Мехмед Алајбеговић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Други свјетски рат
Област: Независна држава Хрватска - НДХ

МЕХМЕД АЛАЈБЕГОВИЋ


Мехмед Алајбеговић (1906-1947) је хрватски правник, политичар и дипломата који је за вријеме Другог свјетског рата обављао високе дужности у власти клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске.

Потиче из Бихаћа, а његова породица је беговска. Отац и дјед су у доба аустроугарске окупације били бихаћки градоначелници.

Школовао се у Загребу и Паризу. У међуратном добу је постављен за судију Окружног суда у Прозору, а мало касније бива секретар Управног суда у Загребу.

Стварањем НДХ придружује се Анти Павелићу, јер је циљ био да се муслимани приволе за истребљење Срба. У љето 1941. улази у дипломатију и постаје високи функционер Министарства спољних послова НДХ. Наредне године одлази у Минхен као генерални конзул.

Октобра 1943. враћа се у домовину гдје добија мјесто министра за пострадале крајеве.

Министар спољних послова постаје 3. маја 1944. и на том радном мјесту остаје све до слома НДХ наредне године. Алајбеговић је био у Павелићевој пратњи када су посјетили нацистичког фирера Адолфа Хитлера.

У фебруару 1945. је покушао да се повеже са антикомунистичком коалицијом која би преговарала са англо-саксонским снагама и прешла на страну Западних савезника.

Скупа са осталим члановима Владе НДХ напустио је Загреб 6. маја 1945. и кренуо ка Аустрији и Италији. Тамо је више од годину дана се скривао по избјегличким центрима, али је лоциран и Американци су га изручили Титовим партизанима.

У пролеће 1947. имао је суђење за колаборацију са окупаторима као и прикривању злочина над цивилним становништвом. Осуђен је 6. јуна на смртну казну која је извршена дан касније.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић * Мирко Пук

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић * Усташе

Алојзије Степинац * Црна Легија * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Мијо Бабић * Андрија Артуковић * Џафер Куленовић

Иван Шарић * Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански дужноснициВладимир Крен *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Тења * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско * Лепоглава

Пријдор * Маглај * Добој * Огулин * Зеница * Пакленица * Ђаково

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево * Винковци

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожинДивосело

Садиловац * Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Паланчиште * Пискавица * Драксенић

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Стари БродШидГрабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Шегестин * Корићка јама * Бијели Поток * Гаравице

Вуковар * Миострах *

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Петар Дабробосански

Љубан Једнак * Даница ПрашталоВукашин Мандрапа

Зорка Делић * Љубомир Млађеновић * Марија Почуча

Марко Бошковић * Српска банка * Гламоч * Славско Поље

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови * Magnum Crimen

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Залазак стољећа

Благослов Ватикана * Деца у жици * Без кајања * Пјесма Ђурђевдан

Мук * Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига * Ожиљак

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта * Једење Богова

Личка трагедија * Не окрећи се сине * Покољ у Глини * Дјеца Козаре

Цазинска Крајина * Тотални геноцид * Фратри и усташе кољу

Политика терора *

 

ЖИВОТОПИС

Мехмед Алајбеговић је рођен 7. маја 1906. у Бихаћу, на сјеверозападу Босне. У то вријеме Бихаћ као и цијела БиХ су били саставни дио Аустроугарске царевине која је то подручје окупиала након Берлинског конгреса 1878. године. То је већ био сумрак германске ере у тим крајевима.

Његово поријекло је беговско, односно Алајбеговићи су били имућни, док је Бечки двор дозволио османским властелинима да задрже своја феудална права, која су имали у доба Турске царевине. Тако је било све до краја 1918. када је Хабзбуршка монархија нестала, а Војска Краљевине Србије ослободила све јужнославенске народе пред крај Великог рата.

Школовање и каријера

Основну и средњу школу млади Мехмед завршава у Бихаћу, док на студије крајем двадесетих година 20. стољећа долази на Правни факултет Загребачког универзитета. Докторирао је правне науке 1934. За вријеме студија путовао је по свијету, а највише по оријенталним земљама гдје је био посвијећен панисламистичкој култури.

