Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба - www.zlocininadsrbima.com

   

13. децембар 2022.


РУНИЋЕВА СЕЋАЊА ИМАЈУ ПУНО НЕДОСТАТАКА, А ТО НАМ НЕ ТРЕБА


На неколико интернет портала (већином ниске репутације) појавила се вест о књизи Милана Рунића "Сећања 2" у коме он сам децидирано тврди као југославенски маршал Јосип Броз Тито није дао тј. дозволио 1945. тенковским јединицама Војске СССР да иду на Косово и Метохију.

Чланци који су објављени су прилично бомбастичних наслова, довољно да се већина наивних читалаца, тј. корисника модерних телефона упеца на то.

Не спорим учешће професора Рунића у Другом светском рату као тенкиста Црвене армије, нити то да је својим оклопњаком имао ватрене окршаје по Поморављу и Посавини... чак ни то да је педесетих година имао тортуру на Голом Отоку, који је сматран за балкански Гулаг.

Али, у овим твдњама има доста полуистине, да не кажем лажи. Објаснићу то само кроз два чињенице.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

Прво, ово што г. Рунић прича о забранама ми делује толико неуверљиво да постаје банално. Јосип Броз Тито, као водећа фигура партизанског покрета и шеф Врховног штаба ПОЈ током Другог светског рата није био тај који је могао нешто да забрани Стаљиновим армијама. Они су били далеко јачи и могли су да буквално преору не само авнојевску Србију већ цели Балкан. На крају крајева, њима је био циљ Берлин и сламање Трећег Рајха. 

Друго, Тито је на самом крају 1944. године ставио Косово и Метохију као област под војну управу (значи да суди војни а не цивилни суд), а почетком наредне 1945. године на простор наше Свете земље долазе две дивизије на испомоћ косовско-метохијским партизанима.

Укупно 40.000 војника под командом генерала Петра Брајовића и његовог заменика пуковника Спасоја Ђаковића (заповедник специјалних једница) је било послато на директни обрачун са албанским балистима и вулнетарима којих је било дупло мање јужној србској покрајини. Њихове наоружане одреде су предводили Шабан Полужа и Мехмед Градица, који су тада и погинули.


Албански балисти

Уследили су крвави окршаји који су трајали око два-три месеца. Упућени кажу да је крви било као Косову Пољу шест векова раније. Албанци су се тада побунили јер је њима обећавано како ће КиМ бити део њихове матице и нису хтели никакву Југославију и заједништво са Србима, већ само да буду део ткз. Велике Албаније. На крају крајева, да су желели, не би починили геноцид над Србима и Јеврејима у самом Другом светском рату на том подручју.

Пошто су окончана оружана дејства у пролеће 1945. године, Врховни штаб ПОЈ је формирао од поједниих група партизана Корупс Народне Одбране Југославије - КНОЈ, чија је улога била разбијање заосталих наоружаних одреда у свим деловима где су они мислили да се скривају њихови противници, па је тако било и на Косову и Метохији. Ове акције чишћења терена су на Ким трајале све до краја 1947. године. О томе је и сам пуковник Ђаковић, учесник и сведок догађаја написао књигу коју имам "Сукоби на Косову", а издата је 1984. године.

Практично сви албански екстремни елементи су тада протерани преко Проклетија у државу Енвера Хоџе, који је током 1941-1945 био сарадник Тита, а на приговор својих сународника зашто не крене против њега како би се албанизовао Космет, он им је рекао да немају снаге сада и да се прекине са тим идејама.


Енвер Хоџа и Тито

Лако је закључити да у Рунићевој причи односно тврдњама има пуно недостатака, посматрајући само ове две чињенице.

Е сада, оно најважније... нисам љубитељ Тита ни најмање.

Ово нисам ни писао зато што мислим да нам је донео добра, напротив. Али је јако важно да се против наших непријатеља, поготово прикривених као што је Јосип Броз боримо истином, а не полуистином како то ради нажалост професор Рунић. Јер ако би користили полуистине и лажи, онда би то били одлични адути у рукама југофиличара и титоиста, који и дан-данас жале за Брозовим временом, јер су имали материјална добра и распиривали своје хедонистичке пориве, а не да им је драго што је он протерао Балисте.

АЛБАНСКИ (ШИПТАРСКИ) ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ЗЛОДЕЛА

