Дианина листа - www.zlocininadsrbima.com

17. јун 2014.


Дианина листа


У току је снимање документарно-историјског филма о Диани Будисављевић и њеном спасавању деце из усташких логора у НДХ. Ипак, остаје нејасно зашто се у медијским презентацијама овог филма говори о „православној деци” а не о „деци српске националности”

На електронску адресу „Веритаса” стигло је писмо Ненада Живановског из Скопља у којем нас упозорава на једну неправду која је „у припреми”. Реч је о снимању документарно-историјског филма (продуцент „Хулахоп” из Загреба) о Диани Будисављевић и њеном спасавању деце из усташких логора, на чијим медијским презентацијама је уочио да у целом филму „одбијају да кажу да су у највећем делу страдала деца била српске националности, већ упорно понављају да су то била православна деца”. Моли нас да реагујемо још док филм није снимљен и јавно приказан.

На интернетској презентацији поменутог филмског продуцента о филму „Дианина листа” ишчитао сам следеће:

Филм говори о највећој акцији спасавања деце у Другом светском рату и о жени која ју је покренула – Диани Будисављевић, Аустријанки, удатој за лекара Јулија Будисављевића, која је рат проживела у Загребу. Диана користи подобно порекло како би се заузела за прогоњене православце, нарочито жене и децу. Упркос супруговом противљењу (и сам је православац, боји се да му породица не заврши у логору), Диана не одустаје. У почетку је сакупљала новац и слала храну и одећу у логоре, а од лета 1942, од када су из великих акција етничког чишћења на Кордуну и Козари у логоре дневно стизале хиљаде православаца, Диана, са свега неколико сарадника, почиње да спасава њихову децу (мушкарци су углавном убијани а жене депортоване на рад у Немачку). До краја рата у „Акцији Диана Будисављевић” од сигурне смрти спасено је више од 10.000 деце (позната су као козарачка деца). Режисер, сценариста и супродуцент филма је Дана Будисављевић (рођака Дианиног супруга). а премијера се очекује 2015. године.

И заиста, ниједном у тој медијској интернетској презентацији филма „Дианина листа” није споменута национална припадност ни спасене деце ни њихових родитеља. Што не значи, мислио сам, да у самом филму и та њихова идентитетска одредница неће бити споменута.

Ненад Живановски је приложио и своју преписку с продуцентима: 23. априла 2014. послао им је прву поруку: „Опростите, је ли забрањено или срамно написати да су спасавана деца били Срби!? Каква је то формулација да су била деца са Козаре, Кордуна православне вероисповести? Јесу ли били Бугари, Руси, Грци, Румуни, Белоруси?”

Већ следећег дана уследио је одговор: „Нипошто није ни забрањено ни срамно написати да су деца била Срби (већина, не сва), али ју је из више од једног разлога у овом случају боље одредити конфесионално. Пре свега, термине попут ’православна деца’ и ’прогоњено православно становништво’ доследно у своме ’Дневнику’ користи Диана Будисављевић, називајући и свога супруга православцем, а с обзиром на етноконфесионални континуитет на овим просторима, као и формулације усташког законодавства на које се реферира.”

У наставку писма представник продуцента (у овом одговору није се идентификовао, али у другом јесте: Дана Будисављевић) објашњава да је разлог неспомињања националне припадности деце и у томе што је конфесија значила много више од националности; један број сведока – жртава „радије” је реферисао на своју верску припадност као узрок њиховог страдања и траума. „Настојећи да мислимо историјски, а не из савремене перспективе увек подложне манипулацији, те изнад свега поштујући перспективу главне јунакиње филма (јер је овде ипак реч о филму) одабрали смо овај термин, иако ни он, као ни ’српска деца’, а поготово не ’козарачка’, не захватају тоталитет прогоњених о којима се на овај или онај начин бринула Акција Диане Будисављевић са сарадницима”, завршава први одговор представник продуцента.

Сутрадан Живановски шаље ново писмо – одговор: „...Таквим ставом упадате у дневну политику која је на фону савременог националистичког дискурса у Хрватској, који контаминира хрватско друштво у два смера – негација или минимизирање усташких злочина и, други, еуфемизација тих злочина, што се подстиче и тиме што се систематски брише етничка припадност жртава, па се користе речи као православци, а није далеко дан када ће се говорити о ’становницима НДХ који су страдали од усташа’”.

Екипи филма „Дианина листа” треба одати признање на храбрости јер није лако живети у Загребу и бавити се расветљавањем најмрачније и најтужније „епохе” у историји хрватског народа какво је било време НДХ, у којој су постојали логори за децу свих узраста, у којима их је само са Козаре, по евиденцији Драгоја Лукића, смртно страдало 19.432. Било би их и много више да се није појавила Диана Будисављевић, неспорни „праведник међу народима”. Но, сагласан сам и са ставовима Ненада Живановског о нужности уношења одреднице о националној припадности спасене деце, односно о последицама њеног евентуалног изостанка. Јер, без националне одреднице могло би се помислити да страдали православци у Другом светском рату нису ни у каквој вези са Србима страдалим деведесетих година на подручју Хрватске.


 

Саво Штрбац
15.5.2014.


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1794  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу

У Сплиту јавно прослављен 10. април, Дан усташке НДХ

Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду

Рђа људска

Случај Степинац: Ако не желиш да се нешто реши формирај комисију

Калати код Кулен Вакуфа: Наше ране никада нису зацијелиле

Истраживање судбинe 50.000 Сремаца у Другом светском рату
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 836 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1142 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1148 прегледа и 25 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1242 прегледа и 0 гласова.

Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу
Објављено: 4. februar 2015.     Има 1265 прегледа и 35 гласова.

Skip Navigation Links