Адем Јашари - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Косово и Метохија

АДЕМ ЈАШАРИ


Адем Јашари (1955-1998) је био албански злочинац и терориста на Косову и Метохији, један од оснивача Окупаторске Војске Косова, умешан бројна кривична дела као што су шверц оружја, убиства, пљачке, диловање дроге, трговина белим робљем и др.

Више од 15 година се бавио сепаратистичком делатношћу на простору Косова и Метохије, са високим степеном иредентизма.

Међу, косметским Албанцима и пре сукоба уживао је велики углед. Често је одлазио са браћом и комшијама у Републику Албанију где се обучавао у терористичким камповима, под надзором бивших америчких официра.

У центру Приштине му је подигнут споменик, после доласка снага УНМИК и КФОР, а касније и у центру Тиране. Иако се бавио криминалним активностима код својих сународника је доживљаван као "национални херој" док је у западним медијима представљен као "борац за слободу".

ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

ЗЛОДЕЛА

Приштина * Старо Грацко * Радоњићко језеро

Кафић Панда * Клечка * Митровица пијаца

ЖРТВЕ

Шутаковић * Отац ХаритонИван Булатовић

Жарко и Славко

ЛОГОРИ

Ликовац * Жута кућа * ЗлашЛапушник

Кукеш * Бабалоц

ЗЛОЧИНЦИ

Сулејман Селими * Кадри Весељи * Аљуш Агуши

Адем Јашари * Рамуш Харадинај * Екрем Реџа

Рустем Мустафа * Хашим Тачи * Агим Рамадани

Весли Кларк * Агим Чеку * Саљих Мустафа

БИТКЕ И
ХЕРОЈИ

 Вељко Раденовић * Горан Шаћировић * Јуник * Браћа Милић

Љиљана ЖикићКошаре * Паштрик  * Слађана Станковић

ПУБЛИКАЦ.

Отето КосовоЖивети у енклави * Соколови * Пилоти

Истине и лажиРатна прича * Крај

За ким звона не звоне * Јована * Рат за Космет * Воз

549. бригада * 125. мтбр * 53. батаљон

ЖИВОТОПИС

Адем Јашари од оца Шабана и мајке Захиде, рођен је у селу Доње Перказе 28. новембра 1955. године, општина Србица, удаљено 60 км западно од Приштине. Овај крај, Дреница, је деценијама словио за центар албанског шовинизма и тероризма. Његов отац је био по занимању учитељ.

Адем је завршио основну школу у селу Перказе, а средњу техничку у Србици.

Заједно са старијим братом Хамезом, придружује се седамдесетих година 20. века илегалним албанским организацијама које за циљ имају одвајање АП Косова и Метохије и њихово припајање замишљеној територији Велике Албаније.

Од 1975. до 1990. године је био због своје иредентистичке делатности у сталном сукобу са законом, тј. полицијом и тужилаштвом Југославије коју није доживљавао као домовину већ као смртног непријатеља против кога се треба борити свим средствима.

Јашари је активно учествовао у демонстрацијама 1981. године познато као Бубашваба револуција, коју су организовали Албанци у Приштини, али се талас масовних протеста прелио и на остала већа места у покрајини. Иако су ти протести били почели као студентски, врло брзо су се умешали агенти ШИК - албанске обавештајне службе које су имале за циљ да злоупотребе права албанске националне заједнице и припоје јужну србску покрајину матици.


Адемов отац и рођак са оружјем

Оженио је девојку Адилу Рама, из околине Вучитрна, са којом има петеро деце: Лулзими, Фитими, Кусхтрими, Шкипја и Маригона.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Од 1990. године више пута илегално прелази границу и одлази у Републику Албанију где је похађао диверзантске курсеве и учествује у организовању илегалних оружаних одреда који ће касније прерасти у јединствену терористичку организацију под називом Окупаторска војска Косова (ОВК) при чему добија и чин мајора Војске Републике Албаније.

