Љубо Милош - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Време: Први светски рат

Област: Југославија


Љубо Милош


Љубо Милош (1919-1948) је био усташки официр и ратни злочинац током Другог свјетског рата, на подручију квинслишке Независне Државе Хрватске. Преживјели очевици кажу да је био велики крвник и садиста невиђених размјера, просто се уткривао са осталим крвницима ко може више Срба да убије и то на најстрашнине начине.
 
Често је боравио у усташком концентрационом логору Јасеновац, гдје је био чак и комадант једног павиљона, постављен од свог рођака, Вјекослава Макса Лубурића. А неко вријеме је био управник устшаког логора Лепоглава, код Загреба.
 
Гајио је пса, кога је често хушкао да напада логораше у Јасеновцу.
 
У мају 1945. године бежи из Југославије и одлази са њима у Аустрију. Тамо је боравио три године.
 
У специјалној операцији Гвардијан, коју је организовала југославенска тајна полиција - ОЗНА, намамљен у Југославију када је ухапшен 1948. године и осуђен у Загребу на смрт вешањем.
 
 
 
 
БИОГРАФИЈА
 
Љубо Милош је рођен 25. фебруара 1919. године у Босанском Шамцу, на сјеверу Босне и Херцеговине, односно на ушћу ријеке Босне у Саву. Тада је његов родни град спадао у Дринску бановину Краљевине Југославије. Школовао се у Орашју и Босанском Броду, гдје је завршио основну школу.
 
Касније одлази у Суботицу, на сјевер Бачке, када је завршава седам разреда Гимназије, па започео студије Философије.
 
Добио је посао у Општини Суботица, као порески чиновник. Аматерски се бавио новинарством.
 
 
 
 
 
РАТНИ ЗЛОЧИНИ

 

 

Љубо Милош је у Загреб дошао јуна 1941. и срео се са својим рођаком, усташким комадантом Вјекославом Максом Лубурићем. Постао је Лубурићева десна рука, а овај је искористио свој утицај да Милошу осугира положај у Уреду III Усташке надзорне службе, који је управљао логором Јасеновац.
 
У октобру 1941. године Љубо Милош постављен је за комаданта павиљона "Циглана" и унапређен у чин усташког натпоручника. Милош је лично био одговоран за безбедност хрватског политичара Влатка Мачека током његовог заточеништва у логору, од 15. октобра 1941. до 15. марта 1942.
 
Једном је Влатко Мачек приметио да се Милош често моли и упитао га је да ли се плаши Божје казне за злочине које је починио у логору. Милош му је одговорио:
 
- „Ја знам да ћу горети у паклу, али то ће бити за Хрватску“.

 

Почетком 1942. године Љубо Милош је премештен у усташки концентрациони логор Ђаково, али се вратио у логор Јасеновац и преузео дужност комаданта злогласног логора у пролеће.
 
Чинило се да се такмичи да осталим официрима ко може да мучи и убије више талаца. Често се облачио у белу одећу и претварао се да је лекар пред болесним таоцима.
 
Понекад би таоце који су молили да буду лечени постројио уз зид и пререзао им врат ножем.
 
Током лета 1942. отпутовао је у Италију да заврши полицијски курс у Торину, али се вратио у НДХ након само десет дана.
 
У септембру 1942. се вратио у логор Јасеновац и преузео дужност заменика управника логора. Трупе под Милошевом командом извршиле рацију у селима око Јасеновца у октобру 1942, опљачкале бројне куће, ухапсиле србске сељаке и депортовале их у логоре.
 
Власти НДХ су сазнале за ове рације и ухапсиле су Милоша. Није дуго остао у затвору пошто је Лубурић наредио његово пуштање 23. децембра 1942.
 
У јануару 1943. Милош је ступио у Домобранство и био је стациониран у Мостару. Вратио се у Загреб у априлу 1943, где је остао до следећег пролећа.
 
У септембру 1944. је постављен за управника логора Лепоглава, код Загреба, гдје је остао до прољећа 1945. године.
 
 
 
Свједочења
 
Сведок Милан Флумиани је изјавио:
- „Тек што смо стигли, нас седамнаесторица, у логор Јасеновац, усташе су нас млатили кундацима и довели до „Циглане“, гдје је Милош Љубо имао постројене већ двије групе, док смо ми приступили као посебна трећа група.

Маричић је питао Љубу Милоша: „У кога да најприје нишаним?", а Милош је одговорио: „Гдје их има више“, и уперили су оба стројне пушке на ону четрдесеторицу из прве двије групе и све их постријељали.

По том је питао првог из наше групе, зашто је дошао овамо, а кад је овај одговорио, да је крив зато што се родио као Србин, убио га је на мјесту. Онда је издвојио адвоката Лауфера из Загреба те га упитао шта је он, а кад му је овај одговорио шта је, позвао га је овако: „Ја адвокате јако волим, дођи ближе“ - и одмах га је убио.

Код трећега је установио, да је лекар из Загреба, те му наложио да прегледа ону двојицу и установи јесу ли већ мртви.


Кад је овај лекар потврдио да јесу, обратио се на четвртога и сазнавши да је и ово један лекар „опростио“ је цијелој“ групи."
 
 
Кад је Љубу Милоша захватио луђачки нападај, зајашио је коња и тјерао га касом по цијелом логору, пуцајући на групе заточеника, којима није успјело да се праводобно негдје сакрију.

Тај погибељни луђак имао је у команди логора собу, коју је уредио као некакву „амбуланту“. Навукао је сам дугачку бијелу лекарску кецељу и послао усташког стражара у жидовску бараку с поруком, да сваки Жидов, који је болестан, може доћи на лекарски преглед.Кад је жртва дошла у ту „амбуланту“, поставио ју је Милош уза зид те јаким замахом ножа разрезао грло, пререзао ребра и распорио трбух. Он је ту „операцију“ називао: „ритуално клање Жидова“, те се њоме, како вели свједок Риболи, јако поносио...”.

Љубо Милош је такође гајио пса гонича и дресирао га је да напада логораше.

 
 
 
 
ЕМИГРАЦИЈА

 

 
Почетком маја 1945. године партизанске јединице НОВЈ силовито су надирале према Загорју, а бројни усташки зликовци и марионетска влада НДХ у страху од хапшења и суђења беже на сјеверо-запад, према Аустрији, јер су вјеровали да ће их Западни Савезници због својих антикомунистичких ставова помиловати. Међу бјегунцима се нашао и Љубо Милош.
 
У Аустрији се по разним камповима, Љубо Милош скривао више од три године, скупа са осталим усташама. Планирали су убацивање на територију социјалистичке Југославије и подизање устанка и прављење разних диверзија.
 
Њихову илегалну активност мотрила је југославенска тајна полиција ОЗНА, која је тако организовала данас познату операцију "Гвардијан", чији је био циљ да намами што више усташа и да их све ухапси. Чак 19 групица, са око 100 усташа је тако ухапшено у лето 1947. године, а међу њима и Љубо Милош.
 
 
 
 
 
СУЂЕЊЕ И СМРТ
 

Љубо Милош је 20. јула 1947. године ухапшен и спроведен у Загреб, где је организовано суђење за њега и друге усташке диверзанте који су ухапшени у акцији "Гвардијан".

Пресуда је донета августа 1948. године од загребачког окружног суда, а гласила је: смртна казна вешањем.

Извршена је 20. августа 1948. године.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Skip Navigation Links