У Возући је септембра 1995. био геноцид - www.zlocininadsrbima.com

   

6. септембар 2015.


У ВОЗУЋИ ЈЕ СЕПТЕМБРА 1995. БИО ГЕНОЦИД


Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио да је у протеклом рату у Возући почињен незапамћен злочин над српским народом, који има елементе геноцида.

"На Возућу су били дошли некакви муслимански ратници за које тада нико није знао ко су, шта су, ни каквом су идеологијом `затровани`. Они су починили стравичне злочине убијајући невине српске цивиле на њиховим кућним огњиштима", истиче Савановић у интервјуу Срни, поводом обиљежавања 20 година од егзодуса српског народа са простора Возуће.

Савановић каже да је неразумљиво да се у свијести човјека може десити да почини такав злочин када ум и разум нестану јер клати, убијати и протјеривати цивиле са њихових вјековних огњишта, палити им куће - представља геноцид.

Он је изразио жаљење због тога што ни након 20 година злочини над Србима у Возући и Озрену нису процесуирани, истичући да је то посљедица тога што су Суд и Тужилаштво БиХ у функцији муслиманске политике у Сарајеву.

"Несхватљиво је да људи у правосуђу БиХ који треба да буду професионалци и независни у свом раду, буду под утицајем муслиманске политике, због чега имамо ситуацију да за ратне злочине искључиво буду процесуирани Срби у односу на друга два народа, а што ствара даљу мржњу и неповјерење међу народима у БиХ", истиче Савановић.

Савановић напомиње да је због ове ситуације неопходан радикалан заокрет у раду правосуђа у БиХ на процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица, који није могуће остварити без већег ангажмана и помоћи међународне заједнице.

"Неко други је извана написао `сценарио за рат и распад бивше Југославије, а Србе покушавају прогласити јединим кривцима за рат, а они то нису, јер су само бранили своја огњишта и породице", наглашава Савановић.

Говорећи о предстојећем наставку структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ, Савановић је рекао да се у том дијалогу мора уважавати Република Српска и воља њених грађана, ако се мисли одржати дејтонска БиХ.

"Структурални дијалог мора да крене са мртве тачке јер би то био најбољи пут да се људи на високим политикама у БиХ уозбиље, те да Суд и Тужилаштво БиХ буде у улози због које је формирано", истакао је Савановић.

Он је рекао да је увјерен да је помало сазрела свијест да тај дијалог треба да крене, у супротном српски народ у Републици Српској ће на референдуму показати да није задовољан радом тих институција на нивоу БиХ.

Савановић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ због чињенице да постоји потпуни застој у процесуирању ратних злочина почињених над Србима и тражењу несталих Срба у БиХ.

Коментаришући иницијативу Завичајног удружења Завидовићана да суђење за ратне злочине у Возући буде пребачено на Суд у Добоју, Савановић је рекао да је такав став Удружења очекиван, јер су људи с правом изреволтирани нерадом Тужилаштва и Суда БиХ на процресуирању злочина над Србима.

Он је рекао да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске у свим ситуацијама дати подршку да се дође до истине и да буду процесуирани сви који су чинили зла за вријеме протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Савановић напомиње да је српски народ, послије Јермена, у историји највише страдао процентуално према броју становника због чега је потребно направити научну анализу да се види зашто се то дешавало у историји српском народу и да се тако нешто никада више не понови.

"Српски народ не смије заборавити своју историју и њоме треба учити и едуковати младе и будуће генерације, ради очувања овог простора који историјски припада Србима", истакао је Савановић.

Говорећи о положају борачких категорија у Републици Српској, Савановић је рекао да ресорно министарство и Влада Републике Српске пружају максималну помоћ овој популацији у складу са финансијским могућностима кроз грантове, социјална давања, једонкратне помоћи за невладине организације произашпле из отаџбинског рата.

"Република Српска више него што је реално могуће даје за борачке категорије и она се њима никада не може одужити посебно породицама погинулих и тешким ратним војним инвалидима", истакао је Савановић.

Савановић је изразио увјерење да ће Република Српска у наредном периоду бити друштво са више рада и одрживости, закључујући да ће министарства и њене институције имати више могућности да помогну онима којима је та помоћ неопходна", закључио је Савановић.


Такозвана Армија БиХ, потпомогнута злогласним одредом "Ел муџахид", 10. септембра 1995. године извела је акцију "Ураган" на Возућу у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника.

У овој акцији погинуло је 415 српских војника, док их се 137 још води као нестало, а 7.500 Срба је протјерано и 30 села спаљено.

 

 


Миломир Савић
СРНА, 6.9.2015.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота * Ледићи

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице * Мостар

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе * Бравнице

 Бјеловац * Босански Брод * Чардак * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * ТузлаДобровљачка * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес * Иваница

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић * Ахмет Сејдић

Мушан Топаловић * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић * Ејуп Ганић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић * ХВО

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић * Мате Бобан

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић * Драган Викић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке * Миралем Мацић

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига * Перо Вицентић

Русимир Хаџихусеиновић * Шеве * Мехо Бајрић * Селим Бешлагић

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак * Мостар * Оручевић

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини * Амир Кубура

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела * Зоил * Челебићи

Бихаћ * Виктор Бубањ * Хотел Бристол * Борсалино * Храсица * Брчко

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај * Мостар * Лукавац

Завидовићи * Сребреник * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак * Раде Рогић

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга ДрашкоРистовићи

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Слободан Стојановић

Силовања * Кнежевићи * Видово Село *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Битка за Возућу * Јелена '93

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Крици и опомена * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Одбрана Херцеговине

1335 дана * Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубомир Млађеновић

Знаш мене * Јаук * Побиј, покрсти и протерај * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покољаРатни Хирург

 Душан Шеховац * Чапљина град злочинац

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1621  пута
Број гласова: 0


Tags:
OZREN
DEVEDESETE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA HERCEGOVINA
MUDZAHEDINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Међународне комисије за нестала лица у БиХ нема позитивну оцјену рада

Сакиб Махмуљин за злочине над Србима добио 10 година затвора у првостепеној пресуди

Казне нема само за злочине над Србима у БиХ

Процесуирање ратних злочина на Косову и Метохији (1)

Досије Босански Брод: Алминко Исламовић, припадник ХВО, добио 14 мјесеци затвора

Обиљежено 26 година од страдања српских цивила у Ледићима код Сарајева

Прича из Сарајева: Најежим се када чујем Цацино име
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links