Западна Славонија - мај 1995 - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Западна Славонија - мај 1995 

Документарни филм "Западна Славонија - мај 1995" говори о ужасу који се обрушио на сјеверозападно подручије Републике Српске Крајине почетком маја 1995. године када је око 15.000 хрватских војника напало Западну Славонију (општине: Новска, Пакрац, Дарувар, Грубишно Поље, Окучани). Том приликом је настрадало најмање 283 Срба, од чега 9 дјеце и 48 жена. Хрватске снаге су користиле тешко наоружање и авијацију, која је бомбардовала колоне српских избјеглица која су ишле преко моста на Сави, да би прешла у Српску Републику у БиХ и тако се спасила сигурне смрти. Бомбардовали су их и када су прешли мост. То је чинио у хрватски ратни пилот Рудолф Перешин, из Горње Стубице. У Хрватској је слављен као велики херој и додељене су му све почасти.

Хрватске снаге су на превару заробиле више од 1.450 српских војника, уз помоћ плавих шљемова, који су им обећали размјену, ако предају оружје. Уместо тога, већина их је завршила у концентрационим логорима у Бјеловару, Вараждину, Нашицама, Кутини и др. Многи од њих се нису никада вратили кућама нити им се зна за гроб. Сви су преживљавали свакодневна мучења и психо-физичка малтретирања. Хрватска војска је овом приликом уништила и музејску поставку спомен подручија Јасеновац.

У овом филму се може чути исповјест пароха окучанског, протојереја Саве Почуче, који говори о свему што је видио и преживио током геноцида над Западном Славонијом. Исто тако, у филму се појављује Милорад М. Милосављевић (23) из Цага крај Нове Градишке, који је заробљен као војник СВК, а потом му се губи сваки траг. Његова мајка Даринка која живи у Шиду и данас трага за његовим телом. Он се и даље води као нестао.

 
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BLJESAK
SLAVONIJA
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


Skip Navigation Links