Диверзија Делнице 1963 - www.zlocininadsrbima.com

   

Период: СФР Југославија

Област: Хрватска


ДИВЕРЗИЈА ДЕЛНИЦЕ 1963Диверзија Делнице означава терористичку акцију коју су извели припадници екстремистичке организације ткз. Хрватско Револуционарно Братство (ХРБ) почетком шездесетих година 20. стољећа.

Ово је била само једна у низу активности тог типа хрватске емиграције са циљем дестабилизације комунистичке власти и рушења уставног поретка ФНРЈ, да би се обновила клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска.

Вође ове паравојне групе били су Илија Толић и Јосип Облак, а сем њих било је још седморица Хрвата припадника ХРБ-а. Они су се обучавали у скривеним камповима у Њемачкој, гдје је постојало на десетине таквих објеката у шумама. Инструктори су им били војна лица из Бундесвера.

На курсеве у овакве кампове су долазили углавном хрватски младићи 18-28 година који су бјежали из Југославије јер су били прогањани од тајне полиције УДБЕ, пошто су изазивали националну мржњу и ширили непријатељску пропаганду.

Код мјеста Делнице, на жељезничкој прузи између Загреба и Ријеке 1963. године подметнут је експозив велике разорне моћи, који је уништио трачнице и пруга није била у функцији неко вријеме.

Сви чланови те група "Толић-Облак" су похапшени од југославенске полиције и спроведени у затвор. Организовано им је суђење наредне године и сви су проглашени кривим, а казне су им биле вишегодишња робија.

Хрватска емиграција је наставила наредних година са сличним активностима како у Југославији, тако и у иностранству. Једноставно, они су били спремни на све и да дају све за "хрватску ствар", односно да се Хрватска издвоји од Југославије.

ХРВАТСКА (УСТАШКА) ЕМИГРАЦИЈА 1946-1989

ЛИКОВИ

Миро Барешић * Илија Толић * Анђелко Брајковић * Јосип Сенић

Миљенко Хркач * Иван Матичевић * Мате Прпић * Крешимир Перковић

Лудвиг Павловић * Божидар Кавран * Ђуро Хорват * Фрањо Хрљевић

Томислав Ребрина * Јуре Марић * Звонко Бушић * Газета Пашти

Јосип Облак * Анте Мошков * Жарко Одак

УДРУГЕ

Ревоуционарно Братство * Народни Отпор * Хрватска Сељачка Странка

Ослободилачки Покрет * Канадски Хрвати * Уједињени Хрвати Њемачке

Хрватски Сокол * Државотворни Покрет * Народно Вијеће * Домобран

Тајне усташке постројбе * Крижари * Хрвати Еуропе

АКЦИЈЕ

Владимир Роловић * Радуша (Феникс) * Отмица авиона Гетабург * Кактус * Берилн

Пруга Делнице * Госпићка саботажа * Чикаго * Биоскоп 20. октобар * Гвардијан

Конзулат Штудгарт * Младен Ђоговић * Мелбурншки атентат * Клуб Југославена

Гладио *

 

ПРЕТХОДНИЦА

Током Другог свјетског рата на Балкану је створена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска на чијем челу се налазио монструозни двојац: поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац.

То је била квислиншка творевина проглашена 10. априла 1941. године са благословом Ватикана, а директиве су добијали од Римске курије. Циљ је био спровести геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, што је и учињено велику помоћ Трећег Рајха. Убијено је преко 1.500.000 Срба за четири ратне године.

Хитлерова коалиција је у прољеће 1945. године поражена, а хрватски фашисти су се повлачили пред Титовим партизанима које су силовито надирали ка Загребу и Љубљани. Помоћ у бјежању са Балкана пружила им је Католичка црква пошто су се они и борили за њезине интересе. Давали су им лажна документа и пребацивали их у далеке земље (Операција Пацовски канали).

Доста избјеглих Хрвата је ипак остало у Аустрији, Шпанији и Њемачкој. Ту су формирани њихови клубови и организације. Почели су да се повезују, па је тако и настале многе организације и удружења која су у основи била профашистичка са шовинистичким и расистичким идејама. Од самог почетка се знало шта им је циљ. Хтјели су да се врате на Балкан, односно да се сруши СФРЈ, а обнови НДХ.

