Луан Хајдарага - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Косово и Метохија

ЛУАН ХАЈДАРАГА


Луан Хајдарага (1948-2018) је био албански психолог, истраживач, политичар, посланик и министар Републике Албаније, крајем XX и почетком наредног столећа.

У политику је ушао 1992. године као присталица Социјалистичке Партије Албаније (СПА) и постао члан најужег круга те странке. Исте године добио је посланичко место у Парламенту. Био је кандидат за градоначелника Тиране.

Хајдарага се током 1998-2001 налазио на челу Министарства одбране Албаније и као такав био саучесник удруженог злочиначког подухвата... у том периоду он као главнокомандујући оружаним снагама своје земље учествовао је у агресији на Савезну Републику Југославију, када су јединице Војске Републике Албаније покушале да изведу копнену инвазију на јужну србску покрајину. Албанци су имали вишеструку помоћ НАТО пакта, углавном из ваздуха, али и на копну су им доста помагали, читава акција је носила шифровано име "Милосрдни Анђео".

Он је успео у намери својих претходника: да Албанској Републици присвоји АП Косово и Метохију, те да настави процес стварања ткз. Велике Албаније, шовинистичке идеје с' краја XIX века, која је имала у својој основи иредентистичке планове на штету Црне Горе, Републике Србије, Грчке и Вардарске Македоније.

Такође је дозволио да се оснивају посебни кампови на северу Албаније, где су војни инструктори са Запада: Немачке, Италије, Француске... вршили терористичко-диверзантске курсеве за младиће 18-30 година, а надзор тих активности су вршили амерички и енглески официри. Терористи су после убацивани у мањим групама на тло Србије, што је распиривало ратне сукобе на Балкану и бивала претња по мир у читавом свету.

Први министарски мандат му је истекао у марту 2001. али је одмах добио радно место заменика шефа Министарства спољних послова Албанске Републике.

Почетком 2018. године се тешко разболео и 30. јула те године је преминуо у Тирани, пошто му није успело лечење у Турској.

Речи хвале о њему и његовом допирносу косовској "независности" имали су бивши лидери Окупаторске Војске Косова, потоњи "државници": Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

АЛБАНСКИ (ШИПТАРСКИ) ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ЗЛОДЕЛА

Кафић Панда * Клечка * Пијаца Митровица * Радоњићко језеро

 Крвава жетва * Албанизација Срба * Бубашваба револуција

Гораждевац * Ливадице бус * Мартовски погромУрошевац

Плав и Гусиње * Бебе Граце * Ђаковица

Априлски рат * Велички покољ

ЛОГОРИ

Лапушник * Ликовац * Жута Кућа * Злаш * Кукеш

Плавски логор * Драч (Дуреш) * Митровица

Тропоја * Балбоћ * Дева * Чакан

ЗЛОЧИНЦИ

Агим Рамадани * Адем Јашари * Аљуш Агуши

Рамуш Харадинај * Кујтим Бериша * Бедри Пејани

Ибрахим Ругова * Призренска лига  * Сали Бериша

Реџеп МејданиМустафа Круја * Пандели Мајко

Луан Хајдарага * Сулејман Селими * Екрем Реџа

Мидхат Фрашери * Скендербег * Мехмет Градица

Хашим Тачи * Рустем Мустафа * Кадри Весељи

Шефкет Верлаци * Бали Комбетар * Шабан Полужа

Петро Кочи * Саљих Мустафа * Осман Растодер

Агим Чеку * Комитет народне одбране * Енвер Хоџа

ЖРТВЕ

Димитрије Поповић * Мати Иларија * Иван Булатовић

Срђан Перовић * Босиљка Пасјанска * Харитон Лукић

Шутаковићи * Ђорђе МартиновићДанило Милинчић

Бранка Ђукић * Свештенство * Урош и Лука Поповић

Златибор Трајковић *

БИТКЕ

Битка за Кошаре * Бој на Паштрику

ПУБЛИКАЦ.

За ким звона не звоне * Без казне * Отето Косово

Отета светиња * Косовска гробља * Рачак

Косовско распеће * Дик Марти * Запис Крај

Најскупља речМетохија * Срби у Албанији

Гестапо * Извештај ЕпархијеДемонстрације

Очима Патријарха * Богородична црква * Јована

Балкански рат * Гнездо терора * Милош Ћирковић

 Злочини Арбанаса * Културни геноцид

Празна кућа * Шиптарски геноцид

 

 

ЖИВОТОПИС

Луан Хајдарага је рођен 2. августа 1948. године у Тирани, албанској престоници. Било је то само пар година пошто је завршен Други светски рат, а власт у Албанији су преузели комунисти лидера Енвера Хоџе, каснијег албанског деценијског диктатора.

Школовање и каријера

С обзиром да је рођен у престоници, његово школовање је било знатно олакшано.

