Смиљан – мало село великог генија - www.zlocininadsrbima.com

3. септембар 2021.


Смиљан – мало село великог генија


Данас када гледамо крај у којем села немају струје, гдје се живи готово као некада, питамо се није ли све требало бити другачије, баш у Теслином крају.

Никола Тесла, један од најзначајнијих изумитеља и знанственика на свијету, особа због које данас можемо користити све могуће направе, рођен је у малом личком селу Смиљан 10. јула 1856. године. Тада је то била Војна крајина Аустрије, затим Југославија те данас Република Хрватска. Обитељ су чинили отац Милутин који је био православни свештеник, мајка Георгина, познатија као Ђука, која такођер потјече из православне свештеничке обитељи Мандића, три сестре: Милка, Ангелина и Марица те брат Дане. Његову биографију знају многи, знају за изуме, гдје је све боравио од Госпића, Карловца, Граза, Париза, Њу Јорка… Но, мало њих се запути у Лику, у мало село Смиљан, оковано Велебитом и суровом природом, како би видјело и можда схватило од куда потјече Никола Тесла.


Црква у којој је Никола Тесла крштен

Долазећи у Смиљан, пратећи путоказе, долазите до Меморијалног центра Никола Тесла. Отворен је 10. јула 2006. приликом обиљежавања 150 година од рођења Тесле. Тада је обновљена црква и Теслина родна кућа и уведна струја… Мала православна црква, родна кућа и још која кућица у којој се налазе Теслини изуми и даље су ту. Гледајући околину запитате се како је овдје израстао геније, један од највећих свјетских знанственика. И онда вам постане јасно, утјецај оца, православног свештеника, на малог Николу био је велик. Али и мајке, оба родитеља су имала велики утјецај на своју дјецу.

„Иако морам своју инвентивност захвалити мајчином утјецају, вјежбе које ми је отац давао биле су веома корисне. Садржавале су мноштво задатака, нпр. погађање туђих мисли, откривање разних грешака или израза, понављање дугих реченица или рачунање напамет. Те су ми дневне вјежбе имале ојачати памћење и разум, а посебно развити критичност и биле су несумњиво веома корисне. Моја мајка потјецала је из једне од најстаријих обитељи овог краја, која је у себи носила изумитељску жицу. И њезин отац и њезин ђед изумили су многа помагала за кућанство, земљорадњу и за друге сврхе. Уистину је била велика и изузетно способна жена, храбра и постојана, свладавала је животне олује и извукла из њих многа искуства“.
 

У кући Тесла било је пуно књига, Николин отац посједовао велику и богату књижницу, у којој су била дјела Гетеа и Шилера, књиге на француском, чак и књига њемачких протестантских проповиједи из 1595. Отац Милутин познавао је талијански и њемачки језик, а изумитељску жицу Никола је наслиједио од мајке Ђуке.

„Моја је мајка била прворазредни изумитељ и била би, вјерујем, постигла врло много да није била толико удаљена од сувременог живота и оних многобројних могућности које он пружа. Изумила је и израдила многе направе. Ткала је најљепше узорке нитима које је сама испрела. Чак је и сјемење сијала, узгајала биљке, одвајала влакна. Радила је неуморно, од зоре до касно у ноћ, а велик дио ођеће коју смо носили и намјештај који смо имали у кући – био је дјело њезиних руку. Кад је прошла шездесету, њезини прсти били су још толико спретни да би сплела три чвора на трепавици“, изјавио је својевремено Тесла.

Управо су обитељ, али и трагедија, губитак брата, обликовали Николу Теслу који је отишао у свијет и изумио толико тога без чега је данас немогуће замислити свакодневни живот. Мало село у Лици дало је свијету једног од највећих изумитеља и знанственика, сурова околина није била благонаклона, али Тесли је била врло драга.


Кућа у којој је Никола Тесла рођен

Статистика каже да је на првом великом попису из 1847. године записано 1.520 православних Срба у Смиљану. Године 1941. у Смиљану и околним засеоцима живјела је 621 особа српске националности, а њих 558 на звјерски начин је убијено, међу којима је било 74 дјеце. Тада је убијена и најближа родбина Николе Тесле. Поред цркве се налазила спомен-гробница, гдје су били сахрањени. Споменик с именима настрадалих постојао је до 1991. године, али је тада уништен, тако да тог списка више нема. Деведесетих је страдало 20 Срба, међу којима осам који су преживјели усташке ликвидације у Другом свјетском рату.
 

Данас када гледамо крај у којем села немају струје, гдје се живи готово као некада, питамо се није ли све требало бити другачије, баш у Теслином крају. И док се једни поносе Теслом, други се сраме, једни тврде – наш, други побијају, а сасвим десети своје компаније називају његовим именом и зарађују милијарде долара. И то је добро, јер док се глођемо око тога чији је Никола Тесла, нетко други граби прилике и хвали се једним од највећих.


Гробница где су похрањене кости Теслиних рођака

што су убијени од хрватских фашиста

Можда се неправда мало исправи када Теслин лик осване на хрватском еуру, јер је појединачно Теслу предложило 2.599 грађана, што чини више од 20% свих приједлога. Тесла је добио два и пол пута више гласова него другорангирани приједлог, чиме су хрватски грађани одлучили да један Србин буде на еуру као ознака и знак препознавања хрватског издања еура.

Отиђите у мало село Смиљан, погледајте кућу у којој је рођен Никола Тесла, посјетите околину, села… „Ако имамо слободу да мислимо и дјелујемо, ми се држимо заједно, попут звијезда на небеском своду с нераздвојним везама. Ове везе се не могу виђети, али их можемо осјетити“, рекао је Никола Тесла.

 

Аутор: Мирела Пејаковић Левстек
Фото: Јовица Дробњак
Извор: p-portal.net
03.09.2021.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник - Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја - Бугарска војска - Борис III - Богдан Филов -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 57  пута
Број гласова: 0


Tags:
NIKOLA TESLA
SVETSKI NAUCNIK
SMILJAN GOSPIC
JUZNA LIKA
NJUJORK AMERIKA
JANUAR 1943
AVGUST 1941
HRVATSKI FASISTI
DRUGI SVETSKI RAT
HABZBURSKA MONARHIJA
VELEBTIT JAME


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића

Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота

Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017

Руски херој који је ослобађао Вуковар 1945. године тражи гробове сабораца

Четврти Бруски марш биће у суботу 10. октобра 2020

Приче мајки из Пребиловаца

Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links