Заправо, Тирана је још у време Енвера Хоџе, диктатора који је имао стаљинистичке методе владања, јасно показала жељу за отимањем делова Југославије и Грчке, па је у том смислу Јашари и његова гупа била неопходна у борби са остваривање тог циља.

Заједно са рођацима Хамзом и Муратом, као и браћом Кодре одлази 3.новембра 1991. године у Републику Албанију на обуку са намером да створи базу за будућу сепаратистичку војску на КиМ. Служба Државне безбедности Републике Србије покушала је да га ухапси 30. децембра 1991. али је група пружила отпор и успела да побегне.

Од 1992-1997. године на простору Космета Јашаријева група је била покретач и главни носилац терористичких дејства, против полиције, органа државне управе, као и имућних Срба. Због своје малобројности, Јашари је често нападао изненада или пак ноћу, па је бежао и крио се. Његови сународници у њему су гледали идола и хероја који би требао да стане на чело нове побуне и сл.


Иредентизам на делу: Албанци траже независност

Прву већу синхронизовану акцију организовали су 22. априла 1996. године када су у нападима у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје - Приштина код Косовске Митровице убили пет и ранили још пет особа.


ОПТУЖНИЦА И ПРЕСУДА

Најпре су нападали из заседа попут качака и балиста, а временом су користили савременије облике тероризма. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари, Иљаз Кодра, Сахит Јашари, Фадиљ Кодра, Јакуп Нура, Зенан Кодра и Реџеп Селими, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Јашаријева група је наставила терористичке активности а већи сукоб са српском полицијом десио се 22. и 23. јануара 1998. године. Тада је терористичка група од осам Албанаца на путу Србица - Дреница заустављала возила и матретирала путнике српске националности.

На лице места је дошла патрола полиције која је након пушкарања почела да гони терористе међу којима је био Адем Јашари. Група је побегла у село Доње Преказе, а српска полиција је стигла у село и позвала их на предају. На полицију је запуцано их свих кућа а терористичка група је успела да се извуче из села.

Након сукоба српска полиција је јавила да је Адем Јашари рањен у сукобима, али је и овај пут успео да се извуче. Његов углед је из дана у дан растао, док су га Албанци доживљавали као "Робин Худа", иако се он бавио криминалним делатностима.

АЛБАНСКИ (ШИПТАРСКИ) ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ЗЛОДЕЛА

Кафић Панда * Клечка * Пијаца Митровица * Радоњићко језеро

 Крвава жетва * Албанизација Срба * Бубашваба револуција

Гораждевац * Ливадице бус * Мартовски погромУрошевац

Плав и Гусиње * Бебе Граце * Ђаковица

Априлски рат * Велички покољ

ЛОГОРИ

Лапушник * Ликовац * Жута Кућа * Злаш * Кукеш

Плавски логор * Драч (Дуреш) * Митровица

Тропоја * Балбоћ * Дева * Чакан

ЗЛОЧИНЦИ

Агим Рамадани * Адем Јашари * Аљуш Агуши

Рамуш Харадинај * Кујтим Бериша * Бедри Пејани

Ибрахим Ругова * Призренска лига  * Сали Бериша

Реџеп МејданиМустафа Круја * Пандели Мајко

Луан Хајдарага * Сулејман Селими * Екрем Реџа

Мидхат Фрашери * Скендербег * Мехмет Градица

Хашим Тачи * Рустем Мустафа * Кадри Весељи

Шефкет Верлаци * Бали Комбетар * Шабан Полужа

Петро Кочи * Саљих Мустафа * Осман Растодер

Агим Чеку * Комитет народне одбране * Енвер Хоџа

ЖРТВЕ

Димитрије Поповић * Мати Иларија * Иван Булатовић

Срђан Перовић * Босиљка Пасјанска * Харитон Лукић

Шутаковићи * Ђорђе МартиновићДанило Милинчић

Бранка Ђукић * Свештенство * Урош и Лука Поповић

Златибор Трајковић *

БИТКЕ

Битка за Кошаре * Бој на Паштрику

ПУБЛИКАЦ.

