Албански државник Сали Бериша је био умешан у шверц оружја и илегалну трговину органима деведесетих година - www.zlocininadsrbima.com

   

25. јануар 2022.


АЛБАНСКИ ДРЖАВНИК САЛИ БЕРИША ЈЕ БИО УМЕШАН У ШВЕРЦ ОРУЖЈА И ИЛЕГАЛНУ ТРГОВИНУ ОРГАНИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА


Премијер Албаније Сали Бериша био је један од главних трговаца оружјем у вријеме оружаних сукоба на Косову и Метохији.

Беришино име се спомиње у свједочењу четворице Албанаца са Космета које је саставни дио документације српског Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима. У предмету названом 33-08 Тужилаштва за ратне злочине наводи се да се центар за куповину наоружања налазио у кући Салија Берише у селу Прифч код Тропоје, на сјеверу Албаније, близу линије разграничења са Косметом.

Бериша је тада био опозициони политичар и бивши предсједник Албаније за чијег мандата су опљачкане војне касарне у Албанији, из којих је нестало више стотина хиљада комада пјешадијског наоружања и муниције. Највећи дио тог наоружања завршио је у рукама Окупаторске Војске Косова.

АЛБАНСКИ (ШИПТАРСКИ) ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ЗЛОДЕЛА

Кафић Панда * Клечка * Пијаца Митровица * Радоњићко језеро

 Крвава жетва * Албанизација Срба * Бубашваба револуција

Гораждевац * Ливадице бус * Мартовски погромУрошевац

Плав и Гусиње * Бебе Граце * Ђаковица

Априлски рат * Велички покољ

ЛОГОРИ

Лапушник * Ликовац * Жута Кућа * Злаш * Кукеш

Плавски логор * Драч (Дуреш) * Митровица

Тропоја * Балбоћ * Дева * Чакан

ЗЛОЧИНЦИ

Агим Рамадани * Адем Јашари * Аљуш Агуши

Рамуш Харадинај * Кујтим Бериша * Бедри Пејани

Ибрахим Ругова * Призренска лига  * Сали Бериша

Реџеп МејданиМустафа Круја * Пандели Мајко

Луан Хајдарага * Сулејман Селими * Екрем Реџа

Мидхат Фрашери * Скендербег * Мехмет Градица

Хашим Тачи * Рустем Мустафа * Кадри Весељи

Шефкет Верлаци * Бали Комбетар * Шабан Полужа

Петро Кочи * Саљих Мустафа * Осман Растодер

Агим Чеку * Комитет народне одбране * Енвер Хоџа

ЖРТВЕ

Димитрије Поповић * Мати Иларија * Иван Булатовић

Срђан Перовић * Босиљка Пасјанска * Харитон Лукић

Шутаковићи * Ђорђе МартиновићДанило Милинчић

Бранка Ђукић * Свештенство * Урош и Лука Поповић

Златибор Трајковић *

БИТКЕ

Битка за Кошаре * Бој на Паштрику

ПУБЛИКАЦ.

За ким звона не звоне * Без казне * Отето Косово

Отета светиња * Косовска гробља * Рачак

Косовско распеће * Дик Марти * Запис Крај

Најскупља речМетохија * Срби у Албанији

Гестапо * Извештај ЕпархијеДемонстрације

Очима Патријарха * Богородична црква * Јована

Балкански рат * Гнездо терора * Милош Ћирковић

 Злочини Арбанаса * Културни геноцид

Празна кућа * Шиптарски геноцид

 

Наводи се да су четворица Албанаца који терете Беришу за трговину оружјем бивши припадници ОВК које су ухапсиле српске снаге безбједности током сукоба на Космету. Током истраге на предмету трговине органима, Тужилаштво за ратне злочине прикупило је и податке о банковним рачунима који су коришћени за финансирање и опремање ОВК, а постоје и индиције да су неки од ових рачуна коришћени за новчане трансакције у вези са трговином органима.

У дијелу предмета Тужилаштва о трансакцијама наводи се и рачун на име Салија Берише и извјесног Андреаса Шулца у једној њемачкој банци. Његов рачун је, како наводи Тужилаштво, коришћен за прикупљање новчаних средстава за Косово и разне друге трансакције.

 

Преузето са: rtrs.tv
27.12.2010.Сали Бериша може и у затвор због наоружавања ОВК

Бивши председник Албаније могао би због изјаве да је за време свог мандата помагао тада још терористичку ОВК да одговара за кривично дело подстрекивања тероризма и помагања тероризму. Против њега би могао да буде покренут поступак пред међународним судом на Косову и допунска истрага у већ постојећим предметима у вези са ОВК.

Није тајна да је Албанија здушно помагала Ослободилачку војску Косова и рат који је та терористичка организација водила против легалне војске и полиције државе Србије. Али бивши председник Албаније у том периоду Сали Берише сада је јавно признао да је „дао огромну помоћ за бившу ОВК, као и да је помогао у њеном наоружавању“.

Сали Бериша је био председник Албаније до 1997. године, у периоду када је ОВК још била на списку терористичких организација у Стејт департменту.