За вријеме боравка у Француској 1930-их година научио је префектно француски језик и имао додатна усавршавања.

Шеријатско право је изучавао у Алжиру 1940. године.

Постављен је у Прозору да буде судија Окружног суда, док је 1938.  био и секретар Управног суда у Загребу.

 

ГЕНОЦИДНА ПОЛИТИКА

Краљевина Југославија у прољеће 1941. се нашла у тоталном окружењу Сила Осовине, изузев Грчке на југо-истоку. Адолф Хитлер, Бенито Мусолини, Цар Борис III и Миклош Хорти наређују својим војскама да нападну југославенско краљевство. Земља је раскомадана и сваки од окупатора је добио свој дио.

У Загребу 10. априла бива проглашена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска, као чедо Ватикана, док је Римска курија давала директиве и логистику. Хрватски шовинисти окупљени око Анта Павелића су још од раније имали успостављене контакте са муслиманским працима и већи дио је пристао да буде у власти НДХ. Тако је и Мехмед Алајбеговић пришао њима.

У моменту Априлског рата Алајбеговић је предавао Исламско право на Загребачком универзитету.

Почетком августа 1941. Мехмед Алајбеговић постаје дужносник Министарства спољних послова НДХ. У то вријеме оружани одреди (усташе и домобрани) су вршили покоље на цијелој територији од Драве до Јадрана. Циљ је био истребити Србе, Јевреје и Роме... који су сматрани као 'неподобни' народи према Хитлеровим теоријама о суперраси.

Павелић је од милоште звао муслимане за "хрватско цвијеће" и започео је градњу велике џамије у Загребу. Међутим, његове жеље су биле да што више муслимана нестане у рату против Срба, те да након рата НДХ остане и вјерски и етнички чиста. Мноштво муслимана је повјеровало у Павелићеве лажи и били су дио геноцидне политике на Балкану.

Штавише, имали су и своје посебне оружане формације, као што су: Ханџар дивизија и Муслиманска Милиција, али и цивилна организација Млади муслимани који су били повезани са јерусалимским муфтијом Амин ел Хусеини. Управо је Хусеини одобравао злочиначко учешће муслимана против Православља и благосиљао радикалне исламисте.

Алајбеговић 27. јануара 1942. одлази у Минхен, гдје је добио позицију хрватског генералног конзула у Трећем Рајху. У Баварској му је циљ био повезати хрватске и муслиманске исељенике, те их привољети да помажу домовину, како финансијски тако и ступањем у добровољце.

Враћа се у домовину октобра 1943. када је постао министар за пострадале крајеве. Његов задатак је био да организује храну и смјештај за већином муслиманске избјеглице из Подриња и Старог Раса.

Већ 3. маја 1944. Алајбеговић бива именован за министра спољних послова у Влади НДХ. Ту је замјенио Стјепана Перића.


Павелић и Хитлер код Растенбурга, 1944.

Приликом Павелићеве посјете Адолфу Хитлеру 18. септембра 1944. Мехмед је лично био у његовој пратњи. Хитлер је тражио оданост Хрвата до самог краја, јер у то вријеме ситуација по Вермархт је била јако лоша. Италија је већ одавно капитуирала, док су англо-саксонске снаге већ отвориле Западни фронт у Нормандији и добро напредовале. На Источном фронту, Црвена армија је истјерала СС дивизије из Совјетског Савеза те сламала фашистичке режиме у Бугарској, Мађарској, Румунији, Словачкој...

Неколико мјесеци касније, односно почетком 1945. Савезници су још више напредовали ка Берлину и стезали обруч, те је постало јасно да је питање дана када ће Хитлер капитулирати. У таквој атмосфери Мехмед Алајбеговић покушава да створи антикомунистички блок са: Леон Рупником (Словенија), Секула Дрљевић (Црна Гора) и Димитрије Љотић (Србија)... међутим, то му мије успело.

