Мушан Топаловић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

МУШАН ТОПАЛОВИЋ


Мушан Топаловић звани "Цацо" (1957-1993) је познати пријератни криминалац, нарко дилер и силеџија, касније током рата и злогласни комадант "елитне" 10. брдске бригаде муслиманске тзв. Армије Босне и Херцеговине, умјешан у бројне ратна злодјела и етничка чишћења над Србима из Сарајева и околине.

За вријеме ратова на подручју бивше Југославије почетком 1990-их, постао је повјерљив човек Алије Изетбеговића, ратног вође босанских муслимана, неко ко је улазио код њега без најаве и куцања у канцеларију.

За своје злочине никада није одговарао пред правосудним органима, већ је ухапшен у акцији муслиманске војне полиције под називом "Требевић 2" на дан 26. октобра 1993. године и убијен од једног полицијског функционера коме је од раније Цацо убио сина.

На његову сархану дошло је више хиљада муслимана свих старосних структура, јер су цијенили његов допринос "слободи цијеловите Босне и Херцеговине".

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

 

ЖИВОТОПИС

Мушан Топаловић је рођен 4. октобра 1957. године у граду на Миљацки.

Школа му није ишла лако, па је једва успио завршио основно осмогодишње образовање. Током редовног школовања имао је често туче са вршњацима јер је желио да покаже "ко је главни".

Након мале матуре често је долазио у сукоб са законом, а затвор му је постао "друга кућа" јер је због кривичних дјела као што су: насилничко понашање, крађа, диловање дроге, силовање, ремећење јавног реда и мира и др. често завршавао иза решетака. Он се чак није ни трудио да се брани на суду.

Имао је свој мало познати музички бенд гдје је свирао гитатру. Због таквог бурног живота често је тражио лекарску тј. психијатријску помоћ. Такође је имао сарадњу са музичарима: Недом Укаден и Дином Дервишхалидовићем познатији као Дино Мерлин.

Колеге музичари су тврдили да је талентован гитариста. Свирао је почетком деведесетих година 20. вијека у ресторану Робне куће "Босна" у центру Сарајева.

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

И прије отпочињања ратних сукоба у Сарајеву и читавој Босни и Херцеговини у прољеће 1992. године, Мушан Топаловић је био познато име у сарајевском подземљу, спреман буквално на све. Важио је за окрутног човјека коме су се многи склањали испред пута.

На почетку рата Цацо постаје "десна рука" муслиманског вође Алије Изетбеговића, за кога је одрађивао најпрљавије послове укључујући убиства тј. ликвидације, пљачку имовине Срба и етничко чишћење Сарајева од немуслиманског становништва. Цацо је код Изетбеговића улазио у канцеларију без куцања и најаве.

Преко милитантне странке СДА учествовао је крајем 1991. и почетком 1992. године у илегалном наоружавању муслимана у Сарајеву и околини. Алија Изетбеговић је Цацу звао "сине", а овај њега "дедо". И са дезертером ЈНА Сефером Халиловићем, потоњим начелником муслиманског Генералштаба ткз. Армије БиХ је иамо добру сарадњу.


Јама Казани скрива злочине Цаце

Као официр муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине "уселио се" у стан одбјеглог Србина, на сарајевском Бистрику, који је добио као "командни кадар". Управо на Бистрику током рата Цацо је био господар живота и смрти, неко ко је ведрио и облачио, одређивао све и за све се питао. Чак је добио и надимак "Бистрички бабо".

Формирао је себи посебну чету, од које је касније настала Десета брдска бригада муслиманске тзв. Армије БиХ од 4.000 војника. Улазак у ту чету је било одсјецање србске главе. То је заправо био модел да сам Цацо види колико су му подређени спремни извршавати налоге.

По наређењу муслиманских власти у Босни и Херцеговини формирао је концентрационе логоре за мучење и убијање Срба на ширем подручију Сарајева, којих је било преко 125 логора. Иначе сваки од сарајевских криминалаца (Ћело, Јука итд.) је од Алије Изетбеговића добио зону дијеловања, па тако и Цацо.

Мушан Топаловић је током 1992. године ишао са камионом (на коме је иронично писало "Копај до слободе") по градским дијеловима Сарајева, када је купио људе и одводио их на копање ровова, на прву линију фронта, одакле се мало ко вратио.

Сматра се да је током рата у Сарајеву он лично убио око 100 Срба цивила (углавном из сарајевских општина Стари Град и Центар). Али су се међу убијенима нашли и муслимани који нису сљедили његову "политику".


