Обиљежавање: 26 година је прошло од затварања муслиманског логора Силос у Сарајеву - www.zlocininadsrbima.com

   

28. јануар 2022.


ОБИЉЕЖАВАЊЕ: 26 ГОДИНА ЈЕ ПРОШЛО ОД ЗАТВАРАЊА МУСЛИМАНСКОГ ЛОГОРА СИЛОС У САРАЈЕВУ


Бивши заточеник у злогласном сарајевском логору "Силос" у Тарчину Винко Лале изјавио је данас да су глад и жеђ били тежи од свакодневног пребијања у овом казамату, те да су се крици и јауци заточеника ноћу чули до половине насеља.


Савиндан, 26 година касније...

Винко Лале је након обиљежавања 26 година од распуштања злогласног логора за Србе "Силос", новинарима рекао да је у овом логору владао пакао, те да су "живи завидјели мртвима".

"У логор сам доведен ради давања изјаве, а остао сам шест мјесеци. Имао са 75 килограма, а размијењен је са 42. У овом објекту су били дани пакла. Људи из околних објеката су ми послије говорили да су се наши крици ноћу чули до пола насеља. Било је страшно, а глад и жеђ су били гори од свих батина које смо примили", свједочи Лале.

Он је навео да су по ћелији, у којој је било 18 логораша, за 24 часа добијали векну хљеба од 650 грама, који су резали на исто толико дијелова, као и флашу од два литра сока и литар и по воде.

"Добра је воља ако неко од стражара нам донесе још једну флашу воде. У то вријеме и они који би и хтјели, плашили су се да то ураде. Физичка тортура била је страшна, али је додатни проблем представљало то што се човјек почне привикавати на живот у таквим условима", испричао је Лале.

Он је нагласио да је о логору "Силос" потребно говорити због свих људи који су преживјели тортуру, као и због оних који су подлегли.

Коментаришући укупну пресуду за злочине у овом логору од 48 година затвора, Лале је рекао да то значи да је за сваког убијеног логораша изречена казна у просијеку од двије године.

 

СВИ МУШКАРЦИ УТАМНИЧЕНИ

Јанко Самоуковић сматра да је готово сво мушко српско становништво, са мањим бројем жена, од Џаџића до Брадине било затворено у овом логору, у којем је 14 година имао најмлађи, а 85 година најстарији логораш.

"Храна се састојала од неколико кашика неке одвратне течности, али смо се јагмили да би дошли до било какве хране. Здјеле из којих смо јели смо остављали на под и оне су прослеђиване осталим логорашима, без икаквог прања. Послије 15 дана сам падао у несвијест од глади, мислим да ми је једно кувано јаје, које ми је дао један од робијаша, спасило живот", сјећа се Самоуковић.

Он је нагласио да у ћелијама у "Силосу" није било ничега, само бетонски под на којем су спавали и канта у коју су вршили нужду.

"Човјек је у сваком моменту могао очекивати да ће бити премлаћен, јер није било крова, већ су стражари ходали на једној стази изнад нас и гледали нас одозго. Често сам чуо јаукање, иако мене нису тукли, осим ударања када ме износе вани, онда те неко ко наиђе шутне ногом и пријети. Мој зет је био толико пребијен, да када сам га видио, четворица су морали да га носе", испричао је Самоуковић.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Алипашино поље * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики паркГробља * Јама Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић * Љубица Шаренац

Љекари * Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМирјана Драгичевић

Слободан Самарџић * Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Савка Васић * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * Славко Јовичић * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш *

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Девета бригада * Мустафа Ђелиловић

Хусеин Мујановић * Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Сефер Халиловић * Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић * Сејо Пискић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак * Неџад Херенда * Јован Дивјак

Сарајевски *

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино * Силос (Тарчин)

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник" * Трезор Привредне банке

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар * Васе Мискина

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра * Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана * Свједоци говоре

Мртви вјечита опомена * Рађање нације * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Јаук * Трново * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили *

Он је подсјетио и да ње његов отац био затворен у "Силосу", а сестра у другом логору у Коњицу.

Самоуковић је рекао да је у школи у Пазарићу присуствовао тешком пребијању Срба које су урадила двојица младића, од којих је једног познавао.

"Један од њих је подигао бајонет на жпаповциж, окренуо се према мени и рекао да ће ме заклати. Ја сам већ био зажмурио, али су се стражари однекуд појавили. Стражари су пуштали којекакве људе да туку робијаше, па су у једном моменти, као долазили да нас спасу", рекао је Самоуковић.

Душан Човић, који је у "Силос" доведен 29. маја 1992, а пуштен 8. фебруара 1993. године, испричао је да су му тамо сломили ребра и вилицу, те избили седам зуба.

 

ОДГОВАРАЛИ СУ САМО НЕКИ

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, рекао је да је добро што и ове године створена прилика да се посјети ово страшно мјесто, и да се сви заједно присјете на страдање Срба у "Силосу".

"Морамо стално говорити да су и Срби били жртве, и да су људи који су били заточени у овом логору, прошли кроз страшне муке о којим је тешко и слушати, а камо ли их доживјети", нагласио је Томић.

Иако су правосудне институције осудиле одређени број људи за злочине у "Силосу", Томић сматра да је потребно да одговарају сви они који су допринијели да овакав логор постоји, односно, да је потребно тражити и одговорност политичког руководства за постојање оваквог логора.