 

СУЂЕЊЕ И СМРТ

Почетком маја 1945. мноштво високих дужносника НДХ се спремало за бјежанију, јер су дивизије ПОЈ силовито јуришале ка Загребу. Знали су Павелићеви сарадници да их све чека смртна казна или затвор, тако да су сви они у колони под стражом напустили Загреб на Ђурђевдан. Два дана касније србске бригаде ослобађају Загреб. Павелићева колона се у Словенији раздвојила: један дио је кренио ка Трсту, а друга ка Блајбургу.

Алајбеговић је отишао ка Аустрији и ту провео годину дана по избјегличким камповима: Крумпендорфу и Салцбургу. Ипак, он је 8. септембра 1945. лоциран и савезничке снаге су га упутили у логор "Маркус" код Глазенбаха. Американци су га 8. септембра 1946. изручили комунистичким властима у Југославији.


Алајбеговић на суду, 1946.

Изведен је пред суд у марту 1947. када је изјавио сљедеће:
"Морaм дa признaм дa je мeнe кaо и много моjих истомишљeникa импрeсионирaло одушeвљeњe коje je влaдaло у Хрвaтскоj посљe проглaшeњa НДХ.

Глaвни мотив коjи мe je водио дa приступим, односно кaдa сaм приступио Устaшком покрeту, билa je идeja хрвaтскe држaвe. Нa мeнe je дaклe при томe утицaлa спознaja о прaву хрвaтског нaродa нa своjу држaву и други мотиви мe нису при тим водили.

Ja сaм вјeровaо дa нaстоjaњe хрвaтског нaродa зa слободом нeћe бити зaниjeкaно и дa ћe то прaво нa држaву бити рeспeктовaно...".

Два мјесеца касније Алајбеговић је изведен пред Врховни суд НР Хрватске. Са њим на оптуженичкој клупи су били:

  • Славко Кватерник, министар одбране у Влади НДХ
  • Мирослав Навратилов, генерал Усташке Војнице
  • Иван Перчевић, генерал Усташке Војнице
  • Владимир Кошак, министар финансија у Влади НДХ
  • Осман Куленовић, потпредсједник Владе НДХ
  • Зигрид Каше, посланик Трећег Рајха у Загребу

Сви су осуђени на смртну казну, па тако и Мехмед Алајбеговић 6. јуна 1947. а погубљен је дан касније.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Плав и Гусиње

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевацКочевски масакр

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Лесковац * Шид

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика * Кикинда

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Сириг * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци * Валтер Браухич

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић * Аћиф Ефендија

Италијанска војскаХенрик ВертМирко Пук * Бенито Мусолини

Бугарска војскаМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани * Џафер Дева

Асен Николов * Балисти * Адолф Хитлер * Бенито МусолиниНДХ

Мидхат Фрашери * Анте ПавелићВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Јозеф Јанко * Осман Растодер *

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић * Љубан Једнак

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету * Љубо Млађеновић

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча * Острожин

Дабробосански и Милешевски * Достиеј Васић * Николај Велимировић

Ристо Лојпур *

ЛОГОР

Шарвар * Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг * Карашок

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка * Јастребарско

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen * Пацовски канали

Књига из тишине * Кордунашки процес * Личка трагедија * Билогора

Бог и Хрвати * Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка * Црна књига

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Срем * Лежимир *ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба

Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019

Муслимани у саставу апаратуре Независне Државе Хрватске 1941-1945

Досије Сарајево: Како је убијен Драшко Вукосав 1992. године

Историчар Салих Селимовић о пореклу и језику босанских муслимана

Посета Миостраху код Цазина: Исповест Мирослава МаксимовићаОцените нам овај чланак:
Tags:
USTASKI MINISTRI
MUSLIMANSKI ZLOCINCI
MEHEMED ALAJBEGOVIC
BOSNA HERCEGOVINA
SLAVONIJA SREM
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
KORDUN BANIJA
BILOGORA MOSLAVINA
POSAVINA PODRINJE
LIKA DALMACIJA
KOLABORACIJA OKUPATORI
NEMACKI SARADNICI
SPOLJNI POSLOVI
DRUGI SVETSKI RAT
ALZIR FRANCUSKA
PROLECE 1947
SMRTNA KAZNA
SASTANAK SA HITLEROM

Skip Navigation Links