Гојко Шушак - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Југославија


Гојко Шушак


Гојко Шушак (1945-1998) је био хрватски емигрант и политичар који је био на положају министра одбране Републике Хрватске 1991-1998. Још 1969. године одлази као исељеник из Босне и Херцеговине у Канаду, где је стекао велик иметак и име у хрватској дијаспори. Један од водећих људи у Туђмановом режиму и члан најужег рукводства милитантне странке ХДЗ. Имао је одлучујућу улогу код прогона Срба из Хрватске и агресије Хрватске на Босну и Херцеговину 1990-их.

 


БИОГРАФИЈА

Гојко Шушак је рођен 16. марта 1945. у Широком Бријегу, већинском хрватском месту на западу Херцеговине где је био јак усташки покрет и масовна стратишта Срба у два рата. Био шесто дете Анте и Стане Шушак. Његов отац и брат су се током Другог светског рата борили на страни усташа и имали су официрске чинове. Обојица су наводно последњи пут виђени у Загребу почетком маја 1945. када су партизани ушли у град. Кућа његових родитеља је запаљена као знак освете за ранија учињена недела његове породице.

1967. године Гојко Шушак одлази у град Ријеку, где је студирао физику и математику државном универзитету. Као младић је напустио социјалистичку Југославију и своју породицу, па се 1968. године сели у Аустрију да би избегао обавезни војни рок у ЈНА, који је трајао две године. У априлу 1969. одлази преко океана у Канаду, где су већ били двојица његове браће. Тамо је радио у грађевинарству и још разне друге послове. Његови политички противници 1990. подругљиво су га звали "Пица човек" , пошто је он такође био власник и водио пицерију за неко време.

1973.
се оженио једном девојком из хрватске емиграције, Ђурђицом Гојмерац, која је била социјални радник у то време. Имали су две ћерке: Катарину и Јелену и сина по имену Томислав, а цела породица је живела у Отави. Гојко Шушак је био један од најактивнијих хрватских политичких емиграната у Канади и био укључен у организовање хрватских школа, фудбалских клубова, црквених догађаја итд. Његов најзначајнији рад је био помагању отварања хрватског студија на катедри Универзитета у Ватерлоу 1988. године.

Док је био у Канади, заједно са својим земљацима је радио разне илегалне радње против дипломата СФР Југославије.

 


ПОЛИТИЧКА КАРИЈЕРА

Шушак је био антикомуниста и хрватски шовиниста, директно укључен у покрет се залаже за независност Хрватске од Југославије. Он је био важан савезник у САД који је током ратова на западном Балкану 1990-их који је убедио Американце да пусте хрватску војску у Босну и Херцеговину са циљем да Хрватска Република Херцег -Босна постане део Републике Хрватске.

Током свог
боравка у емиграцији, Шушак је био повезан са хрватским католичким редом фрањевацима у Канади, а посебно са њиховим удружењем у граду Норвалу, које је било политички активно. Шушак и хрватски свештеници из Норвала су били домаћини тада хрватском дисиденту, а каснијем председнику Републике Хрватске, Фрањи Туђману, када је он боравио у Канади касних 1980-их година. Током ових посета, Фрањо Туђман и Гојко Шушак су постали добри пријатељи и сарадници. Имали су све до Шушкове смрти велико поверење једна у другог.

Шушак и његов круг сарадника је успео да подигне велике суме новца међу Хрватима у Северној Америци који су помогли Туђману да финансира свој долазак на власт у Хрватској крајем 1980-их. Гојко Шушак се вратио у Хрватску у 1989. године и одмах је постао високи званичник у Туђмановој странци - ХДЗ. Након победе милитантне странке ХДЗ 1990. године, на првим изборима у Хрватској после Другог светског рата, Шушак је именован за министра дијаспоре. У јесен 1990. био је један од главних личности за илегално наоружавање паравојних снага у СР Хрватској.

