Вукашин Мандрапа - www.zlocininadsrbima.com


Време: Други светски рат

Област: НДХ


Вукашин МандрапаСпасоје Мадрапа, познатији као Св. Вукашин Клепачки, био је из угледне сарајевске породице која се ту доселила почетком 20. вијека из Херцеговине (село Клепци код Чапљине). Бавили су се трговином и стекли велики иметак на Башчаршији и Добрињи.

Породица Мандрапа се бавила хуманитарним активностима и били су добротвори и чувари имања и саме православне цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила, познатије као ''Стара Црква" из 15. вијека, најстаријег здања у Сарајеву.

Спасоје односно Вукашин Мандрапа је одведен 1942. године у злогласни хрватски концентрациони логор Јасеновац, гдје је провео неколико мјесеци, а онда 29. маја 1943. године после свирепог мучења, бива убијен од Жиле Фиргановића, познатог крвника на најстрашнији начин.

Чак и у тим моментима страдавања, Вукашин је посједовао невјероватан душевни мир... и док му је зликовац Фиргановић одсјецао дијелове тијела, он му је говорио "Само ти дјете ради свој посао".

Касније је Свети Синод СПЦ канонизовао Мандрапу за свеца, а о његовом лику, дјелу и страдању написано је неколико дјела и пјесама.

 

ЖИВОТОПИС

Спасоје Мадрапа, од миља је добио надимак још у школи Вукашин по србском краљу Вукашину Мрњавчевићу, јер је био врсан трговац. Рођен је крајем 19. вијека (највјеројатније 1894. године) у селу Клепци, крај Чапљине, на источној обали ријеке Неретве у Херцеговини. Овај крај је стољећима био насељаван са Србима православцима.

Још као дјечак се са породицом доселио у град Сарајево, који је тада био (као и читава Босна и Херцеговина) под окупацијом Аустро-Угарске монархије. Мандрапе су живјеле у улици Милоша Обилића на Добрињи, а бавили су се трговачким пословима и имали су на Башчаршји своје магацине за робу. То им је доносило добру зараду, па пошто су били побожна породица, помагали су Стару (православну) цркву у Сарајеву... и Дабробосанску митрополију.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - ВозућаШид - Бракусова Драга - Платон (Јовановић)- Грабовац Бански

Дамјан Штрбац - Крушћица - Петар Дабробосански - Мирко Пук - Џафер бег Куленовић

Пребиловци - ВељунПркосДракулићМакс ЛубурићОстрожинДивосело - Шегестин

 

Кућа Мандрапа у старом дијелу Сарајева, била је репрезентативан примјер грађанске архитектуре 18. и 19. вијека (слична Манаковој кући у Београду или још више кући у којој је сада кафана "Знак питања" код Саборне цркве у Београду), била је предвиђена за историјску заштиту, као споменик етничке културе. Деценијама касније, у тој кући живи и послује једна муслиманска пекарска породица, коју је Момчило Јовановић, сестрић Вукашина Мандрапе дао њима, како би сачувао кућу од муслиманских екстремиста током босанско-херцеговачког рата почетком деведесетих година 20. стољећа.

Вукашин Мандрапа није имао дјеце нити се женио. Био је као младић несрећно заљубљен у једну дјевојку у Херцеговини са којом је имао љубав на први поглед. Како је та цура била обећана у Мостар, тако се Вукашин повукао у себе и није имао, тј. показивао интереса за жене.

Његов брат Ђорђе Мандрапа има три сина сина: Чедо (р. 1916), Богдан (р. 1918) и Добрило (р. 1921)... и једну кћерку Славку, која је била учитељица. Славкин син Момчило Јовановић био је запослен 1960-1992 као архиватор Републичког Архива СР Босне и Херцеговине у Сарајеву. Богдан Мандрапа је живео до 1972. године, али је био тежак инвалид.

Вукашинови братанци Чедо и Добрило су били такође блиски цркви и активно су пјевали као црквени појци у Старој Цркви. Њихова крсна слава је Никољдан.

Славка Јовановић је посље Другог свјетског рата истраживала страдање србског народа у клеро-фашистичкој НДХ и дошла до значајних информација које је преточила у "Енциклопедију зла". Била је на мети агената југославенске тајне полиције УДБЕ, пошто се распитивала о Вукашину и јасеновачким логорашима. Умрла је 1982. године.