 

ТАМНА СТРАНА РАТА

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић навео је да су логори тамна страна рата, још тамнија од ратних сукоба.

"Чињеница да данас обиљежавамо 26 година од изласка посљедњег Србина из овог логора, говори о карактеру овог рата. Говори да није било никакве агресије, већ да је вођен грађански рат, који сва три народа могу окарактерисати као одбрамбени", рекао је Ћосић.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг * Нежидер * Ашах на Дунаву

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер * Џумаја * Фердинандово

Пловдив * Сливен * Варна * Добрич * Перник * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац * Крушћица * Раб

Јастребарско * Тења * Керестинац * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште * Сисак * Шарвар

Црвени крст * Ботн * Корген * Аушвиц * Нађкањижа

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос * Зоил * Стролит

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Рибарска колиба * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник * Доб при Мирни

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ * Горажде * Копар

Храсница * Зеница * Ракитије * Јајце *

Он је нагласио да се овај логор не смије заборавити, те да је потребно његовати културу памћења.

"То морају радити све три стране, морамо погледати једни другима у очи и отворено рећи, осудити и одрећи се појединаца који су у наше име починили злочине. То је једини начин и пут ка истини, а било какав врста умањивања жртава је лош начин и води ка новом сукобу", упозорио је Ћосић.

 

ЖРТВЕ СЕ МОРАЈУ ПОМИЊАТИ

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је да је тешко доћи на стратиште свог народа, на мјесто гдје су људи убијани, мучени, изгладњивани, а жене силоване.

"Ми данас морамо поменути те жртве и сјетити их се. Знамо како је у нашој души и како је то доживјети и преживјети. Овдје су људи били заточени само зато што су Срби. Овдје су била заточена дјеца, жене, чак и труднице које су биле силоване", нагласио је Носовић.

Он је подсјетио да је непосредно након изласка из логора, 48 бивших логораша преминуло.

 

ДОШЛИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Предсједник удружења Центар за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију "Истина и правда" Источно Сарајево Душан Шеховац рекао је да су данас присутни и представници логораша и из Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

"Ово је велика ствар. Ово је почетак, јер жртве требају разговарати са жртвама, без посредника и трагати за истином. Доста нам је једностраних прича", навео је Шеховац.

 

РАЗБИЈАЊЕ ПРЕДРАСУДА

Члан Центра за ненасилну акцију Амер Делић истакао је да је данашње обиљежавање посебна прилика да се разбију зачаурене обичаји да се на комеморације долази само сународницима.

"Мени је част што сам у прилици да одам почаст жртвама и да могу њиховим породицама изразити саучешће и жал зашто се све ово догодило. Мислим да на овај начин можемо послати једну нову слику, да можемо једну друге поштовати, уважавати и солидарисати се на датуме који су тешки за наше заједнице.

Ми немамо времена за свађу, треба нам друштво које може да обезбиједи просперитет свима", рекао је Делић.

 

СИЛОС КАО И АУШИЦ

Данашњем обиљежавању 26 година од распуштања злогласног логора "Силос" присуствовао је и генерал Милан Торбица.

Овај злогласни логор за Србе у Тарчину остаће упамћен као један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, а 24 их није преживјело.

Већина логораша који су дочекали слободу данас углавном живи у прекоокеанским земљама, далеко од мјеста злочина и злогласног логора који је затворен на Светог Саву, 27. јануара 1996. године, и то два мјесеца од парафирања Дејтонског мировног споразума и предвиђеног рока за распуштање логора у БиХ.

Ранија свједочења српских логораша потврђују да је логор "Силос", који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора Аушвиц из Другог свјетског рата.

 

Преузето са: glassrpske.com
Извор: rtrs.tv
27.01.2022.

РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар * Игор Бавчар

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат * Прогон Срба

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Ратко Каталина * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар * Книн

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Масленица * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп * Славонска Пожега

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец * Лора

Марино Село * Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко * Кијани

Иван Кораде * Иван Векић * Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага * Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Алија Изетбеговић * Озрен

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде * Ејуп Ганић

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина * Јама Казани

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо * Фоча

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Љубо Млађеновић

Насер Орић * Глођанско Брдо * Бугојно * Купрес * Сердари * Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај * Клечка

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон * Иван Булатовић

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко * Кафић Панда

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац * Ликовац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 739  пута
Број гласова: 0


Tags:
GRAD SARAJEVO
OPSTINA HADZICI
NASELJE TARCIN
DEVEDESETE GODINE
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
PROLECE 1992
SAVINDAN 1996
LOGOR SILOS
UBIJANJE CIVILA
MUCENJE ZAROBLJENIKA
JUZNA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
VINKO LALE
ALIJA IZETBEGOVIC
DUSAN SEHOVAC
MILAN TORBICA
LJUBISA COSIC
BOSKO TOMIC
JANKO SAMOUKOVIC
ANDJELKO NOSOVIC


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Умро Шандор Кепиро у Будимпешти - Новосадски крвник из Другог светског рата

Досије Добровољачка: Исповјест Данила Берибаке о сарајевском паклу у мају 1992. године

Тужна годишњица убиства шабачких новинара на Банији 9. октобра 1991. године

Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената

Исповјест Љубице Шаренац из Сарајева: Побјегли од тортуре па затворени у логор

Олуја 1995: Приче 24 године касније

Свeдок нa суђeњу Мустaфи: Нaоружaни мушкaрци мe одвeли у албански логор Злаш код Приштине
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links