Петро Кочи - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Косово и Метохија

ПЕТРО КОЧИ


Петро Кочи (1961.) је албански наставник, публициста, политичар, народни посланик, министар у Влади Републике Албаније крајем деведесетих година XX и почетком наредног стољећа.

У политику је ушао средином 1991. године као члан Социјалистичке Партије Албаније (СПА), а већ на првим изборима добија место у Парламенту. Водио је странку СПА на општинском и регионалном нивоу за Фиер. Имао је велику моћ да својим говором привуче широке народне масе. Касније се одвојио и направио своју странку.

Кочи се налазио на месту министра унутрашњих послова Албанске Републике током 1998-1999, баш у периоду када је на Косову и Метохији буктао рат, односно он је био део удруженог злочиначког подухвата. Он је као главнокомандујћу свим полицијским јединицама учествовао у агресији на суседну Савезну Републику Југославију.

Оружане снаге Албаније и Окупаторска Војска Косова су покушале да изведу копнену инвазију преко Проклетија и Паштрика, под шифрованим именом "Стрела". У свему томе албански нападачи су имали огромну помоћ из ваздуха, али и поред тога нису успели у својим намерама.

Врло добро је био упознат са концентрационим логорима који су крајем 1990-их година постојали на тлу Републике Албаније, као и са илегалном трговином људских органа, што је завршавало на црном тржишту Европе.

Ветерани ОВК су му након звашршених оружаних дејстава доделили специјално признање за помоћ њиховој "борби", добио је почанску чланску карту те организације. Такође, он је и од међународних институција имао неколико високих признања.

Тренутно је на дужности заменика министра одбране Албанске Републике, где здушно подржава евро-атланске интеграције и антируску политику.

АЛБАНСКИ (ШИПТАРСКИ) ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ЗЛОДЕЛА

Кафић Панда * Клечка * Пијаца Митровица * Радоњићко језеро

 Крвава жетва * Албанизација Срба * Бубашваба револуција

Гораждевац * Ливадице бус * Мартовски погромУрошевац

Плав и Гусиње * Бебе Граце * Ђаковица

Априлски рат * Велички покољ

ЛОГОРИ

Лапушник * Ликовац * Жута Кућа * Злаш * Кукеш

Плавски логор * Драч (Дуреш) * Митровица

Тропоја * Балбоћ * Дева * Чакан

ЗЛОЧИНЦИ

Агим Рамадани * Адем Јашари * Аљуш Агуши

Рамуш Харадинај * Кујтим Бериша * Бедри Пејани

Ибрахим Ругова * Призренска лига  * Сали Бериша

Реџеп МејданиМустафа Круја * Пандели Мајко

Луан Хајдарага * Сулејман Селими * Екрем Реџа

Мидхат Фрашери * Скендербег * Мехмет Градица

Хашим Тачи * Рустем Мустафа * Кадри Весељи

Шефкет Верлаци * Бали Комбетар * Шабан Полужа

Петро Кочи * Саљих Мустафа * Осман Растодер

Агим Чеку * Комитет народне одбране * Енвер Хоџа

ЖРТВЕ

Димитрије Поповић * Мати Иларија * Иван Булатовић

Срђан Перовић * Босиљка Пасјанска * Харитон Лукић

Шутаковићи * Ђорђе МартиновићДанило Милинчић

Бранка Ђукић * Свештенство * Урош и Лука Поповић

Златибор Трајковић *

БИТКЕ

Битка за Кошаре * Бој на Паштрику

ПУБЛИКАЦ.

За ким звона не звоне * Без казне * Отето Косово

Отета светиња * Косовска гробља * Рачак

Косовско распеће * Дик Марти * Запис Крај

Најскупља речМетохија * Срби у Албанији

Гестапо * Извештај ЕпархијеДемонстрације

Очима Патријарха * Богородична црква * Јована

Балкански рат * Гнездо терора * Милош Ћирковић

 Злочини Арбанаса * Културни геноцид

Празна кућа * Шиптарски геноцид

 

ЖИВОТОПИС

Петро Кочи (алб. Petro Koçi) је рођен 15. фебруара 1961. године у градићу Валона у јужним деловима Албаније, на обалама Јадранског мора. У то време његовом земљом је суверено владао албански диктатор Енвер Хоџа (идопоклоник Јосифа В. Стаљина, лидера СССР).

Порекло и школовање

Његови преци су били друштвено активни и политички организовани. Његов деда и стриц (старији брат његова оца) су били активни учесници Другог светског рата, на страни комуниста.