 


 

Сарадници: Шушак и Туђман

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Од хрватских паравојних снага касније је створена хрватска војска. Која је чинила велике злочине над Србима током рата у Хрватској и БиХ:

  • 1991. "Откос", у Сиску, убиства Срба у Карловцу, у Вуковару, у Осијеку, у Госпићу...
  • 1992. "Миљевачки плато", убиства Срба у Купресу, у Мостару...
  • 1993. "Масленица"
  • 1995. "Бљесак", "Олуја", "Маестрал"...

Тада је настрадало, убијено и протерано стотине хиљада српских цивила, а њихова имовина опљачкана, срушена и спаљена. Гојко Шушак је један од најважнијих фактора свих тих злочиначких акција и истребљења Срба из Крајине.


 

У септембру 1991. Шушак је именован као министар одбране Хрватске. Тада се у Хрватској већ водио рат са крајишким Србима и ЈНА. Његови сарадници су га касније оптуживали да је средства која су добијена од хрватске дијаспоре за куповину наоружања злоупотребљена, иако је владала забрана увоза оружја од ОУН. Гојко Шушак је одговоран и за смрт Јосипа Рајла-Кира, начелника МУП-а Хрватске у Осијеку 1. јула 1991. зато што га је покојни Јосип Рахел-Кир отпуживао да је одговоран за напад хрватске полиције на Борово Село 2. маја 1991.

Срби су контролисали скоро трећину територије Хрватске 1991-1992, прогласивши Републику Српску Крајину. Када се рат 1992. године проширио суседну мултиетничку републику Босну и Херцеговину, Шушак је био задужен за помоћ босанским Хрватима. Имао је значајан утицај на босанске Хрвате да прихвате Дејтонски споразум 1995. године, који је срушио снове Хрвата да припоје део БиХ.

Агресија Хрватске на БиХ 1991-1992 довела је до стварања самопроглашене хрватске републике Херцег-Босне, а касније и рата између Хрватског вијећа одбране и муслиманске Армије Босне и Херцеговине 1993. године. Извештај комисије Савета одбране Хрватске утврдио да је Шушак био одговоран за пад односно издају босанске Посавине у септембру 1992. године, када су Срби заузели стратешки важне територије које су повезивале западне српске земље са матицом.

1994. године, САД покрећу дипломатске напоре да би се Хрвати и муслимани помирили, што је довело до бројних заједничких офанзива против Срба у Хрватској и Босни 1995. Босански Срби су претрпели серију пораза, па су били принуђени да почну мировне преговоре који су створили Дејтонски споразум, где Шушак је био

Споменик у Широком Бријегу

један од кључних хрватских преговарача у САД.


 

ХАШКЕ ОПТУЖНИЦЕ
 

1997. године, у страху да би Хашки Трибунал оптужио Хрватску за генодид над Србима и агресију на Босну и Херцеговину, Гојко Шушак је договорио предају 11 босанских Хрвата осумњичених за ратне злочине пред Међународним Кривичним Судом за бившу Југославију.

У мају 2013. године, МКСЈ, у првостепеној пресуди против босанског Хрвата Јадранка Прлића (ратног комаданта ХВО и премијера Херцег-Босне), утврдио да је Гојко Шушак учествовао у удруженом злочиначком подухвату против нехрватског становништва Босне и Херцеговине.

 

 

КУЛТ ГОЈКА ШУШКА

Гојко Шушак је умро у 53. години од рака плућа, јер је био велики пушач. Лечио се у САД, јер је тамо имао велика пријатељства, поготово са водећим службеницима америчког министарства одбране.

У Загребу једна улица је добила постхумно назив по Гојку Шушку. У центру Широког Бријега (његово родно место) постоји споменик и трг у част Гојка Шушка. То направио вајар Кузма Ковачић, а подигнут је 5. маја 2008.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
BOSANSKA KRAJINA
SLAVONIJA
BOSNA I HERCEGOVINA
DALMACIJA
LIKA
HERCEGOVINA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links