Јасеновац је код Хрвата стање духа - www.zlocininadsrbima.com

   

6. јул 2015.


ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ КОД ХРВАТА СТАЊЕ ДУХА


Михаило Шашкијевић (86), у деветој деценији живота, и даље себе сматра југословенским политичким емигрантом. Живи у САД. Рођен је 1929. у Дубровнику, а у Чикаго је стигао 1959. препливавши део Тршћанског залива. Током Другог рата Немци су га хапсили једном, а од 1944. Тито седам пута.

Његов отац је, како са поносом истиче, Владимир Шашкијевић, капетан бојног брода Краљевске морнарице, заповедник разарача “Дубровник”, који је на последњи пут, у Марсељ, одвео краља Александра Карађорђевића.

Током Другог рата, као петнаестогодишњак, 1944, добровољно се прикључио Дражиној војсци. Био је у затвору у Главњачи у ћелији поред Милана Недића, а потом на Ади Циганлији јула 1946. када је тамо стрељан заповедник краљевске војске у отаџбини. О томе је сведочио 2013. пред Владином комисијом у Београду.

Шашкијевић је као професор математике на Универзитету у Чикагу остварио завидну академску каријеру. Почетком овог века, 2002, поново се нашао у жижи јавности у Хрватској и Србији када је изабран за председника Управног одбора наследника акционара Српске банке из Загреба, чију је огромну имовину опљачкала Павелићева власт, а комунисти (пре)узели од њих и тако наставили пљачку.

Некретнине, зграде, хотели и бродови акционара Српске банке из Загреба постали су плен Брозове државе од лета 1945. године.

Он је и аутор дванаест књига. Последњу, “Беснило Херцеговине злодух Кроације”, објавио је пре десетак дана у библиотеци “Метафизика”. За овог интелектуалца, Југославија, по моделу државе какву је стварао краљ Александар, једина је творевина у којој могу бити задовољни сви народи из региона, док је “кроатизам” највеће зло које је и убило ту државу.

Титову Југославију назива “Брозовијом” која није имала ништа заједничко са дубоким, културним и хуманим југословенством.

 

* ПРЕ десетак година објавили сте књигу о убиству српског емигранта Николе Кашиковића 1977. Такозвана српска емиграција није била срећна због тога.

- Ту књигу сам написао на основу докумената из полиције Чикага и ФБИ. Званично, још се не зна ко је убио Кашиковића и седмогодишњу девојчицу Иванку Милошевић, а СНО из Чикага и даље нуди 25.000 долара за информацију.

Докази америчких истражитеља, где још није стављена тачка на случај, говоре да злочин није починила Титова Удба, иако их је било у емигрантској СНО. Кашиковић је, према америчким документима, убијен у обрачуну унутар СНО зарад најприземнијих циљева.

 

* Последњи пут у српској јавности били сте 2013. када сте сведочили о стрељању Драже Михаиловића. Рекли сте да вам је то била дужност и част, а потом сте негодовали...

- Био сам у затвору на Ади Циганлији када је генерал Михаиловић стрељан. Лично сам га познавао. Са њим сам и вечерао 1944. по мом доласку у редове ЈуВО, јер је мој отац био његов пријатељ, а и командант Војнопоморске области ЈуВО у Боки. Нисам видео када је тог јула 1946. стрељан, али сам чуо хице.

Непосредно по Дражиној ликвидацији чуо сам и приче других Брозових сужњева о томе где је сахрањен и то место сам показао Комисији.

 

* Управо сте објавили књигу есеј “Беснило Херцеговине злодух Кроације”. У Хрватској ћете због ње, у најмању руку, бити оптужени за говор мржње.

- У мом есеју нема мржње, али говори о мржњи која у Кроатима живи као и 1941. Ја се сећам тог времена, Јасеновца, забране ћирилице, када се писало по зидовима “Србе на врбе” и клицало “За дом спремни”. Зар Хрватска и данас не живи у том времену? Зар Степинца не канонизирају за свеца?

Гро пука у Кроата данас тврди да њихова држава подједнако баштини и Анту Павелића и Туђмана и Броза. Код Кроата данас Јасеновац не означава нацистички логор, већ је то стање духа. Кроација се од Туђмана до данас се налази у стању Јасеновца.

 

* Тешке квалификације изговарате на рачун Хрвата.

- У мојој књизи стоји: “Ако Кроат сруши твоју цркву ти његову не дирај, чувај је. Не враћај зло злим јер ћеш постати Кроат. Буди човек са Кроатима. Увек им се у несрећи нађи, приђи и помози. Неће проћи дуго времена и они ће схватити да си пријатељ јер си духовно богат.

Схватиће да су им Срби а нарочито Југословени пријатељи, јер су они духовно уздигнута господа док су им њихови политикуси и попови најгори злотвори”.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

* Пишете да су у Краљевини Хрвати како су добијали боље услове за живот брже постајали Југословени и да је то за њих било потом фатално.

