Мученици - Логор Лора - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Мученици - Логор Лора 

Документарни филм "Мученици - Лора" је прича о ужасима који су се дешавали у хрватском логору за Србе под именом "Лора" од 1992-1997. године.

У централном дијелу Далмације, још за вријеме СФРЈ у Сплиту је постојала велика ратна лука Југославенске Народне Армије, наставно-школски центар и касарна. Новембра 1991. године дошло је до споразума између Владе СР Хрватске и Генералштаба ЈНА, по коме је предивђена евакуација тј. исељавање ЈНА из Сплита. Чим су припадници ЈНА се иселили из тог војног комплекса 4. јануара 1992. године, ушли су припадници Војне полиције Хрватске и формирали логор. Тако је настала "Лора", мјесто познато по свирепим мучењима Срба из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. Првобитно су у "Лору" довођени, без судског налога, грађани српске националности из Шибеника, Задра, Сплита, Ријеке... а када се заратило у Босни и Херцеговини, онда су доводили Србе из Купреса, Дувна, Лијевна, Чапљине, Метковића, Брадине, Груда, Широког Бријега, Мостара... У "Лори" су такође били и припадници тј. резервисти ЈНА из Требиња, Никшића, Шавника, Крагујевца и др.

У "Лори" су услови били веома сурови, а о начинима мучења и иживљавања да се и не говори. Само мали део те ужасне приче причају у овом документарцу свједоци који су неким чудом успјели да преживе мучења логора "Лора". У филму се такође појављује Марио Баришић, бивши припадник хрватске Војне полиције, који је дошавши у логор "Лора" био згранут, а потом је обајвестио своје нардређене и цијели државни врх о томе какве све морбидности постоје у овом казамату. Нико од њих није учинио ништа да се ти ужаси зауставе. Напротив, чак је и сам Марио Баришић имао велике проблеме због тог свједочења.

 

Филм је режирао Денис Цвитичанин, а снимање је одрадила компанија "Бриџ" из Канаде, у сарадњи са РТРС, савезом логораша РС, епархијом Захумско-херцеговачком 2008. године.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
LORA
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE
DALMACIJA
SPLIT


Skip Navigation Links