Кафић Панда * Клечка * Пијаца Митровица * Радоњићко језеро

 Крвава жетва * Албанизација Срба * Бубашваба револуција

Гораждевац * Ливадице бус * Мартовски погромУрошевац

Плав и Гусиње * Бебе Граце * Ђаковица

Априлски рат * Велички покољ

ЛОГОРИ

Лапушник * Ликовац * Жута Кућа * Злаш * Кукеш

Плавски логор * Драч (Дуреш) * Митровица

Тропоја * Балбоћ * Дева * Чакан

ЗЛОЧИНЦИ

Агим Рамадани * Адем Јашари * Аљуш Агуши

Рамуш Харадинај * Кујтим Бериша * Бедри Пејани

Ибрахим Ругова * Призренска лига  * Сали Бериша

Реџеп МејданиМустафа Круја * Пандели Мајко

Луан Хајдарага * Сулејман Селими * Екрем Реџа

Мидхат Фрашери * Скендербег * Мехмет Градица

Хашим Тачи * Рустем Мустафа * Кадри Весељи

Шефкет Верлаци * Бали Комбетар * Шабан Полужа

Петро Кочи * Саљих Мустафа * Осман Растодер

Агим Чеку * Комитет народне одбране * Енвер Хоџа

ЖРТВЕ

Димитрије Поповић * Мати Иларија * Иван Булатовић

Срђан Перовић * Босиљка Пасјанска * Харитон Лукић

Шутаковићи * Ђорђе МартиновићДанило Милинчић

Бранка Ђукић * Свештенство * Урош и Лука Поповић

Златибор Трајковић *

БИТКЕ

Битка за Кошаре * Бој на Паштрику

ПУБЛИКАЦ.

За ким звона не звоне * Без казне * Отето Косово

Отета светиња * Косовска гробља * Рачак

Косовско распеће * Дик Марти * Запис Крај

Најскупља речМетохија * Срби у Албанији

Гестапо * Извештај ЕпархијеДемонстрације

Очима Патријарха * Богородична црква * Јована

Балкански рат * Гнездо терора * Милош Ћирковић

 Злочини Арбанаса * Културни геноцид

Празна кућа * Шиптарски геноцид

 

Треба рећи и ово... Албански екстремисти се враћају на Косово и Метохију крајем педесетих година, где траже своја "права" и стално праве лажне вести како су угоржени од Срба, односно Југославије. Они су имали огромну помоћ Енвера Хоџе коме је био Стаљин идол и користио је његове методе "вођења" народа.

О албанском иредентизму, терору и подиривању југославенске државе писао је блаженопочивши патријарх Павле (тада владика Рашко-призренске епархије) шездесетих и седамдесетих година у писмима упућеним Светом Синоду СПЦ где је децидирано наглашавао о њиховим бруталностима: пљачкама, палежи, силовањима, тешким физичким повредама, па чак и убиствима. Међутим, локални, републички и савезни органи власти се нису много потресали, него су сви чували своје фотеље. Што ће рећи да чак и у овом случају не може само један бити крив.


Време сарадње и слоге: Тито и Лека

Чињеница јесте да је Броз радикално променио своју политику и да је тиме највише наштетио Србима, а то се може повезати и са сменом Александра Леке Ранковића који је био његова сенка, односно шеф сигурносно-обавештајних служби Југославије. На чувеном Брионском пленуму 1966. Ранковић је "пао" и од тада сепаратизам почиње да буја "као гљива после кише" у Словенији, Хрватској, Косову и Метохији, па чак и Босни и Херцеговини, где Срби нису имали већину.

Заправо, Уставом из 1974. године, почиње растурање Југославије, где је САП Косово добило многе атрибуте државности, у смислу да су имали своје људе у медијима, полицији, тужилаштву, јавним и комуналним службама...итд. У наредних десетак година почињено је мноштво кривичних дела према Србима, који су у страху за себе и своју породицу одлазили у друге делове земље. Треба се подсетити на пример Данила Милинчића из Вучитрна и Ђорђа Мартиновића из Гњилана.

Кулминација "угоржавања права" Албанаца је била у пролеће 1981. када Тито више и није био жив. Тада је кључну улогу у сламању ткз. Косовског пролећа одрадио начелник Генералштаба ЈНА Бранко Мамула. Он је послао тенковске јединице и за неколико недеља разбио албанске екстремисте и њихову Бубашваба револуцију.

Деведесетих година 20. века, Албанци су имали и отворену подршку НАТО пакта, јер су их обучавали и дали сву логистику, помоћ како би имали своју парадржаву Косово. Значајно су помогли функционисање Окупаторске Војске Косова и њених лидера: Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, Адем Јашарија... и др. Њихови покољи су прикривани, док су обрачуни МУП-а Србије и Војске Југославије са терористима представљани као напад на цивиле.

То и данас траје.


Тачи одаје почаст Полужи

На крилима тих деценијских неправди даје се пажња професору Рунићу, потпуно беспотребно. Он свакако има право на своје успомене, али личне ставове претварати у школску лектиру и васпитање омладине, превише нас кошта.

 

Написа: Чуле
13.12.2022.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 504  пута
Број гласова: 5


Tags:
MILAN RUNIC
SOVJETSKI VOJNIK
CRVENA ARMIJA
STALJIN SSSR
DRUGI SVETSKI RAT
CETRDESETE GODINE
KOSOVO METOHIJA
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
GENOCID POGROM
ALBANSKI BALISTI
FEBRUAR 1945
PETAR BRAJOVIC
SPASOJE DJAKOVIC
PROFESOR GOLOTOCANIN
TENKOVSKE JEDINICE
ZABRANA ODLAZAK
JOSIP BROZ TITO


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Како је у Загребу некад хотел Млинов данас Дубровник замрачен

Објављена сведочанства 7.536 Срба о паклу логора у усташкој НДХ

Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије

Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе

Србским мученицима на Велебиту (жртвама хрватског логора Јадовно)

Славити фабрику - симбол наше пропасти
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 86 прегледа и 0 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 90 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 101 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 104 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 176 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 184 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 272 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 278 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links