште 1992.
  2. Бљесак и Олуја

Постављен је и за управника концентрационог логора Лора у Сплиту, где је мучено више од 1.000 Срба од 1992. до 1997. године. Сведоци који су успели да преживе мучења у логору Лора су после сведоичили колико је Томилсав Дујић био упознат са свим ужасима логора Лора, а и сам је учествовао пребијајући српске заробљенике. Од којих је неколико десетина и преминуло.

У логору Лора, постојао је Блок Ц, који је био оличење Деветог круга Дантеовог пакла, одакле је мало ко изажао жив. У тај Блок Ц, представници Међународног Црвеног крста нису имали дозвољен улазак.

 

 

СУЂЕЊЕ И БЕКСТВО

2001. године хрватско тужилаштво је подигло оптужницу против пет припадника 72. бојне Војне полиције хрватске војске, међу њима и Томислав Дујић. Од тада он је у бекству. 2002. године у Жупанијском Суду у Сплиту почело је суђење пет оптуженика за мучења и ликвицације у логору Лора. Према донесеној пресуди Томислав Дујић је осуђен на 8 година затвора, коју није издржао јер се налази у бекству.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
LORA
HRVATSKI ZLOCINI
SPLIT
LOGOR
DEVEDESETE


Skip Navigation Links