- Анте Павелић је био паметнији и далековидији злочинац од Адолфа Хитлера. Схватио је да Кроати који убрзано постају Југословени у ствари постају Срби у широм смислу те речи и он је смислио како да то заустави. Док је Хитлер мислио да може да физички побије цео јеврејски народ убијајући их индустријски, Павелић је знао да то није могуће са Србима и зато се одлучио на најбестијалније злочине.

Снага Павелићеве замисли је не у злочину него у начину извршења. То је оно што је створило непремостив јаз између два народа. Усташе су убијале децу у колевци, ножевима, маљевима, камама, копајући јаз који тешко може бити превазиђен.

 

* Тврдите и да Степинац није био мање зло од Павелића.

- Павелић је од Хитлера добио нешто налик на државу, а од папе Пија нешто налик на признање. Лојзика је наставио тамо где је Павелић морао да стане. Насилна покрштавања која су уписана у хрватским католичким књигама није поништио.

Никад није обишао неко насеље и указао помоћ жртвама својих попова. Са друге стране, свети отац је схватио величину Павелићевог покоља и после рата га је спасао од правде.

Физички покољ припада Павелићу, а дух покоља је дело Пија XII и Алојзија Степинца.

 

* У Србији је и данас много оних који славе Брозову државу...

- У Хрватској се у “Брозовију” куну њихови политикуси. Њима АВНОЈ у Јајцу 1943. није скуп ислужених робијаша који су 1943. могли представљати само казнионице у којима су робијали, већ темељ данашње државе. Политикуси код Кроата разумеју да пред Европом не могу данас величати Павелића и то остављају пучанству.

Србима који се и данас куну у “брозовију” мора бити макар сумњиво што гро Кроата данас и Павелића и Лојзику и Будака и Тита сматра утемељивачима своје државе. Паметнији Срби су одавно схватили ову хрватску превару.

 

* За Александровим пројектом нико не жали ни са једне стране Саве.

- Југославија није аутентично Александров пројекат, већ је створена Илирским покретом и највише у Загребу. Њу није уништио Хитлер када је окупирао, него Анте Павелић и Броз.

 

* Налазите се на челу Управног одбора потомака акционара Српске банке из Загреба...

- Мој деда Стеван Карамата био је један од оснивача и већих деоничара банке. Када смо се ми, потомци акционара, први пут окупили 2001. и 2002. у Загребу, Београду, односно Чикагу, обнову Српске банке схватили смо пре свега као обнову српског друштва.

Подсећам, Банку су утемељили 1895. Јован Матијевић и његова супруга, а намена је била помоћ српским сирочадима, преко удружења “Привредник”.

 

* Деоничари су били веома значајни људи.

- Да, међу њима су била и два краљевска намесника - Радојко Станковић и Иво Перовић, Јован Јовановић Змај, Симо Матавуљ, Марко Цар, Иван Мештровић, Михаило Пупин, Михаило Петровић - Мика Алас, фамилија Николе Тесле.

Бити деоничар Српске банке је била дужност и част сваког добростојећег Србина. Скуп акционара Српске банке је био у ствари “горњи дом” српског друштва.

У повратак имовине кренули смо када смо помислили да је одласком Милошевића и “Брозовија” постала прошлост и да се друштво враћа у нормалне и цивлизацијски уређене токове. Борба траје више од 13 година.

 

Аутор: Драган Вујичић
Вечерње новости
05.07.2015.


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,339  пута
Број гласова: 0


Tags:
LOGOR JASENOVAC
USTASKI ZLOCINI
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
ZAPADNA POSAVINA
JUZNA SLAVONIJA
DRUGI SVETSKI RAT
DRAGOLJUB MIHAILOVIC
GENERAL DRAZA
JOSIP BROZ
KOMUNISTICKI TEROR
TRSCANSKI ZALIV
DUBORVACKI REGION
MIHAILO SASKIJEVIC
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
NIKOLA KASIKOVIC
ANTE PAVELIC
SRPSKA BANKA
ADA CIGANLIJA
MILAN NEDIC
CIKAGO AMERIKA
FRANJO TUDJMAN
BESNILO HERCEGOVINE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Јадовно 2015: Пут дуг два дана ћутања

Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ

Исповест Риста Лојпура: У Маутхаузену сам био утамничен 36 месеци за време Другог светског рата

Народни устанци 1941. и заблуде о њима

Исповест Бојане Исаковић: Како је пожаром уништена вредна документација о геноциду

Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду

Погреб
Поделите ову вест, нека се чује истина...Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 58 прегледа и 5 гласова.

У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 69 прегледа и 0 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 78 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 81 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 144 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 156 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 237 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 255 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links