Злочин у личким Кијанима 1995- www.zlocininadsrbima.com


Злочин у личким Кијанима 1995За злочин у личком селу Кијани такође се сумњиче припадници Хрватске војске који су, после зверског мучења, убили у августу 1995. године 14 српских цивила.

Верујући хрватским властима, које су им гарантовале безбедност, десет жена и четири старца, уместо да избегну у Србију и Републику Српску, сачекали су у својим кућама хрватске војнике, који су их побили.

После зверског мучења убијени су:
- Дане Болта,
- Сава Болта,
- Бранко Јелача,
- Марија Јелача,
- Милица Јелача,
- Ана Јелача,
- Смиља Јелача,
- Душан Кесић,
- Милева Колунџић,
- Даница Совиљ,
- Владо Совиљ,
- Мара Совиљ,
- Мира Совиљ, и
- Раде Совиљ.


Тадашњи командир вода Војске РСК Стеван Веселиновић је 2005. дао изјаву Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије и Канцеларији Хашког суда у Београду о овом масакру цивила.Веселиновић је сведочио да се Српска Војска Крајине тада са Велебита спустила у Жуљине и преко Грачаца и Бездана стигла до Кијана.
- "Када је Грачац пао у руке Хрвата, побијени су многи цивили. То су углавном били жене и старци који се нису повукли са колоном избеглица. Највише их је страдало управо у селу Кијани. У повлачењу смо наилазили на празна села, али је у Кијанима остало 16 људи који нису веровали нама, већ порукама хрватских власти које су нон-стоп емитоване на телевизији и радију да остану", посведочио је Веселиновић.

Даље је навео да су после неуспешног наговарања људи из Кијана да крену са њима, наставили ка Брувну и пола сата касније чули пуцњаву из правца Кијана. "Претпоставили смо да су Хрвати стигли до њих", навео је тада Веселиновић.Оцените нам овај чланак:


ОЛУЈА - ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ЕВРОПА НАГРАДИЛА!

Skip Navigation Links