Управо због те чињенице поставља се питање да ли би Бериша могао правно да одговара?

Адвокат Боривоје Боровић каже да је таква опција могућа.

 

ПОДСТРЕКИВАЊЕ ТЕРОРИЗМА

„На основу те изјаве Сали Бериша би могао да одговара као подстрекач и помагач у кривичном делу тероризма и против њега би пред међународним судом на Косову и Метохији могла да буде покренута допунска истрага у већ постојећим предметима против припадника те терористичке организације“, објашњава Боровић.

Он напомиње да то није једина опција и да би тужбу против Берише, у име Срба са Косова, могли пред судом у Америци да подигну рецимо и Срби из Чикага.

„Они могу у име оштећених Срба са Косова да траже да суд у Америци, по међународном праву, повеже Беришу са ОВК, која је у том тренутку и у Америци била сматрана за терористичку групу“, додаје Боровић.

Бериша је био председник Албаније у периоду кад је наводно 1997. године обијена оружарница у Албанији и када је „нестало“, према њиховим подацима, 600.000 аутоматских пушака „калашњиков“, 200.000 полуаутоматских пушака „симонов“ (СКС), између 20.000 и 30.000 кинеских пушака типа „10. јули“, на хиљаде аутомата и митраљеза совјетских система разних калибара, око 10,5 милиона метака, око милион нагазних мина, хиљаде минобацача и десетине хиљада мина за њих, стотине тона експлозива…

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

ПОДИРИВАЊЕ СРБИЈЕ

Међутим, сам Бериша је сада признао да није било никакве „пљачке“ већ да је он као председник одлучио да отвори врата војних депоа са оружјем, како би се наоружали Албанци са Косова.

„Ја сам отворио војне депое да се наоружа ОВК“, изјавио је пред телевизијским камерама бивши председник Албаније.

Подсећања ради, управо у то време био је и први озбиљан напад терориста ОВК на регуларну војску и полицију државе Србије на територији Косова и Метохије, односно — Србије. Процена је да се број припадника ОВК у 1997. кретао од 1.000 до 2.000. Додатни прилив у људству је дошао већ наредне године када су пристигли регрути из иностранства. Тај број је по неким проценама нарастао од 15.000 до 20.000 припадника ОВК.

 

ЦЕНТРИ КАО ГЉИВЕ ПОСЛЕ КИШЕ

Кампови за обуку терориста налазили су се углавном на територији Албаније, а о томе сведочи и пензионисани официр Војске Србије Стеван Ђуровић, који је у том периоду НАТО агресије руководио обавештајним радом на Косову и Метохији са основном улогом и циљем да открива страну агентуру на Косову, другим речима, војни контраобавештајац.

Официр Ђуровић каже да је Бериша директно утицао на припрему, финансирање и организацију центара за обуку ОВК у касарнама и војним објектима у Албанији.

„Од 1990. па све до 1998. године, на простору Албаније је било седам почетних центара за обуку терориста да би тај број касније нарастао на више од 15 кампова. Бериша је утицао и на организовање, припрему, обуку и пребацивање илегалних обучених терориста на простор Косова и Метохије“, тврди наш саговорник.


Србски зид плача у Београду

Он напомиње да су својевремено у Авганистану због тога што су постојали кампови за обуку терориста, силе моћи, пре свега са Запада, извеле отворену агресију како би то сузбили, а ми у срцу Европе дуже од 25 година имамо територију на којој се обучавају и припремају терористи.

„Да ли Бериша може да одговара? Може свакако. Ко може да поднесе пријаву? Србија. Али и друге државе. Терористи који су се тамо (у Албанији) обучавали, прелили су се на остале земље“, наводи наш саговорник напомињући да од међународне заједнице не треба очекивати да она то уради, јер је и она стајала иза тих дешавања.

 

НАТО ЕДУКАЦИЈА

„У тим центрима су били инструктори и из Француске, Немачке, Америке, Швајцарске… Спрега је тако јака да су појединци касније ишли на усавршавање на Блиски исток, од Турске, Пакистана, па до Саудијске Арабије“, каже пуковник Ђуровић.

Наш саговорник додаје да су такви центри постојали и у Швајцарској, Немачкој и Аустрији.

„За то све постоје подаци, моји саговорници и ја смо скоро објавили књигу која садржи искључиво стране документе, страних служби, Кфора, Унмика, Еулекса која ће бити објављена на више језика и у којој се говори управо о томе како се вршила припрема за терористичке акције и дејства, а касније и за оружану побуну која је изведена 1998. године на простору Косова и Метохије“, открива Ђуровић.

О финансирању ОВК постоји веома мало поузданих података који су делимично контрадикторни. Највећи део финансијских средстава је стизао од Албанаца из иностранства (САД, Швајцарска, Њемачка и Аустрија), од чега већина потиче из криминалних извора и илегалних активности (трговина дрогом, уцене, прање новца).

БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

ЗЛОДЕЛА

Мурино * Абердарева РТСКуршумлија * Ниш * Хронологија 24. март...12. мај

ВарваринНови Пазар * Сурдулица * Ваљево * Приштина * Грделичка клисура

ЗЛОЧИНЦИ

Реџеп Мејдани * Тони Блер * Герхард Шредер * Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Жак Ширак

Џефри Хванг * Дејл Зелко * Рамуш Хардинај * Агим Рамадани * Хашим Тачи

Били Клинтон * Пандели Мајко * Луан Хајдарага * Џорџ Робертсон * Петро Кочи

Екрем Реџа *

ЖРТВЕ

Милица РакићБојана Тошовић * Сања Миленковић * Оливера Максимовић

Љиљана Спасић * Јулијана Брудар * Марко Симић * Ружа Апостоловић

Иван Марковић * Ана Бјелетић * Владимир Милић * Миомир Миловановић

БИТКЕ

Операција ЈадранКошаре (Јуник)Рачак * Паштрик (Дрим) * Обарање Ф117

ХЕРОЈИ

Милош ЋирковићСлађана Станковић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Коста АлексићНишлије * Срђан КошанинЉиљана Жикић * Бошко Лемић

Миленко ПавловићМарина Милошевић * Зоран Радослављевић * Браћа Милић

Живота Ђурић * 549. призренска * 125. бригада * Горан Шаћировић * Пети батаљон

Алберт Андиев * 37. оклопна * Драган Комарица * Јагуар * Вељко Раденовић

53. батаљон * 63. падобранска * 72. специјална * 5. БВП

ПУБЛИКАЦ.

Последице * Жетва * Српски Термопили * Зов карауле * Ратне приче

Жуте убице * Смртоносна прашина * Зашто * Лет у смрт * Рат за Космет

Истине и лажи *

МИЛИОНИ НЕМАЧКИХ МАРАКА

Беришино име се у трговини оружјем спомиње у сведочењу четворице Албанаца са Космета које је саставни део документације српског Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима. У предмету названом 33-08 Тужилаштва за ратне злочине, наводи се да се центар за куповину наоружања налазио у кући Салија Берише у селу Прифч код Тропоје, на северу Албаније, близу линије разграничења са Косметом.

Према неким изворима сматра се да је до почетка 1999. године ОВК располагала средствима висине између 500 и 900 милиона DEM. Оружје је долазило највећим делом из Албаније, а један део наоружања је набављан и од НАТО-а. Тако је, на пример, немачка новинска агенција ДПА 12. априла 1999. године јавила да је италијанска полиција открила велики магацин оружја намењеног ОВК.

У магацину је пронађено око 30 тона ратног материјала и опреме. Између осталог, пронађени су и противавионске и противтенковске ракете, бацачи ракета и муниција. Све је требало да буде транспортовано у камионима са босанско-херцеговачким регистрацијама декларисаним као помоћ хуманитарне организације „Каритас“ избеглицама на Косову.

 

ХИЉАДЕ НАПАДА НА СРБЕ

Од почетка 1995. до краја 1998. године албанске терористичке групе извршиле су укупно 1.845 оружаних напада на припаднике полиције, као и на грађане свих националности и њихову имовину. Од укупног броја напада, 1.075 напада је усмерено ка припадницима и објектима полиције, 745 напада ка цивилима и њиховој имовини, а 25 напада је било усмерено на насеља и објекте у којима су живеле избеглице из бивших југословенских република.


Крими картел са Космета

У тим терористичким нападима зверски је убијено 364 људи. Међу њима је било 122 полицајца и 242 цивила са Косова и Метохије (међу цивилима 97 Албанаца означених као колаборатори). Истовремено је теже и лакше повређено 605 лица, од којих 426 припадника полиције и 179 грађана свих националности.

ОВК је скинута са листе терористичких организација у Америци 1998. године. Свет је тада обишао видео-снимак америчке подршке ОВК из села Јуник, у којем је тадашњи специјални изасланик америчког председника за Косово Ричард Холбрук седео изувен на поду поред наоружаних и маскираних припадника ОВК.

 

Аутор: Бранкица Ристић
Преузето са: Спутњик

04.04.2017.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 906  пута
Број гласова: 0


Tags:
SALI BERISA
ALBANSKI ZLOCINCI
DEVEDESETE GODINE
PREDSEDNIK PREMIJER
JEDINICE OVK
HASIM TACI
RAMUS HARADINAJ
ADEM JASARI
TRGOVINA ORGANIMA
SVERC DROGE
PRODJA ORUZJA
KOSOVO METOHIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Сарајево: Како је убијен Драшко Вукосав 1992. године

Ухапшен мучитељ из логора Габела: Ада Алагић Лав скривао се у Барселони

Досије Рачак: Сведок Даница Маринковић пуном торбом доказа и срушила лажи у Хагу

Досије Велики парк: Породице убијених резервиста ЈНА у Сарајеву априла 1992. не вјерују суду БиХ

Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ

Оргaни нajмaњe 300 Србa из "Жутe кућe" продaти широм свeтa

Словеначко-србски односи: Ви нама учините, ми вама нећемо
Поделите ову вест, нека се чује истина...Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 58 прегледа и 5 гласова.

У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 69 прегледа и 0 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 78 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 81 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 144 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 238 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 255 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links