Ђуро Бродарац - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Банија


Ђуро Бродарац


Ђуро Бродарац (1944-2011) је био хрватски генерал, политичар, високи функционер странке ХДЗ, током рата и распада СФРЈ обављао је функцију начелника полицијске станице у Сиску, а након рата је обављао дужност жупана сисачко-мославачке жупаније. Умешан је у бројне ратне злочине хрватских (пара)војних и полицијских јединица над српским цивилима, који су се дешавали 1991-1992 на ширем подручију Сиска. Ухапшен је у јуну 2011. и спроведен у Осијек. Није дочекао почетак суђења јер је умро 12. јула 2011. године.


 

БИОГРАФИЈА

Ђуро Бродарац је рођен 1. јануара 1944. године, на Кордуну, у варошици Топуско, за време Другог светског рата. Од ране младости исказивао је жељу за политичким деловањем и управљањем широким народним масама. Преселио се у град Сисак, који је у то време 1960-их година важио за велики индустријски центар, не само СР Хрватске, већ и целе Југославије. Тако је Ђуро Бродарац са 21 годином постао члан Управе "Жељезаре" Сисак, а касније и секретар фабричког Комитета омладине и члан Опшинског одбора Савеза Комуниста Југославије. Отишао је на одслужење редовног војног рока у Билећу, где је стекао чин резервног официра. Факултет јесте започео, али никада није завршио.

Две године касније, 1967. Ђуро Бродарац постаје и посланик Сабора СР Хрватске, а истовремено је напредовао у партијској лествици, постао је секретар Централног комитета хрватске омладине. Крајем 1960-их, када су у Хрватској почела политичка превирања, приступио је Матици Хрватској. Почетком 1971. године у Хрватској је избила побуна названа "Хрватско прољеће" или краће МАСПОК , коју је водила Матица Хрватска. Када је МАСПОК крајем 1971. године доживео слом, односно руководство ЦК СР Хрватске (Савка Дапчевић-Кучар, Мирко Трипало и др.) смењено јер је ЦК Савеза Комуниста Југославије оценило да је МАСПОК почео да оживљава усташке идеје и прави сепаратизам Хрватске од СФРЈ. Тада је почетком 1972. започела чистка хрватских кадрова у Савезу Комуниста, а Ђуро Бродарац је био у комисији од 7 делегата, који су то требали да спроведу на подручију  Сиска.

Почeтaк рaспaдa Jугослaвиje Ђуро Бродaрaц дочeкуje нa положajу у цeнтрaлном Рaдничком сaвeту Eлeктроприврeдe Jугослaвиje сa сeдиштeм у Бeогрaду. У добa дeмокрaтских изборa у Хрвaтскоj април-мај 1990. годинe Ђуро Бродaрaц, бивши вaтрeни комуниста и политички прогонитeљ нaционaлистички нaстроjeних Хрвaтa постaje jeдaн од нajистaкнутиjих члaновa ХДЗ-a коjи ширe подручje Сискa прeдaje у рукe своjоj новоj стрaнки.

Након рата у Хрватској, Ђуро Бродарац је постао сисачко-мославачки жупан. Поред тога кратко време је обављао функцију председника хрватског фудбалског савеза. А у влади Хрватске коју је формирао Иво Санадер 2004. године, обављао је функцију саветника за разминиравање.


 


 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Када су проусташка странка ХДЗ и Фрањо Туђман, преузели власт у Хрватској, Ђуро Бродарац је добио место начелника полиције у Сиску и ту је функцију обављао током целог рата у Хрватској. Водио је и илегално наоружавање чланова ХДЗ на подручију Баније, почетком 1991. године, када су и стваране паравојне формације у Хрватској за обрачун са Србима и ЈНА.

Ђуро Бродарац је такође добио и функцију председника тзв. Кризног Штаба за одбрану Сиска и Баније. Тако је учествовао средином 1991. године у сачињавању "црне листе" где су се налазили Срби које је требало ликвидирати на подручију Сиска и околине.

У јулу месецу 1991. године у Сиску почиње деловати мала група хрватских паравојника, који су имали бели комби са затамњеним стаклима, без регистарских ознака. Њихов задатак је био да незаконито хапсе српске цивиле и убију их. Најчешћа места за ликвидацију Срба на подручију Сиска су била: Барутана, насеље "Ора", лечилиште Јодно, Викторовац и барака "Сава". Ђуро Бродарац је био добро упућен у њихове работе, али није ништа предузео да спречи ликвидације Срба. Поред тога у лето 1991. године у Сиску је почело минирање српских кућа и локала, баш као и у другим насељеним местима у Хрватској (Вуковар, Осијек, Госпић, Задар...) пар месеци раније. Српски лешеви су често бацани у реку Саву, али је било случајева да су их убацивали у високе пећи Жељезаре Сисак, како би сакрили трагове.


У Сиску и околини за годину дана, од јула 1991. до јула 1992. годне убијено је најмање 611 цивила, иако постоје индиције да је тај број и преко 700, а више од 95% убијених су српске националности. Сви ти злочини су повезани са Ђуром Бродарцем, јер је он био на врху те злочиначке пирамиде која је имала за циљ етнички очистити Сисак и Банију од Срба. Под његовом комадном је била и јединица позната под називом „Вукови“ и још тзв. Ханџар дивизија, коју су чинили муслимани пореклом из Босне и Херцеговине, иначе настаљени у Ријеци и Пули. Носили су то злогласно име као истоимена јединица у Павелићевој НДХ, која је такође вршила велике покоље над српским становништвом.

Међу убијеним сисачким Србима нашли су се: Берислав и Никола Трифкановић, Васо Јелић, Љубица Солар, Милан Цветојевић, Драган Жилић, Драган Рапајић, Стана Живковић, Миленко Ђапа, Марко Вила, породица Пере Обрадовића, Петар Пајагић и др.

Ђуро Бродарац ће остати по својој чувеној шовинистичкој изјави, коју је дао Ани Јелић, која је дошла у зграду ПУ Сисак да се распита за нестанак свог мужа Васе Јелића (60):
- „Коме Срби фале, нек' их тражи!


 ХАПШЕЊЕ И СМРТ

Сисачко тужилаштво више од 20 година није подигло ниједну оптужницу против сисачких Хрвата, па је државни тужилац Хрватске Младен Бајић пребацио тај предмет на Окружни суд у Осијеку. Отворена је истрага, па је 21. јуна ухапшен Ђуро Бродарац, са својим сарадницима: Драго Бошњак и Владимир Миланковић. Одређен им је једномесечни притвор. Ђури Бродарцу је 11. јула 2011. нагло позлило па је из затвора пребачен у болницу, где је наредног дана умро од сепсе, како званични налаз кажу.

У оптужници против њега наводе се подаци о 31 особи са подручија Сиска, за које се основано сумња да је Бродарац умешан у њихова убиства.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
BANIJA
SISAK
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


Skip Navigation Links