Устшаки графити и вандализам над клупским просторијама у Негославцима - www.zlocininadsrbima.com

9. фебруар 2016.


Устшаки графити и вандализам над клупским просторијама у Негославцима


Антимањинска и антисрпска хистерија која је ових дана испољена најпре на тв екранима, а затим и на загребачким улицама полако се пренела и до источних граница Хрватске.  Наиме, фасада зграде Фудбалског клуба "Негославци" из истоименог места осванула је у ноћи између 30. и 31. јануара украшена графитима који својим садржајем буде авети фашистичке и усташке прошлости и позивају на физичку ликвидацију Срба.

            Дуж целе фасаде зграде у којој су смештене просторије овог спортског клуба латиничним словима исписани су усташки симболи попут потковичастог "У" и скраћенице "НДХ" која означава квислиншку Независну државу Хрватску из периода Другог светског рата. Највећи је међутим графит "Уби Србина" којим они који су то писали јасно поручују како са Србима треба поступати. 

            С обзиром да је ова порука граматички неисправна претпоставка је да онај који је то урадио није баш нарочито писмен и образован, али је нажалост, и овако био довољно јасан.

- За ово сам сазнао јутрос око пола девет од полиције која је патролирала кроз село и видела ове графите, каже начелник општине Негославци Душан Јецков.

 

 

НЕМА ИЗНЕНАЂЕЊА

Начелник тврди да се ово догодило у ноћи између суботе и недеље јер је простор био изнајмљен за прославу крштења једног од млађих мештана Негославаца.

- Људи су овде били синоћ до 19,30 и на згради ништа није било, дакле могло је бити исписано само касније, када су они напустили ово место. Када су ми полицајци јутрос то јавили могу да кажем да се и нисам нарочито изненадио. Више сам разочаран јер ово није први пут да се овако нешто догађа.

Слично је било и прошле године, а полиција је открила починиоце и пријавила их на основу чега смо против њих покренули и поступак. Вандали су били из оближњег села Церна и њима је изречена пресуда од шест месеци затвора уз две године услова, каже Јецков који није изненађен јер је говор мржње у медијима све присутнији, нарочито последњих неколико дана.

- Питам се само где је томе крај јер овакве поруке спадају у категорију казнених дела и полиција по службеној дужности покреће поступак. Надам се да ће и овај пут успети да открију оне који иза тога стоје и да ће ово коначно престати. Ако се испостави да се ради о истим починиоцима они би због понављања овог недела ишли у затвор, али таква казна нас не би задовољила. Добро је да буду пронађени и кажњени али је исто тако важно и да плате штету коју су нам починили, наглашава начелник.

 

 

 

МЕШТАНИ ОГУГЛАЛИ НА ПРОВОКАЦИЈЕ

Мештане села који су у згради припремали прославу крштења затекли смо на лицу места и у недељу у јутро.

- Не знамо зашто то раде, у ствари знамо да је то зато што смо Срби, али нам опет није јасно шта им то толико смета јер ми њих нити дирамо нити провоцирамо, кажу готово у глас. Раде то најмање два пута годишње јер слично је било и недавно у центру села. Ваљда хоће да нас подсете да живимо тамо где не би требали.

            Кречење демолиране фасаде је кажу, најмањи проблем, али осећања која овакве поруке буде у људима су већ нешто друго. Ипак, мештани тврде да нису уплашени јер су на овакве испаде шовинистичких мазала већ огуглали.                                          

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 135.
3.2.2016.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1725  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Зaгрeб нe признaje злочинe нaд Србимa (1): Убицe Србa шeтajу Вуковaром

Прави живот је тамо далеко

Откaзaна пријатељска утакмица (тзв. злогласни меч) Звезде и Синђелића у Трпињи

Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости

Сећање на посету српског патријарха Гаврила Дожића Вуковару и Борову 1939. године

Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата

Породица Грујић: Без струје смо 20 година а ноћу су нас нападали пацови
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1500 прегледа и 10 гласова.

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1504 прегледа и 0 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1506 прегледа и 5 гласова.

Све је апсолутно само је морал релативан
Објављено: 18. mart 2016.     Има 1508 прегледа и 10 гласова.

Монета за поткосоривање
Објављено: 26. novembar 2015.     Има 1518 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links