 

СТРАДАЊЕ

Вукашин тј. Спасоје Мандрапа је све до краја јуна 1941. године био у Сарајеву мислећи да њега неће нико дирати. Када је видио да хрватски фашисти почињу да одводе све виђеније и добростојеће Србе, онда је донио одлуку да оде у свој завичај, односно село Клепци код Чапљине. Већ тада су многе србске породице тражиле спас или преко Дрине или у шуми. Вукашинови братанци Чедо и Добрило су били активно укључени оружане формације, при четничком покрету ЈВуО. Прво због националне свјести, а друго што партизана тада у Сарајеву и околини није било много.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ 1941- 1945

Вукашин Мандрапа - Драксенић - Међеђа - Јасеновац - Стара Градишка - Фра Сотона

Љубо Милош - Дара из Јасеновца - Милица Секулић - Зорка Делић Скиба - Час у Бечу

Алојзије Степинац - Србољуб Живановић  - Иродови синови - Надбискуп геноцида

Трибина у Ужицу - Стазама мученика - Макс Лубурић - Анте Павелић - Динко Шакић

Стеван Злокапа - Борислав Шево - Васо Кондић - Сена Шијак - Милорад Јандрић

Слободан Грујичић - Крвава црква - Ради ти дијете свој посао - Једење Богова

Петар Дабробосански -

 

У општини Чапљина, по Србе није ништа било боље, напротив, у његовим Клепцима Усташе су већ масовно хапсиле, клале србско становништво, цивиле, силовали жене и дјевојчице... Такође у сусједним Пребиловцима, хрватски фашисти су почетком августа 1941. године направиле стравичан покољ и помор жена и дјеце.

Вукашин Мандрапа је ухапшен од хрватских оружаних снага у љето 1941. па је одведен у Сарајево, гдје је провео неколико мјесеци у затвору да би 6. маја 1942. заједно са 3.000 осталих Срба и Јевреја у чувеном "Ђурђевданском возу" био транспортован у жељезничким вагонима за концентрациони логор Јасеновац одакле се није вратио.

У логору Јасеновац је Вукашин Мандрапа, скупа са осталим логорашима бивао тешко мучен, и психички и физички. У једном бестијалном клању невиних цивила, које су хрватски фашисти свакодвневно радили зликовац Жиле Фиргановић, је посматрао Вукашина Мандрапу, како и поред свега што се дешава око њега, има сталилност и мир.

Извукао га је из колоне која је била спремна за клање, те га је почео мучити, на најстрашнији начин. Захтјевао је од Вукашина да каже на глас: "Живео Анте Павелић". Како је Вукашин то одбио, крвник Фиргановић је бивао све љући и ножем му је сјекао дјелове тијела, док се Вукашин није чак ни опирао... само му је неколико пута поновио

"Само ти дијете ради свој посао"

Фригановић није могао да вјерује у Вукашиново понашање те га је то излуђивало.

На крају га је и убио хладним оружјем 29. маја 1943. године.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Доктор Недељко Зец, који је успио некако да преживи пакао логора Јасеновац дошао је 1947. године на Никољдан у кућу Мандрапа у Сарајеву да преживјелим Вукашиновим рођацима, Богдану и Славки, исприча његову стравичну судбину и мучеништво.

Занимљиво је то да послије Другог свјетског рата у Сарајеву је основано удружење преживјелих логораша Јасеновца. Кад год би они имали неки састанак и окупљање, обавезно су присуствовали чланови југославенске тајне полиције, односно УДБЕ.  Било им је скоро забрањено контактирати са медијима.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ канонизовао је овог новомученика 1998. године и Црква га слави 16/29. маја. Тако је манастиру Тврдош, на југу Херцеговине, насликана је икона Светог Вукашина Клепачког.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник - Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја - Бугарска војска - Борис III - Богдан Филов -

 

 

ФОНДАЦИЈА

У Требињу, источна Херцеговина, основана је 19. августа 2011. године, фондација "Свети Вукашин", која се бави помагањем србских породица, поготово мајки које рађају више дјеце, али и обнови православних храмова који су уништени у ратовима на бившем југославенском простору током посљедње деценије 20. стољећа.

Ова фондација је основана на иницијативу Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске, поред херцеговачке Грачанице.

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

Момир Васиљевић, написао једну књигу "Ради ти дијете свој посао" 2016. године, која кроз лик Вукашиновог нећака описује и Вукашина Клепачког, али и страдање Срба у Босни и Херцеговини у три рата.

Tags:
USTASKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
LOGOR JASENOVAC
GRAD SARAJEVO
DRUGI SVETSKI RAT
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
ISTOCNA POSAVINA
SPASOJE MANDRAPA
VUKASIN KLEPACKI
BASCARSIJA DOBRINJA
ZILA FIRGANOVIC
PROLJECE 1943
MANASTIR TVRDOS
OPSTINA CAPLJINA
DJURDJEVDANSKI VOZ
MOMIR VASILJEVIC
MOMCILO JOVANOVIC
ZAPADNA SLAVONIJA


Оцените нам овај чланак:

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

Skip Navigation Links