Мушан Топаловић - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Босна


Мушан Топаловић


Мушан Топаловић звани "Цацо" (1957-1993) је познати пријератни криминалац, нарко дилер и силеџија, касније ратни комадант "елитне" 10. брдске бригаде муслиманске тзв. Армије Босне и Херцеговине, умјешан у бројне ратне злочине и етничка чишћења над Србима из Сарајева и околине.

За вријеме рата у Босни и Херцеговини почетком 1990-их, постао је повјерљив човек Алије Изетбеговића, предсједника Предсједништва СР БиХ.

За своје злочине никада није одговарао пред судом, већ је ухапшен у акцији муслиманске Војне полиције под називом "Требевић 2" на дан 26. октобра 1993. године и убијен од муслиманског полицијског функционера коме је од раније Цацо убио сина.

На његову сархану дошло је десетине хиљада муслимана свих старосних структура, јер су цијенили његов допринос "слободи цијеловите Босне и Херцеговине".

 

 

БИОГРАФИЈА

Мушан Топаловић је рођен 4. октобра 1957. године у Сарајеву. Школа му није ишла лако, па је једва успио завршио основно осмогодишње образовање.

Након мале матуре често је долазио у сукоб са законом, а затвор му је постао "друга кућа" јер је због кривичних дела као што су: насилничко понашање, крађе, диловање дроге, силовања, ремећење јавног реда и мира и др. често завршавао иза решетака.

Имао је свој мало познати музички бенд гдје је свирао гитатру. Због таквог бурног живота често је тражио лекарску тј. психијатријску помоћ. 

 

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

И прије отпочињања ратних сукоба у Сарајеву и читавој Босни и Херцеговини у прољеће 1992. године, Мушан Топаловић је био познато име у сарајевском подземљу, спреман буквално на све. Важио је за опаког човјека коме су се многи склањали испред пута.

На почетку рата Цацо постаје "десна рука" муслиманског вође Алије Изетбеговића, за кога је одрађивао најпрљавије послове укључујући пљачку имовине Срба и етничко чишћење Сарајева од немуслиманског становништва.

Преко странке СДА учествовао је крајем 1991. и почетком 1992. године у илегалном наоружавању муслимана у Сарајеву и околини. Алија Изетбеговић је Цацу звао "сине", а овај њега "дедо".

Јама "Казани" - скрива Цацине злочине

Као официр муслиманске Армије БиХ, "уселио се" у стан одбеглог Србина, на сарајевском Бистрику, који је добио као "командни кадар".

Управо на Бистрику током рата, Цацо је био господар живота и смрти, неко ко је ведрио и облачио, одређивао све и за све се питао. Чак је добио и надимак "Бистрички бабо".

Формирао је себи посебну чету, од које је касније настала Десета брдска бригада муслиманске тзв. Армије БиХ од 4.000 војника. Улазак у ту чету је било одсецање србске главе.

По наређењу муслиманских власти у Босне и Херцеговине формирао је концентрационе логоре за мучење и убијање Срба на ширем подручију Сарајева, којих је било преко 70. Иначе сваки од сарајевских криминалаца је од Алије Изетбеговића добио зону дијеловања, па тако и Цацо.

Често је током 1992. године ишао са камионом (на коме је писало "копај до слободе") по градским дијеловима Сарајева, када је купио људе и одводио их на копање ровова, на прву линију фронта, одакле се мало ко вратио. Сматра се да је током рата у Сарајеву он лично убио око 100 Срба цивила (углавном из сарајевских општина Стари Град и Центар).

Исто тако је одоводио Србе на локацију јаме "Казани" код Сарајева, гдје је са својим војницима ликвидирао Србе цивиле, а потом их бацао у ту јаму. Касније су у ту јаму муслимански екстремисти бацали смеће и палили то, како би сакрили трагове морбидних злочина.

Свједоци памте и то да је Мушан Топаловић противзаконито хапсио Србе цивиле, а потом их је везао за камион и возио док не издахну. Његово име се везује за ливидације људи: Бранислава Радосављевића, Шалипур Предрага и др.

Своје жртве које је убијао, то је углавном радио хладним оружјем, јер је "штедио" муницију. Био је суров и немилосрдан до неслућених размера. Током августа 1992.  године, локацију "Казани" посетио је лично Алија Изетбеговић, упутивши похвале на Цацин рачун.

Често се дешавало да Цацо са својим борцима заплени сву хуманитарну помоћ и лекове, које је доносио Међународни Црвени крст у Сарајево током рата, односећи у свој ратни штаб, што је касније поделио својим поверљивим борцима.

Своје злочине Цацо и његови борци су неријетко снимали на видео тракама, али су оне углавном уништене 1996. године, с тим да се за једну зна да је однета у иностранство, тачније Њемачку од једног бившег Цациног борца.

 

 


Сахрана Цаце у Сарајеву

СМРТ И САХРАНА

Муслиманске вође су процјениле да би Мушан Топаловић Цацо, ако преживи рат био веома незгодан свједок против њих, јер је пуно тога знао о ратним злочинима, паралелним органима власти у Сарајеву, етничком чишћењу, па су проценили да га треба уклонити.

А истовремено, он са својом групом војника се одметнуо и спроводио самовољу на сваком кораку.

Да би спречили такво понашање и анархију 26. октобра 1993. године, из врха војне власти муслиманске тзв. Армије БиХ, покренута је акција "Требевић 2" када је ухапшен и Мушан Топаловић, а потом и убијен од замјеника начелника МУП-а Босне и Херцеговине, чијег је сина убио Мушан Топаловић Цацо заједно са још 8 полицајаца, дан раније, које је неко намјерно послао да их Цацо ликвидира у засједи.

Вјерски испраћај бистричког комаданта Цаце је уприличен са 50.000 људи. А на сарајевском гробљу "Ковачи" добио је специјално мјесто.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Skip Navigation Links