Идол младих муслимана је управо Цацо

Исто тако је одоводио Србе на локацију јаме "Казани" код Сарајева, гдје је са својим војницима ликвидирао Србе цивиле, а потом их бацао у ту јаму. Касније су у ту јаму муслимански екстремисти бацали смеће и палили то, како би сакрили трагове морбидних злочина.

Свједоци памте и то да је Мушан Топаловић противзаконито хапсио Србе цивиле, а потом их је везао за камион и возио док не издахну. Његово име се везује за ливидације људи: Бранислав Радосављевић, Шалипур Предраг и др.

Своје жртве које је убијао, то је углавном радио хладним оружјем, јер је "штедио" муницију. Био је суров и немилосрдан до неслућених размера, чак и његови саборци су зазирали од њега и плашили се шта све може да му падне на ум у тренутку и да га разбесни. Током августа 1992.  године, локацију "Казани" посетио је лично Алија Изетбеговић, упутивши похвале на Цацин рачун.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики парк * Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ * Алипашино пољеГробља

Ђорем *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић

Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМира Драгичевић

Слободан СамарџићЉекари * Славко Јовичић * Савка Васић

Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш

Љубица Шаренац

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Мустафа Ђелиловић

Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак

Хусеин Мујановић * Сефер Халиловић * Девета бригада

Сарајевски * Сејо Пискић * Јован Дивјак * Неџад Херенда

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино

  Трезор Привредне банке * Силос (Тарчин) * Васе Мискина

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник"

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра

Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана

Свједоци говоре * Рађање нације * Јаук * Трново

Мртви вјечита опомена * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили

Често се дешавало да Цацо са својим борцима заплени сву хуманитарну помоћ и љекове, које је доносио Међународни Црвени крст у Сарајево током рата, односећи у свој Главни штаб, што је касније поделио својим повјерљивим борцима или је пак продавао својим суграђанима за њемачке марке..

Своје злочине Цацо и његови борци су неријетко снимали на видео тракама да би се хвалили пред Алијом и муџахединима који су долазили као добровољци из Азије и Африке, али су оне углавном уништене 1996. године, с тим да се за једну зна да је однета у иностранство, тачније Њемачку од једног бившег Цациног борца.

 

СМРТ И САХРАНА

Муслиманске вође су процјениле да би Мушан Топаловић Цацо, ако преживи рат био веома незгодан свједок против њих, јер је пуно тога знао о ратним злочинима, паралелним органима власти у Сарајеву, етничком чишћењу, па су процијенили да га треба уклонити.

Истовремено, он са својом групом војника се одметнуо и спроводио самовољу на сваком кораку. Такође, он је често знао да напада војнике УНПРОФОР-а, да их малтретира и прави разне сцене, на шта су они слали Алији Изетбегпвићу оптужбе.

Да би зауставили такво понашање и анархију 26. октобра 1993. године из врха муслиманске тзв. Армије БиХ, покренута је акција "Требевић 2" када је ухапшен и Мушан Топаловић, а потом и убијен од замјеника начелника МУП-а Босне и Херцеговине, чијег је сина убио Мушан Топаловић Цацо заједно са још 8 полицајаца, дан раније, које је неко намјерно послао да их Цацо ликвидира у засједи.


Цацина сахрана је једна од најпосјећенијих у Сарајеву

Вјерски испраћај бистричког комаданта Цаце је уприличен према процјенама око 15.000 људи. На сарајевском гробљу "Ковачи" добио је специјално мјесто.

 

ЗАОСТАВШТИНА

И данас код муслиманског становништва у Сарајеву, Босни, али и дијаспори Цацо ужива велики углед и поштовање без обзира на његову криминалну и ратну прошлост. На њега гледају као ратног хероја и идола нације.

На спортским утакмицама и разним дешавањима мноштво муслиманске омладине носи заставе или мајице са његовим ликом. Такође и мурали се раде њему у част.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Неуспјешни референдум у Босни и Херцеговини: Чињенице и заблуде

Прича из Сарајева: Најежим се када чујем Цацино име

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике

Другачији ток историје: Младић умјесто Кукањца

Култура лажирања: Муслиманска пропагадна надувава број убијене дјеце у Сарајеву деведесетих година

Списак изгинулих четника Ариљске бригаде од 1941-1944

Оцените нам овај чланак:
Tags:
GRAD SARAJEVO
MUSLIMANSKI ZLOCINCI
JUZNA BOSNA
DEVEDESETE GODINE
MUSAN TOPALOVIC
NADIMAK CACO
DESETA BRIGADA
TREBEVIC 1993
UBIJANJE CIVILA
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
GANGESTER PODZEMLJE
ARMIJA BIH
NASELJE BISTRIK
DOBROVOLJACKA ULICA
SKENDERIJA ZETRA

Skip Navigation Links