Ипак, када је дозрео за студије одлази у Румунију... Тамо је уписао 1966. године на Универзитету у Букурешту Философски факултет, одсек психологија и за свега четири године дипломирао.

Истраживањима у области психологије рада  и педагогије се бавио од 1973. до 1985. године. На чело Института за педагошке студије долази 1992.

Друштвени активизам

У Албанији је 1991. године уведен вишепартијски систем, па се тако и Хајдарага прикључио Социјалистичкој Партији Албаније (СПА) наредне године. Био је кандидат за градоначелника Тиране, али није имао успеха.

Током 1992-1996 Хајдарага је био члан Председништва СПА, односно био је у најужем кругу особа које су водиле ту странку. Тачније, он је у том периоду био заменик председника странке - "други човек" у хијерархији.

Постао је заменик шефа Министарства иностраних послова Републике Албаније 2001. где се задржао четири године.

Након тога се постепено повлачио из политичког живота и прешао је у академска дешавања, када је и докторирао.

Породица

Луан се оженио са Елзом и у браку има сина Ервина и кћерку Луелу (рођена 5. маја 1980.).

Луела Хајдарага-Гила је 2020. године именована за албанског амбасадора у Атини, и то након афере "100 пасоша".

 

УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

У пролеће 1998. године пошто је Хајдарага преузео функцију министра одбране Албанске Републике, постао је неко ко може да управља са оружаним снагама.

Тада су на Косову и Метохији албанске паравојне формације тј. Окупаторска Војска Косова (ОВК) ојачавале из дана у дан, јер су добили оружје из магацина које је опљачкано у револуцији за време Фатос Нана и Салија Берише.


Подршка балканском тероризму

НАТО пакт је већ увелико помагао Албанце, односно ОВК и њихове лидере. Имали су не само финансијске донације тј. кредите, већ и организовани су посебни курсеви за терористичко-диверзантске акције у камповима за обуку. Овде су долазили младићи 18-30 година којима су часове држали италијански, немачки и француски инструктори, а цео процес су надгледали амерички и енглески официри. Они су им такође давали и ново оружје. Са свим овим детаљима Хајдарага је био врло добро упознат, али није ништа учинио да то спречи, баш напротив.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

Када је Хавијер Солана, генерални секретар Северноатланског савеза 24. марта 1999. званичо покренуо агресију и варварско бомбардовање на Србију и Црну Гору, јер је Вилијам Вокер (шеф мисије ОЕБС) лажирао извештаје у случају Рачак код Штимља, Хајдарагове оружане јединице су учествовале у нападима на југославенску територију.

Војска Републике Албаније скупа са одредима ОВК покушавала је да пробије границу код Јуничких планина (зона карауле Кошаре) и у долини реке Бели Дрим, испод Призрена, али су били заустављени од Приштинског корпуса Војске Југославије упркос техничко-технолошкој надмоћи на копну и помоћи из ваздуха од авиона НАТО пакта.


Албанске јединице из Тропоје гађају Космет

На тлу Републике Албаније, Хајдарага је био упознат да је постојало на десетине концентрационих логора (Кукеш, Тропоја...) у којима су чланови ОВК доводили Србе и друге неалбанце. Ту су их мучили и убијали на крајње монстуозне начине.

Сем тога, у Бурелу је постојао специјални логор "Жута кућа" где је почињао ланац илегалне трговине људским органима, а то је завршавало на црном тржишту Европе и САД углавном. Овакав "посао" је трајао до средине 2002. године. О томе је 12. децембра 2010. у Парламенту Европе подносио извештај швајцарски адвокат Дик Марти.


Жута кућа, прекречена у бело

Агресија на Србију и Црну Гору која је трајала 78 дана прекинута је потписивањем Војно-техничког уговора у Куманову 10. јуна 1999. године, а исти дан је и Савет Безбедности УН донео Резолуцију 1244. према којој се међународне снаге КФОР упућују у јужну србску покрајину да чувају мир. Југославенске снаге Војска и Полиција се повлаче у централне делове земље.

Тада су се на Космет вратили и терористи и криминалци Окупаторске Војске Косова који су били десетковани тј. пред поразом почетком јуна те године.


Хајдарага дочекује Весли Кларка, 1999.

Тако је Луан Хајдарага успео да оствари вишевековни сан о "уједињењу", заправо о отимачини свете србске земље... оно што многим његовим претходницима није успевало више од једног столећа, уз помоћ Запада наравно.

У јануару 2001. године у Вардарској Македонији се разбуктавају оружана дејства ширих размера, па је Хајдарага и овде био умешан јер је слао своје одреде како би помогли "борбу" својих сународника.

БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

ЗЛОДЕЛА

Мурино * Абердарева РТСКуршумлија * Ниш * Хронологија 24. март...12. мај

ВарваринНови Пазар * Сурдулица * Ваљево * Приштина * Грделичка клисура

ЗЛОЧИНЦИ

Реџеп Мејдани * Тони Блер * Герхард Шредер * Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Жак Ширак

Џефри Хванг * Дејл Зелко * Рамуш Хардинај * Агим Рамадани * Хашим Тачи

Били Клинтон * Пандели Мајко * Луан Хајдарага * Џорџ Робертсон * Петро Кочи

Екрем Реџа *

ЖРТВЕ

Милица РакићБојана Тошовић * Сања Миленковић * Оливера Максимовић

Љиљана Спасић * Јулијана Брудар * Марко Симић * Ружа Апостоловић

Иван Марковић * Ана Бјелетић * Владимир Милић * Миомир Миловановић

БИТКЕ

Операција ЈадранКошаре (Јуник)Рачак * Паштрик (Дрим) * Обарање Ф117

ХЕРОЈИ

Милош ЋирковићСлађана Станковић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Коста АлексићНишлије * Срђан КошанинЉиљана Жикић * Бошко Лемић

Миленко ПавловићМарина Милошевић * Зоран Радослављевић * Браћа Милић

Живота Ђурић * 549. призренска * 125. бригада * Горан Шаћировић * Пети батаљон

Алберт Андиев * 37. оклопна * Драган Комарица * Јагуар * Вељко Раденовић

53. батаљон * 63. падобранска * 72. специјална * 5. БВП

ПУБЛИКАЦ.

Последице * Жетва * Српски Термопили * Зов карауле * Ратне приче

Жуте убице * Смртоносна прашина * Зашто * Лет у смрт * Рат за Космет

Истине и лажи *

МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТИ

Током своје каријере Луан Хајдарага је имао неколико сусрета са европским и светским званичницима:

 • Весли Кларк, главокомандујићи европских снага НАТО пакта
 • Шабатин Чакмакоглу, министар унутрашњих послова Турске
 • Рудолф Шарпинг, министар одбране Немачке
 • Џорџ Робертсон, министар одбране Велике Британије
 • Хавијер Солана, генерални секретар НАТО алијансе
 • Карло Скоњамигли, италијански министар одбране
 • Никола Кљушев, министар одбране Вардарске Македоније

 

СМРТ И ЗАОСТАВШТИНА

Крајем марта 2018. године Луан доживљава мождани удар, када је хитно пребачен у Турску на лечење. Како опоравак после низа операција није ишао жељеним током он је преминуо 30. јула исте године у Тирани.

Сахрањен је на градском гробљу "Шара" уз све државне почасти у Алеји заслужних грађана.


Председник Иљир Мета на сахрани

Рекли су о њему

Када је саопштено на албанским медијима да је Хајдарага преминуо, тим поводом су се огласили:

 • Рамуш Харадинај, начелник Главног штаба Окупаторске Војске Косова крајем 1990-их година:
  - "Хајдарага највећи део свог живота провео у служби Републике Албаније и да је у време када се борио за 'слободу' Косова, као министар одбране дао вредан допринос!".

   
 • Хашим Тачи, политички вођа ОВК који је имао права управљања донацијама и финансијама:
  - "Заувек ћу се сећати бившег министра Луана Хајдараге са најдубљим поштовањем за његов допринос 'слободи' Косова. Био је пример сарадње Албанаца за остваривање наших националних интереса. Најискреније саучешће породици Хајдараг и свим његовим пријатељима и колегама".

   
 • Олта Џачка, министарка одбране 2017-2021 у Влади Републике Албаније:
  - "Никад нисам мислила да ћемо тако брзо пратити нашег пријатеља и колегу. Хајдарага је са ретким вештинама допринео и водио албанске образовне и научне установе. Водио Министарство одбране у тим тешким годинама где је била у питању судбина Албанаца на Косову".

   
 • Универзитет у Струги је поводом његове смрти издао следеће саопштење:
  - "Нека се заувек нађе драгоцено сећање на вољеног професора Хајдарагу и генерације, инспирацију и мотивацију у његовом драгоценом раду".

Почасти

Међународни универзитет у Струги (Вардарска Македонија, на обалама Охридског језера, где Албанци имају већину) 2019. године утемељио награду "Љуан Хајдарага", која се додељује најбољим студентима у виду стипендије.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Оцените нам овај чланак:
Tags:
LUAN HAJDARAGA
MINISTAR ODBRANE
SPOLJNI POSLOVI
ALBANSKI ZLOCINCI
PROLECE 1999
NATO AGRESIJA
DEVEDESETE GODINE
KOSOVO METOHIJA
NEMACKI FRANCUSKI
BOMBARDOVANJE SRBIJE
ZLOCINACKI PODUHVAT
TROPOJA KUKES
RAMUS HARADINAJ
HASIM TACI
SAVEZNICI OVK
AMERICKI ENGLESKI
MAKEDONIJA 2001
KONCENTRACIONI LOGORI
PSIHOLOGIJA PEDAGOGIJA
SOCIJALISTICKA PARTIJA
VESLI KLARK

Skip Navigation Links