Родитељи су му волели књижевност, па су му оставили у наследство велику библиотеку. Нису били имућна породица, већ су радили код других да прехране децу.

Основно и средње образовање Петро је стекао у граду Фиер, који је био регионални центар. Образовање му је ишло врло добро, па је он и побеђивао на такмичењима из страних језика.

Студије историје и филологије је уписао на Тиранском Универзитету.

Каријера и политика

Пошто је завршио факултет, морао је одмах да се запосли. Добио је радно место наставника енглеског језика у Дебру средином осамдесетих година, то је био градић у западним деловима Вардарске Македоније (тада још увек у саставу југославенске федерације), где је доминирао албански живаљ.

Мештани га памте као особу која је била врло комуникативна и оставила дубок траг у гимназији "Дала Кала".

Ипак, он се вратио 1989. године у град Фиер, где је добио посао у Вишој индустријској школи, као професор језика.

Само две године касније, када је у његовој земљи уведен вишестраначки систем, он се прикључује Социјалистичкој Партији Албаније. Добија место председника локалног одбора, а врло брзо и на регионалном нивоу предводи страначке колеге. Тада је широм државе одржавао страствене говоре и привлачио широке масе да гласају за његову странку.

Предводио је мирне протесте 1997. године у Албанији против организованог криминала у виду пирамидалних банака.

Три пута је директно биран за делегата у Народној скупштини: 1997, 2001, 2005... Залагао се за борбу против корупције и демократизацију земље.

Током 2005-2008 Кочи је био у Парламенту заменик председника одбора за безбедност и спољну политику. Средином 2000-их година често је говорио за говорницом, међу 10 најактивнијих. Био је противник уставних промена које су тражене 2008. године, од Салија Берише.

Такође од 2001. до 2005. Петро Кочи је био део албанске делегације у Савету Европе.

Из СПА излази у априлу 2008. године и формира своју политичку партију.

 

УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

Почетком октобра 1998. године Петро Кочи је преузео министарство унутрашњих послова Албанске Републике. У то време његови сународници су на Косову и Метохији извршавали низ терористичко-диверзантсих акција, са циљем застрашивања Срба и неалбанаца у јужној србској покрајини, како би етнички очистили подручја на које су полагали "историјско право".

Криминалци учлањени у ОВК су извршавали низ кривични дела: убиства, силовања, пљачке, палежи, рушење споменика и сл.


Подршка балканском тероризму

Окупаторска Војска Косова је била албанска паравојна формација која је имала велику помоћ не само земаља НАТО пакта, већ и самих државних институција Албаније. ОВК је јачала из дана у дан, јер су доста оружја добили магацина, које је опљачкано за време Фатос Нана и Салија Берише.

У та времена, крајем деведесетих година НАТО пакт је у Албанији увелико имао неколико својих центара (Кукеш, Тропоја...итд.) где су се држали курсеви младићима 18-30 година, са циљем да се они касније убацују у мањим групама на територију Републике Србије и тамо нападају Војску и Полицију.

Овај процес су водили војни инструктори из Немачке, Италије и Француске, док су енглески и амерички официри све надгледали.

БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

ЗЛОДЕЛА

Мурино * Абердарева РТСКуршумлија * Ниш * Хронологија 24. март...12. мај

ВарваринНови Пазар * Сурдулица * Ваљево * Приштина * Грделичка клисура

ЗЛОЧИНЦИ

Реџеп Мејдани * Тони Блер * Герхард Шредер * Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Жак Ширак

Џефри Хванг * Дејл Зелко * Рамуш Хардинај * Агим Рамадани * Хашим Тачи

Били Клинтон * Пандели Мајко * Луан Хајдарага * Џорџ Робертсон * Петро Кочи

Екрем Реџа *

ЖРТВЕ

Милица РакићБојана Тошовић * Сања Миленковић * Оливера Максимовић

Љиљана Спасић * Јулијана Брудар * Марко Симић * Ружа Апостоловић

Иван Марковић * Ана Бјелетић * Владимир Милић * Миомир Миловановић

БИТКЕ

Операција ЈадранКошаре (Јуник)Рачак * Паштрик (Дрим) * Обарање Ф117

ХЕРОЈИ

Милош ЋирковићСлађана Станковић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Коста АлексићНишлије * Срђан КошанинЉиљана Жикић * Бошко Лемић

Миленко ПавловићМарина Милошевић * Зоран Радослављевић * Браћа Милић

Живота Ђурић * 549. призренска * 125. бригада * Горан Шаћировић * Пети батаљон

Алберт Андиев * 37. оклопна * Драган Комарица * Јагуар * Вељко Раденовић

53. батаљон * 63. падобранска * 72. специјална * 5. БВП

ПУБЛИКАЦ.