За ким звона не звоне * Без казне * Отето Косово

Отета светиња * Косовска гробља * Рачак

Косовско распеће * Дик Марти * Запис Крај

Најскупља речМетохија * Срби у Албанији

Гестапо * Извештај ЕпархијеДемонстрације

Очима Патријарха * Богородична црква * Јована

Балкански рат * Гнездо терора * Милош Ћирковић

 Злочини Арбанаса * Културни геноцид

Празна кућа * Шиптарски геноцид

 

 

ПОТЕРА И СМРТ

Специјалне полицијске снаге МУП-а Србије су 5. марта 1998. опколиле његово родно село Доње Преказе и направиле шири прстен око других села и позвала Адема Јашарија на предају. Адем Јашари је то одбио и пружио је јак отпор у добро опремљеном и припремљеном забаракадираном бункеру ојачаном џаковима песка.


Заплењено оружје од Адемове групе

После пружања снажног отпора у сукобима у којима је погинуло 36 терориста (међу њима и његов старији брат) и 30 чланова породица који нису хтели да изађу из бункера као и два припадника полиције ликвидирана је група Адема Јашарија.

За време акције, Адем Јашари и његова група је показала свој фанатички карактер. Издајући бруталне наредбе његовим рођацима да се боре, Јашари је лично убио свог нећака због „кукавичлука”, а затим створио живи штит од жена и деце у нади да ће добити на времену док му не приспе појачање, јер је очекивао је да ће читаво албанско становништво из зоне Дренице спремно да му крене у помоћ.

Убијен је 7. марта 1998. године.

Његова смрт је подигла односе Срба и Албанаца на КиМ до усијања. Од тог момента мноштво албанских мушкараца узима оружје у руке и већим делом креће у Албанску Републику на обуке. Фактички, од тог момента креће рат.

 

ЗАОСТАВШТИНА

У центру Приштине постављен је велики споменик, а у централном подручју Тиране постављена је биста Адема Јашарија. Исто тако и у Драгашу, Србици и другим местима. Међу косметским Албанцима, он слови као велики борац за слободу равно Скендербегу из 15. века.

Њему је посвећено мноштво беседа, песама, мурала...уопште гледано добија невиђени публицитет.

У његовом родом селу Перказе, направљен је велики меморијални спомен комплекс.

На десетогодишњицу његове погибије, у Тирани, али и широм окупиране територије Косова и Метохије, организоване су бројне манифестације и свечаности њему у част.

У Приштини је почетком марта 2008. на градском стадиону организована велика манифестација посвећења њему, где је дошло неколико десетина хиљада Албанаца са читавог Космета, уз званице из Републике Албаније. Певале су и највеће естрадне звезде окупираног Космета.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Затвореници из логора Ликовац пребацивани у Жуту кућу

Тајне Блајбуршког поља

Сјећање на усташки покољ на Делић јами код Бихаћа 27. јула 1941. године

Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба

Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу

Случај Јашари или зашто не волим ББЦ

Оцените нам овај чланак:
Tags:
KOSOVO METOHIJA
ALBANSKI ZLOCINCI
SOCIJALISTICKA JUGOSLAVIJA
DRENICKA GRUPA
MART 1998
SPOMENIK TIRANA
RAMUS HARADINAJ
DJAKOVICA DECANI
DONJE PERKAZE
OPSTINA SRBICA
OSAMDESETE DEVEDESETE
IBRAHIM RUGOVA
HASIM TACI
JEDINICE OVK
UBISTVO CIVILA
MUCENJE ZAROBLJENIKA
KRADJA PLJACKA
POLICIJA SRBIJE
KRIJUMCARENJE DROGE
SVERC ORUZJA

Skip Navigation Links