Младен Маркач - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Хрватска


Младен Маркач


Младен Маркач (1955.) је пензионисани генерал хрватске војске. Он је био командант хрватске специјалне полиције током злочиначке операције "Олуја" у току рата у Хрватској (1991-1995) , а потом имао чин генерал-пуковника . Касније је оптужен од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) за ратне злочине почињене током "Олуја" над српским цивилима у сектору "Југ" . 

БИОГРАФИЈА

Младен Маркач је рођен 8. маја 1955. године у Ђурђевцу, крај Копривнице, на северозападу Хрватске. Одлази на студије у Загреб, где је 1981. године дипломирао на Универзитету у Загребу. 1982. године је завршио војну обавезу . Тада се придружио савезној полицији, тј. снагама МУП-а СФР Југославије и боравио је на Косову и Метохији, као припадник полицијског контигента из СР Хрватске.

1990. године, када је дошло до промене власти у Хрватској, Младен Маркач са својим сарадницима оснива полицијску јединицу за специјалне задатке у Министарству унутрашњих послова СР Хрватске. Био је именован за заменика команданта и крајем 1990. године, ова јединица понела је назив "Лучко", по истоименом насељу у западном делу Загреба. Ово је била антитерористичка јединица. Следеће године Младен Маркач је постао комадант Противтерористичке јединице "Лучко".  А 1992. године је унапређен у чин генерал-пуковника у резерви.


 


РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Дана 18. фебруара 1994. године , Младен Маркач био именован за команданта Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске - " Специјалне полиције " , који му је дао општу надлежност и одговорност за рад и функционисање Специјалне полиције. Био је такође био помоћник министра унутрашњих послова Републике Хрватске.

Као командант Специјалне полиције, Младен Маркач је контролисао све припаднике специјалне полиције који су били укључени у злочиначку операцију "Олуја" и као такав био је упознат са свим акцијама и плановима његове јединице у сектору "Југ". Специјална полиција била је састављена од појединаца из посебних јединица , укључујући и Противтерористичке јединице "Лучко" и посебног одељења за логистику хрватске полиције и министарства саобраћаја, као и појединцима из различитих оружаних снага широм Хрватске .


Његове јединице су чиниле злочине не само током "Олује", већ и после. Били су умешани у убиства српских цивила у селима око Книна: Гошићи, Вариводе, Грубора и др.

 

СУЂЕЊА И ОПТУЖНИЦЕ


Хашки Трибунал је подигао 2004. године оптужницу против њега и генерала Ивана Чермака за злочине у "Олуји". Они су се сами предали. Према оптужници Хашког трибунала  Младен Маркач је могао да командује својим потчињенима, а такође је имао материјалну могућност да спречи лица под његовим ауторитетом из злочине и да казни своје потчињене за било какве злочине које су починили. Он је такође имао могућност да препоручи или предложи дисциплинске мере против припадника хрватске војске који су били подређени његовом командом током операције.

 

Суђење пред Већем Хашког Трибунала почеко је 2008. године. Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу је именовао Младена Маркача за учесника у  удруженом злочиначком подухвату са циљем трајног уклањања српског становништва из Книнске Крајине. Приписују му се и злочини против човечности,  депортације, убиства, прогоне, пљачку и етничко чишћење.  Дана 15. априла 2011. године, Младен Маркач је проглашен кривим од стране МКСЈ и осуђен на 18 година затвора. Тако је гласила првостепена пресуда. Годину и по дана касније 16. новембра 2012. године Жалбено веће МКС у Хагу, у односу 3:2, доноси историјски најчуднију правну одлуку. Младен Маркач и колега му Анте Готовина су ослобођени сваке оптужбе и постало слободни.

Ноћ пре ове срамне одлуке, а и тај дан 16.11.2012. широм целе Хрватске, марширали су хрватски ратни ветерани. Направљена је незапамћена медијска пажња, а подршку генералима пружила је и Римокатоличка црква која је у катедралама организовала молтиву за генерале. И у хрватској дијаспори је било слично.

Након ослобађајуће пресуде Маркач и Готовина су долетели у Хрватску где их је дочекало више од 150.000 људи, највиши представници хрватске власти и католичке цркве.

2. децембра 2012. Младен Маркач је проглашен за почасног грађанина Осијека, заједно са Антом Готовином.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
KNIN
DALMACIJA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links