Разбуђивање - Нестали људи - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Разбуђивање - Нестали људи 

У четвртој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу угостили смо госпођу Драгану Ђукић, председницу Управног одбора Удружења породица погинулих и несталих лица "Суза"...

Удружење "Суза" су 1996. године основале србске породице са простора авнојевске Хрватске, чији су очеви, мајке, синови, кћери, баке, деде убијени или се воде као нестали током грађанског рата у СР Хрватској 1991-1995, са циљем да сазнају истину о својим најмилијима. Ово удружење (нажалост) окупља око 5.000 чланова који већином живе у унутрашњости Србије...

Драгана Ђукић нам је испричала свој случај, односно породичну трагедију како је изгубила рођеног брата током агресије хрватских полицијских и (пара)војних снага на РС Крајину почетком маја 1995. године у злочиначкој акцији "Бљесак", када је скоро 20.000 западнославонских Срба прогнано, а скоро 300 је убијено, док их је 1.500 заробљено и одведено у концентрационе логоре. И њен отац је тада био заробљен.

1999. године постала је члан овог удружења, а годину дана касније ушла је у Управни одбор где се борила за истину о свом несталом брату. Та борба је трајала пуних 16 година када су је позвали из загребачког Института за судску медицину, ради идентификације. Њен брат је пронађен у заједничкој масовној гробници у Западној Славонији и преко ДНК анализе идентификован. Сахрањен је у Босни и Херцеговини, на градском гробљу у Градишки. Тиме је њена породица скинула велики терет. Она тада  није престала са активностима у Удружењу "Суза", већ јој је то дало снагу да помогне и осталим породицама из удружења да и они сазнају истину, ма каква она била.

Драгана Ђукић нам је причала и о састанку делегација Републике Србије и Хрватске који је одржан у Загребу 12. и 13. фебруара 2018. године, на коме је једна од тема била питање несталих лица. Она је представљала србске породице које више од две деценије неуморно траже правду и истину. Иако је добила врло мало времена за излагање, изнела је председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић проблематику са којом се сусрећу породице настрадалих, као и бројку од преко 1.800 несталих Срба на подручију авнојевске Хрватске. Од тог састанка прошло је више од два месеца, али је и даље све на обећањима, односно ништа се није променило на боље.

Удружење "Суза" организује већ деценијама парастосе за велике злочине над Србима 1990-их које су починиле хрватске ратне јединице. Тако је и сада г. Ђукић позвала све Крајишнике и друге родољубе да дођу 1. маја 2018. године у 11 сати у београдску цркву Св. Марка на Ташмајдану где ће кроз молитвено сећање и полагање венаца на споменик бити обележена највећа трагедија западнославонских Срба. Поред тог парастоса и у Новој Градишки се исти дан такође организује парастос и полагање венаца код "Моста спаса", како је остао назив из рата, јер је хиљаде Срба из Западне Славоније 1. и 2. маја 1995. нашло уточиште у Босни преко њега.

Данас нажалост Удружење "Суза" нема више ни своје просторије у центру Београда, као што је некад имало, где би могли да одрже састанке и приме своје чланове који долазе из унутрашњости. Упућен је градским челницима Београда, да се обезбеди један простор од свега 20-ак квадрата, колико је потребно удружењу.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Миљевачки плато

Радосављевић - Рибарска колиба - Бојан Весовић - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка - Осијек  - Афера Шпегељ - Откос - Оркан - Максимир

Слободан Зуровац - Книн је пао у Београду - Јесење Кише - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село - Књигоцид - Добросав Парага

 Иван Векић - Томислав Мерчеп - Фрањо Туђман - Бранимир Главаш - Јанко Бобетко - Анте Готовина

Гојко Шушак - Благо Задро - Миливој Петковић - Агим Чеку - Сарваш - Сисак - Задар - Удбина - СплитДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
SLAVONIJA
OLUJA
RAZBUDJIVANJE
DEVEDESETE

Skip Navigation Links