Хашим Тачи - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Косово и Метохија


Хашим Тачи


Хашим Тачи (1968) је високи "државник"  тзв. Републике Косово, а крајем 1990-их је био политички лидер албанске терористичке организације  тзв. Ослободилачка војска Косова.

Према његовим инструкцијама алабански теористи су у периоду 1993-2000 починили стравичне злочине над српским цивилима и разна криминална дела на подручију Косова и Метохије. Такође, припадници терористичке тзв. ОВК нису презали ни од напада на полицајце и војнике СР Југославије. Његово име се везује за бројна кривична дела као што су: шверц оружја, аутомобила, дроге, нафтних деривата, цигарета, проституција, уцене, убиства и сл.

Након доласка НАТО снага и УНМИК мисије на Косову и Метохији јуна 1999. године, када је јужна српска покрајина окупирана наставио је своје криминалне послове, уз њихову прећутну сагласност, а такође је наставио ликвидацију својих политичких неистомишљеника.

17. фебруара 2008. у Приштини, као премијер "балканске Колумбије" учествовао је у проглашењу независности тзв. Републике Косово.

 

 

БИОГРАФИЈА

Хашим Тачи, од оца Хаџије, је рођен 24. априла 1968. године у селу Броћна, општина Србица, за северозападу Метохије.

Хашим Тачи је студирао филозофију и историју на Приштинском универзитету, а последипломске студије је завршио на швајцарском универзитету у Цириху, на одсеку за историју југоисточне Европе и међународне односе. Током студентских година Тачи је био један од лидера Независне уније студената и први студентски председник паралелног универзитета у Приштини.

Годину дана је боравио у Републици Албанији 1992-1993, где је одслужио војни рок и прошао командну обуку.

1993. године одлази у Швајцарску, где је уписао постдипломске студије. Тамо се повезао са албанским криминалним круговима где је био задужен за обезбеђивање финансијских средстава, набавку оружја и организацију обуке будуће тзв. ОВК.

Због терористичког деловања, Окружни суд у Нишу је осудио Хашима Тачија на 10 година затвора. Године 2003. расписана потерница је проширена и ради почињеног геноцида против српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Ожењен је са Лумијом, са којом има сина Ендрита. Поред српског, албанског, одлично говори и енглески и немачки језик. Живи и ради слободно у Приштини.

 

 

РАТНО ДЕЛОВАЊЕ И ЗЛОЧИНИ

Заједно са Адемом Јашаријем (1955-1998), прекаљеним албанским терористом и криминалцем основао је по повратку из Швајцарске 1993. године терористичку групу, са циљем насилног одвајања Косова и Метохије од Републике Србије. Та група ће 1996. године прерасти у тзв. ОВК.

 

Терористичка дејства

Хашим Тачи је заједно са припадницима Дреничке групе, Рафетом Рамом, Јакупом Нуријем, Самијем Љустакуом и Иљазом Кадријуом учествовао у нападу из заседе на полицијско возило, 25. маја 1993. године на пружном прелазу код Глоговца. Том приликом су убијена два српска полицајца док их је петорица тешко рањено.

17. јуна 1996. године Тачи је заједно са Јакупом и Авни Нуром, Бесим Рамом и Сами Љустакуом учествовао у нападу из заседе на полицијску патролу на путу Косовска Митровица-Пећ када је убијен један српски полицајац док је други тешко рањен.

21. септембра 1996. године, Рама је по Тачијевом налогу бацио бомбу на касарну „Милош Обилић“ у Вучитрну. По његовом налогу извршен је и напад на Средњешколски центар у Вучитрну у којем су биле смештене породице избеглица из Книнске Крајине.

У јулу 1997. године Тачи је осуђен у одсуству, од стране окружног суда у Приштини на 10 година затвора због тероризма. У фебруару 1998. године издата је потерница за њим.

Учествовао је као представник косметских Албанаца, у преговарачком тиму у Рамбујеу фебруара 1999. године, непосредно пред агресију и бомбардовање Србије и Црне Горе, од стране НАТО пакта.

Према изјавама известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија из 2010. године, Хашим Тачи се налазио на челу организације за трговину људским органима (познато као „случај Жута кућа”).

 

 

Политичка каријера

Непосредно након уласка НАТО снага 1999. године на Косово и Метохију, односно војне окупације Хашим Тачи се самопрокламовао за премијера. У периоду када је Тачи био премијер, више политичких неистомишљеника, косметских Албанаца који су се залагали за мултиетничан Космет ликвидирано по његовом наређењу.

Хашим Тачи је од почетка своје каријере градио добре везе са САД и Европске Уније, који су га прихватили и помагали. Тако је 2014. добио Нобелову награду за мир, од стране америчких сенатора и конгресмена и представника Парламента ЕУ.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Skip Navigation Links