Парастос Билогорцима у Београду 2. новембра 2014 - www.zlocininadsrbima.com

28. октобар 2014.


Парастос Билогорцима у Београду 2. новембра 2014


Иницијативу за обележавање страдања Срба из овог краја покренуло је пре неколико година Завичајно удружење „Билогора“ са седиштем у Београду
 
У недељу, 2. новембра 2014. у Храму Св. апостола и евангелисте Марка у Београду, служиће се од 11 сати парастос за 24 погинула борца Територијалне одбране општине Грубишно Поље у грађанском рату у Хрватској 1991-1995, те 40 цивила са подручја источне Билогоре страдалих у периоду од 1991. до 1997. године.
 
Парастос укључује помен и за преко сто хиљада православних Срба рођених и сахрањених у источној Билогори од 1597. до 2014. године. Иницијативу за обележавање страдања Срба из овог краја покренуло је пре неколико година Завичајно удружење „Билогора“ са седиштем у Београду.
 
На подручју источне Билогоре, смештене на северозападу Хрватске у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице, током и после рата, од 1991. до 1997. године, колико је до сада утврђено живот је изгубило 65 особа, већином српске националности и оних који су били у родбинским везама са српским породицама. Од укупног броја страдалих 39 је цивила, 24 борца Територијалне одбране, а двојица Срба су ликвидирани након што су принудно остали у хрватској војсци и полицији. Сеадмнаест српских цивила је најмање убијено пре злочиначке акције „Откос-10“ током кампање застрашивања и злостављања.
 
 
 
31. октобра 1991. започела је акција „Откос-10“, скоро непозната у српској јавности, коју су извеле паравојне хрватске формације нападом на припаднике Територијалне одбране општине Грубишно Поље која је тада била у саставу Бањалучког корпуса ЈНА - у време када Хрватска још није била међународно призната држава.  Малобројне српске снаге нису могле дуго издржати притисак преко шест пута бројнијих хрватских формација ојачаних тенковима и далекометном артиљеријом. Погинуло је 12 бораца, а после повлачења Срба са Билогоре уследило је систематско паљење и минирање српских кућа, пљачка имовине и убијање преосталих српских цивила, од којих су неки, попут брачног пара Орић из села Тополовице заклани и спаљени.
 
Комплетно становништво напустило је у избегличкој колони 23 села, као и један број житеља још 15 насеља. Међу њима је било и око 250 припадника других националности, Хрвата, Чеха, Мађара и Рома, део њих у мешовитим браковима са Србима.
 
За злочине над Србима почињене у источној Билогори и у акцији „Откос-10“ на подручју општине Грубишно Поље, још нико није одговарао ни пред Хашким трибуналом ни пред хрватским судовима.
 
Пре Другог светског рата на подручју источне Билогоре живело је 18.000 житеља српске националности, а после усташких злочина у Другом и оних почињених у последњем рату, по подацима Митрополије загребачко-љубљанске, 2005. их је преостало 1.170, углавном старијих особа без деце. Попис становнштва у априлу 2011. дочекало их је мање од 1.000.
 
 
Извор: Јадовно
28.10.2014.
 
 
 
Више погледајте на следећим линквима:
 
 
 


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 228  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са парастоса српским жртвама из Госпића у Новом Београду 18.10.2015

Убиство Жељка Паића 10. августа 1991. у Вуковару

Помен за србске жртве Госпића у Београду биће 18.10.2020

Бранимиру Глaвaшу укинутa прeсудa зa злочинe нaд Србимa од Врховног суда Хрватске

Милијан Бркић - Васо командовао масакром над Србима у Масленици 1993. године

Матура српско-хрватских односа

Списак вуковарских жртава
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links