Последице * Жетва * Српски Термопили * Зов карауле * Ратне приче

Жуте убице * Смртоносна прашина * Зашто * Лет у смрт * Рат за Космет

Истине и лажи *

Пошто је Вилијам Вокер шеф Мисије ОЕБС злоупотребио форензичарске извештаје почетком 1999. године из села Рачак, код Штимља, где је дошло до ватреног окршаја припадника ОВК и специјалних јединица МУП-а Србије... а погинули Албанци су лажно представљени као цивилне жртве. То је био добар изговор Хавијеру Солани генералном секретару НАТО пакта да 24. марта покрене геноцидну акцију "Милосрдни Анђео", односно варварско бомбардовање Србије и Црне Горе.

Војска Републике Албаније, као и полицијске јединице којима је командовао Петро Кочи су били део копнене инвазије преко планинског венца Проклетије у зони Јуничких планина, широки појас карауле Кошаре. Више од 6.000 бојовника под оружјем су покушали да пробију одбрамбени бедем Војске Југославије, али и поред помоћи НАТО авијације нису успели.


Жута кућа прекрећена у бело

Петро Кочи је био добро упознат са постојањем концентрационих логора на тлу Албаније, где су припадници ОВК доводили киднаповане Србе и неалбанце, па су их ту мучили, убијали, силовали жене и сл. Такође, код града Бурел у централним деловима земље постојао је специјални логор "Жута кућа", одакле је започела илегална трговина људским органима, а то је завршавало на црном тржишту европског континета.

Овај "посао" трајао до 2002. године. Швајцарски адвокат Дик Марти је средином децембра 2010. године поднео извештај Парламенту Европе о тим ужасним радњама и криминалу.

Агресија на Србију и Црну Гору је трајала 78 дана уз несагледиве последице, а завршено је потписивањем Војно-техничког уговора у Куманову 10. јуна 1999. Док је истог дана у Њујорку Савет Безбедности УН донео Резолуцију 1244. по којој мировне снаге КФОР и УНМИК преузимају јужну србску покрајину, док се југославенске снаге безбедности повлаче у централне делове земље.


Где нестаде споменик Цару Душану...?

Скупа са "мировњацима" на Космет долазе и преживели ОВК бојовници, јер су пар недеља раније били десетковани и пред поразом, који су тада у осветама починили нова злодела и погром над србским и неалбанским становништвом. Стотине хиљада Срба се нашло у колонама према Шумадији, Старом Расу, Поморављу... страхујући за личну сигурност.

Петро Кочи је тако био део генерације која је остварила сан о "уједињењу", односно отимачини свете србске земље... оно што многим његовим претходницима није успело, наравно уз помоћ Запада.

Октобра 1999. године Петро Кочи је повучен са позиције министра унутрашњих послова.

 

ОДЛИКОВАЊА И ПРИЗНАЊА

Након завршетка оружаних дејстава на КиМ, ветерани Окупаторске Војске Косова су му доделили почасну чланску карту свог удружења. Тиме су желели да му се захвале за посебан допринос њиховој "борби" и помоћи њиховим јединицама.


Сарадња са НАТО не престаје

Академија за глобални мир је новембра 2012. године Кочију доделила специјално признање "Др Хонорис Кауса" за допринос међународној дипломатији. Ово је урађено, јер је као представник своје земље учествовао у неколико мировних мисија при УН.

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

До сада колико је познато објавио је две књиге:

  • "Слобода је лоша ствар"
  • "Грађанин као ти"


РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Јецаји душа у селу Велика на Чакору

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (8), Alexander Dorin: Доказане лажи Ердемовића

Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини

Шампиони не умиру: Новица Чановић

Искривљена диоптрија Ивана Звонимира Чичка

Тајне Блајбуршког поља

Оцените нам овај чланак:
Tags:
SOCIJALISTICKA PARTIJA
ALBANSKI ZLOCINCI
PETRO KOCI
DEVEDESETE GODINE
OKTOBAR 1998
KONCENTRACIONI LOGORI
KOSOVO METOHIJA
MINISTAR POLICIJE
UNUTRASNJI POSLOVI
NASTAVNIK JEZIKA
VOJSKA ODBRANA
NATO AGRESIJA
DEBARSKI OKRUG
BOMBARDOVANJE SRBIJE
JEDINICE OVK
VALONA VLORE
TRGOVINA ORGANIMA

Skip Navigation Links