Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 17.11.2019. у Београду - www.zlocininadsrbima.com

8. новембар 2019.


Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 17.11.2019. у Београду


Драга браћо и сестре,

овим путем Вас обавештавамо да ће помен за вуковарске жртве које су убијене у другој половини 1991. године у Вуковару и Борову Насељу, бити одржан недељу 17. новембра 2018. у 09:00 сати у склопу литургије у Гавриловском Храму, у Београду (Хумска улица бр. 26).

То је прилика да се помолимо за наше невине сународнике који су убијени од хрватских паравојника, које су предводили: Томислав Мерчеп, Благо Задро, Миле Дедаковић - Јастреб, Марко Бабић - Млади Јастреб, Анте Врањковић, Бранко Борковић, Зоран Шипош, Томислав Јосић, Мира Дунатов, Јуре Марушић, Тихомир Пурда, Никола Ћибарић и др...

Случај Вуковар је једна од мрачних страница не само хрватског тужилаштва већ и хрватске историје. И поред чињенице да су породице настрадалих оптужнице поднели још пре две деценије, хрватско правосуђе није покренуло ниједан кривичан поступак, истрагу, а камоли донело пресуду према хрватским правојницима, који су у Западном Срему и Источној Славонији убијали чак и децу, млађу од 12 година (нпр. Горан Чечавац, од оца Мирослава и мајке Слађане у Борову Насељу).

 

 

Чак и оне оптужнице које је Република Србија доставила Хрватској октобра 2011. године, су од хрватске Владе проглашене неважећим (?!), а сви они злочинци који су осуђени 1992. године испред Војног суда у Београду за злочине над вуковарским Србима, размењени у Неметину, крај Осијека, 14. августа 1992. године и пуштени на слободу тзв. Панићева размена, по принципу "сви за све". Власти Републике Хрватске их нису кажњавали, напротив, добили су ордење и велика месечна примања.

Некадашњи господар живота и смрти у Вуковару 1991. године Томислав Мерчеп је правоснажно осуђен од хрватског Врховног суда у Загребу на седам година робије, углавном за убиства србских цивила који су убијени у Пакрачкој Пољани и на подручиу Кутине... Парадокс је што Томислав Мерчеп издржавање казне служи у термалној бањи Крапинске Топлице.

Убиства Срба на подручију Вуковара и Госпића нису ушли у ту Мерчепову отпужницу. Зашто?

Ланац командовања је био такав да би се откривањем истине и пресудама јасно могао донети закључак да су убиства Срба у национално мешаним срединама (Осијек, Карловац, Дубровник, Задар, Шибеник, Сисак, Славонски Брод...) биле организоване од највиших органа власти у Хрватској. То је јавно изјавио односно потврдио 19. фебруара 2013. године Иван Векић, бивши министар полиције за време грађанског рата.

О атмосфери страха и криминала писао августа 1991. године повереник хрватске владе за Вуковар, Марин Видић Били, врховништву у Загреб, али нико није реаговао. Они су знали да све иде по плану.

Овим путем желимо да позовемо све Вуковарчане, Сремце, Славонце, Крајишнике, србске родољубе, да присуствују овом помену, јер ако се ми не сетимо наших ближњих, како онда да се Бог сутра сети нас кад будемо улазили у Царство Небеско.

 

Организатор помена је удружење Србски Светионик.

 

Поред овог београдског парастоса, биће парастос и у Сремској Каменици, у цркви Св. Петке 18. новембра са почетком у 17 сати. Овај парастос организују бивши борци Источнославонског корпуса СВК.

 

Извор: zlocininadsrbima.com


 

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Породица Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Породица Рокнић - Породица Олујић - Божићни УставКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 431  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links