Иначе, у Италији, Аустрији, а још више у Западној Њемачкој су постојали тајни кампови (центри) за диверзантске обуке Хрвата, како емиграната, тако и младића 18-30 година који су бјежали из Југославије. Њих су помагале Владе земаља, гдје су се скривали, за потребе Хладног рата, односно борбе против комунистичких режима. Ова вишедеценијска операција је носила шифровано име "Гладио", а признање за њено постојање дао је италијански премијер Ђулио Андреоти, али тек крајем 1990. године, када је Берлински зид срушен, а Варшавски пакт почео да се распада.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић * Мирко Пук

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић * Усташе

Алојзије Степинац * Црна Легија * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Мијо Бабић * Андрија Артуковић * Џафер Куленовић

Иван Шарић * Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански дужноснициВладимир Крен *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Тења * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско * Лепоглава

Пријдор * Маглај * Добој * Огулин * Зеница * Пакленица * Ђаково

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево * Винковци

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожинДивосело

Садиловац * Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Паланчиште * Пискавица * Драксенић

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Стари БродШидГрабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Шегестин * Корићка јама * Бијели Поток * Гаравице

Вуковар * Миострах *

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Петар Дабробосански

Љубан Једнак * Даница ПрашталоВукашин Мандрапа

Зорка Делић * Љубомир Млађеновић * Марија Почуча

Марко Бошковић * Српска банка * Гламоч * Славско Поље

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови * Magnum Crimen

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Залазак стољећа

Благослов Ватикана * Деца у жици * Без кајања * Пјесма Ђурђевдан

Мук * Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига * Ожиљак

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта * Једење Богова

Личка трагедија * Не окрећи се сине * Покољ у Глини * Дјеца Козаре

Цазинска Крајина * Тотални геноцид * Фратри и усташе кољу

Политика терора *

 

ПРИПРЕМА

Септембра 1961. године у Сиднеју, на истоку Аустралије је већ постојао велики број хрватских исељеника. Они су до краја педесетих година 20. вијека били добрим дијелом чланови ткз. Хрватски Ослободилачки Покрет (ХОП), профашистичке организације коју је у Аргентини основао лично (бивши) поглавник Анте Павелић.

Пошто нису били задовољни са радом и дјеловањем ХОП-а дошли су на идеју да они оснују своју организацију коју су назвали ткз. Хрватско Револуционарно Братство. Управо је ХРБ наредних година постао водеће удружење међу хрватском дијаспором, а на Интерполовој листи заузимала високо треће мјесто међу организацијама тог типа. Врло брзо су се повезали и са Хрватима на осталим континентима, али су и у домовини имали своје сараднике.

У Западној Њемачкој имали велику помоћ тамошњих власти које су им дозволиле да у шумско-планинским предијелима направе центре гдје би се држали курсеви за терористичко-диверзантске акције. ХРБ је одмах почео озбиљно да дјелује и прикупља средства, шири мрежу, ствара логистику. На челу цијеле организације био је Геза Пашти, док је Јосип Сенић водио ћелије ХРБ-а у Њемачкој.

Одлучено је да се морају повести радикалне акције тј. да се не може више сједити "скрштених руку" и чекати неко чудо... Пошто је током 1947-1948 уништена група Крижари (Анте Врбан, Љубо Милош...), која је имала сличне упаде на тлу Југославије.

 

АКЦИЈА

Руководство ХРБ-а је израдило план диверзије средином 1962. године, а за лидера групе одређен је Илија Толић поријеклом из околине Дервенте, а побјегао 1956. године из домовине.

Диверзија се састојала од тога да се у Југославији уништи нешто од привредних објеката или важних саобраћајница, па је одлучено да се минира жељезничка пруга "Загреб-Ријека". Ово није случајно одабрано, јер је та пруга повезивала Загреб као највећи индустријски центар југославенске федерације са Јадраном, а Ријека је била највећа лука на приморију. Тиме би привреда ФНРЈ претрпела велике губитке.

Дана 7. јула 1963. године ка Југославији из Милана у Италији је кренула наоружана паравојна група коју су сачињавали: Илиja Толић, Jосип Облaк, Дрaжeн Тaпшaњи, Мирко Фумић, Крeшимир Пeрковић, Рaдe Стоjић, Стaнко Здрилић, Брaнко Подруг и Влaдо Лeко. Ушли су преко Трста, а сви су имали псеудониме тј. надимке. Они су се кретали данима кретали ка Лици и 11. јула стигли до Бриња. Ту су одморили пар дана, а онда су се разишли у "тројке", односно три групе по три члана, да не би одмах били примјећени.

Група Перковић-Фумић-Здрилић након првих контаката са јатацима ХРБ-а одлучју да се врате у Италију. Међутим, та група је у СР Словенији, код мјеста Сежана била ухапшена. Друга група: Тaпшaњи-Подруг-Лeко је такође разоткривена и ухваћена 21. јула код Националног парка Рисњак, али тек пошто је извршено минирање жељезничке пруге покрај Делница, у моменту када је наилазио теретни воз. Трећа група: Толић-Облак-Стојић је ухваћена код Карловца 22. јула 1963.

