Прича из 1945. године: Жалосни возови - www.zlocininadsrbima.com

   

17. децембар 2020.


ПРИЧА ИЗ 1945. ГОДИНЕ: ЖАЛОСНИ ВОЗОВИ


Пролеће је 1945. године...

У Србији је тешко време. Партизанске снаге су преузеле власт и српску младост из Шумадије и долине Колубаре терају на губилиште Сремског фронта, а Црвена армија заузима Беч. Тера српску младст да је преваспита и да једном за увек заборави свога Краља.

На првом левом перону железничке станице у Београду постављен је путнички воз за Ваљево, а на седмом крајњем колосеку путнички за Младеновац. Један је за Колубарски округ други за Шумадију.

Иза стандардних службених кола налази се један теретни вагон. У њему је неколико војника и официр. У вагону се налазе ковчези погинулих српских младића на Сремском фронту. Ево већ три и по године у Србији се гине, а од како су почеле борбе на Сремском фронту више него икада.

Скоро да нема куће где неко није погинуо. Земља је завијена у црно и не зна се колико још ће то да траје. Народ избезумљен поготову од како је дошла нова власт. Мобилишу све редом не питајући ништа, само их одводе. Врше стрељања свих оних који су им по било ком основу сумњиви. Ничу безимена гробља.

И Милорад из Звечке код Обреновца је мобилисан пре месец дана. Кући му је остала мајка и сестра, а отац је у заробљеништву у Немачкој. Милорад се бори са осталим на Сремском фронту и моли се Богу да не погине. Имао је кратку десетодневну обуку у Топчидерској касарни пре одласка на фронт и распоређен у једну крајишку бригаду. Крајишку само по називу. Мало је ту крајишника војника, они су углавном командири остало су Срби из долине Колубаре и Шумадије.

На кратким часовима одмора политички руководици им пробијају главу како је Краљ за све крив, а Ђенерал Дража највећи издајник. Милораду је тешко то да слуша али мора ако неће да буде стрељан. Већину новопридошлих војника команда сматра деловима издајничких формација и нема милости према њима. Није тако. Већина је то голобрадих младића који нису нигде учестовали. Терају их на најтежа места где је смрт једини излаз. Гине српска младост као снопље и никога није брига.

Воз тужним писком даде знак да полази са београдске станице. Машиновођа Урош добро зна шта је у возу и тешко му је да то гледа. И у његовом селу у Дивцима већ су пристигла три ковчега. На успутним станицама породице треба да преузму ковчеге погинулих. Ако нема никога преузима Милиција.

У Жаркову када је стигао воз чује се кукњава са свих страна. То су мајке и сестре српских младића. Преживеле су до сада рат и када су мислиле да је крај близу њихови  синови и браћа су погинули. Из воза су изнесена три ковчега. Један је преузела Милиција.

Воз се задржао петнаестак минута и кренуо даље према Обреновцу. До Обреновца је у Умци и Малој Моштаници изнесено још пет ковчега. Плаче земља Србија али нема спаса. У Обреновцу силан народ. Јецаји на све стране. Кола са воловима има највише од запрега. Међу ковчезима је и ковчег Милорадовог најбољег друга Петра земљака из села. Дошао је његов деда и мајка да преузму ковчег. Отац му је погинуо још у априлу 1941. године негде у Босни.

Петар има две млађе сестре. Заједно је са дедом Алексом радио све послове и тако су успели некако да се одрже током рата. Када су износили Петров ковчег мајка Зора се онесвестила. Једва су је повратили. Села је на кола и плачући и грлећи сандук кренули су према Звечкој.

У Обреновцу је изнесено пет ковчега и воз је кренуо даље према Лајковцу и Ваљеву. У Лајковцу силан свет у станици. Плач и јауци допиру са свих страна. Прво изнесоше Николу Јовића из Петке. Отац плачући дође до ковчега прекрсти се и пољуби. Јединац. На срећу рекли би мајка му умре пре неколико месеци и не види ово. Сада ће бити поново заједно.

Прозваше Жарка Петровића из Јабучја. Ја Боже мој туге и жалости. Изађе мајка и три сестре и падоше по сандуку. Нема човека коме нису потекле сузе. Следећи беше Циганин из Села Лајковца Пера Јовановић. Изађе удовица Мара водећи двоје мале деце за руке и поче да плаче. И деца почеше заједно са мајком.

Још изнесоше ковчеге Мила Ивковића и Ненада Симића пре поласка воза за Ваљево. На свом путу до Ваљева укупно је изнесено двадесетпет ковчега. У Ваљеву највише, девет. И тако тужни воз разноси смрт по Србији.

Вози сваки други дан. Неки су га већ прозвали уклети воз. Србија мајка то гледа. Гину јој најбољи синови. Не може да помогне али памти. И памтиће док је Срба живих.Аутор: Радован Р. Јанковић
Раб божији

 

П.С. Преживеће Милорад и Сремски фронт и доћи до Аустрије као и његов прадеда Алекса у Великом рату. На његову жалост Милорадов син јединац Митар отићи ће на ратиште у Вуковар 1991. године где ће и погинути. Тако се Србија осипа јер јој гину најбољи синови.

Спаси нашу Србију. Амин Боже дај.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Плав и Гусиње

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевацКочевски масакр

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Лесковац * Шид

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика * Кикинда

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Сириг * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци * Валтер Браухич

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић * Аћиф Ефендија

Италијанска војскаХенрик ВертМирко Пук * Бенито Мусолини

Бугарска војскаМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани * Џафер Дева

Асен Николов * Балисти * Адолф Хитлер * Бенито МусолиниНДХ

Мидхат Фрашери * Анте ПавелићВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Јозеф Јанко * Осман Растодер *

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић * Љубан Једнак

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету * Љубо Млађеновић

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча * Острожин

Дабробосански и Милешевски * Достиеј Васић * Николај Велимировић

Ристо Лојпур *

ЛОГОР

Шарвар * Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг * Карашок

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка * Јастребарско

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen * Пацовски канали

Књига из тишине * Кордунашки процес * Личка трагедија * Билогора

Бог и Хрвати * Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка * Црна књига

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Срем * Лежимир *Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1146  пута
Број гласова: 22


Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI
1945
SREMSKI FRONT
DRUGI SVETSKI RAT


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Песма о Светим мученицима пребиловачким

Јасеновац је код Хрвата стање духа

Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ

Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим

Исповест Риста Лојпура: У Маутхаузену сам био утамничен 36 месеци за време Другог светског рата

Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године

У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links