 

СУДСКИ ПРОЦЕС

Спроведени су у Ријеку, гдје су изведени након неколико недјеља пред Окружни суд. Суђење је трајало пар мјесеци уз велику пажњу јавности. Проглашени су кривим за уништавање привредних објеката и ширење непријатељске пропаганде.

Суд је изрекао 18. априла 1964. сљедеће пресуде:

  • Илиjу Толићa и Jосипa Облaкa осудио нa по 14 годинa зaтворa,
  • Дрaжeнa Тaпшaниja нa 13 годинa зaтворa,
  • Рaду Стоjићa, Брaнкa Подругa и Влaду Лeку нa по 12 годинa зaтворa,
  • Стaнкa Зрилићa нa 7 годинa зaтворa,
  • Мику Фумићa и Крeшимирa Пeрковићa нa по 6 годинa зaтворa.

Илија Толић је своју казну служио у КПД Зеница у Босни, а тамо је добио још додатних осам година затвора јер је и међу осталим затвореницима вршио непријатељску пропаганду. Укупно је робијао 22 године.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Илија Толић је на слободу пуштен 1985. године и одмах је побјегао у Западну Њемачку, гдје је живио неколико година, заправо све до почетка разбијања СФР Југославије. Тада се враћа у домовину и прикључује се паравојним формацијама ткз. Збор Народне Гарде. Он је умро 10. јуна 1993. године. Није сахрањен у Дервенти, јер су тај дио Босне контролисали Срби, већ га је родбина покопала близу Славонске Пожеге.

Јосип Облак је пореклом из западнославонског села Шпановице покрај Дарувара. Он је изашао на слободу 1978. годиине, а преминуо 17. јануара 1984. године. Родбина га је покопала у мјесту Криж покрај Иванић Града.


Заплијењено оружје од терориста

Припадници ХРБ-а су у љето 1972. године организовали сличну акцију, али мало другачијег циља и са дупло већим бројем учесника. Била је то акција "Феникс", односно у медијима познато као "Радуша 72" или ткз. Бугојанска група. И она је доживјела неуспјех.

Управо су ови диверзантски упади натјерали највише руководство Југославије да оснује неколико специјалистичких тимова тј. антитерористичке јединице крајем седамдесетих година које би могле да у што краћем року и са што мање губитака неутралишу терористе.

 

ЗАКЉУЧАК

Хрвати су одувјек имали аверзију према Србима, усљед јаке индокринације Ватикана. Иако многи од њих имају србске коријене, у жељи да се докажу да то ипак нису, односно да немају неког прађеда православног Србина морају да посегну за оружјем и насрну на своје комшије.

Хрватска емиграција је деценијама радила организовано и плански са својим акцијама које је УДБА тешко проваљивала и заустављала. Свакако да томе доприноси помоћ Запада, пошто су њихови центри моћи њих помагали јер су им требали у борби против социјалистичке Југославије, коју су гледали као ћерку Совјетског Савеза.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

Револуционарно Братство *

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Шпегељ

Вировитица * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Книн * Владо Миланковић

 

Почетком 1990-их година Хрватска је уз помоћ Фрање Туђмана и странке Хрватска Демократска Заједница успјела да оствари тисућљени сан: самосталност републике у авнојевским границама. Тада су све хрватске организације овог типа распуштене у дијаспори, а њени чланови су похрлили у домовину да се укључе у рат против Срба и ЈНА.ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1945-1989

Логор Голи оток * Раковичка парохија * Хрватско прољеће * Ђорђе Мартиновић

Биоскоп 20. октобар * Данило Милинчић * Стане Доланц * Крст на крижу

Личка трагедија * Последњи краљев војник * Тајни досије Тито * Црвена куга

Албанизовање Срба * Сатанини синови * Његошева капела * Бараганска голгота

Отета земља * Гаврило Ковачина * Драгиша Кашиковић * Камен херцеговачки

Бубашваба револуција * Косовско пролеће * Стево Крајачић * Скривање Валдхајма

Бранка Ђукић * Бебе из ГрацаГолубњача * Острво зла * Црвено доба * Радуша

Бригадир Диклић * Митрополит Јоаникије * Јелица Михаиловић * Лудвиг Павловић

Операција Гвардијан * Миро Барешић * Томислав Ребрина  * Народни Отпор

Звонко Бушић * Револуционарно братство * Диверзија Делнице * Гладио

 Оцените нам овај чланак:
Tags:
ZELJEZNICKA PRUGA
TUNEL DELNICE
TERORIZAM DIVERZIJE
JULI 1963
ZAGREB RIJEKA
REVOLUCIONARNO BRATSTVO
SIDNEJ AUSTRALIJA
GORSKI KOTARI
HRVATSKI EMIGRANTI
SOCIJALISTICKA JUGOSLAVIJA
NEMACKA ITALIJA
TOLIC OBLAK


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links