Досије Дервента: Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ 1992. године - www.zlocininadsrbima.com

   

15. јул 2019.


ДОСИЈЕ ДЕРВЕНТА: ИСПОВИЈЕСТ ЧЕДЕ ПРОДИЋА, БИВШЕГ ЗАТОЧЕНИКА ЛОГОРА ПОЉ 1992. ГОДИНЕ


Најтеже ми је било у логорима у Пољу и Броду. Ту се на мене "намерачио" Ивица Врдољак звани Геза. Сјећам га се, био је крупан момак. Имао је завијену руку, вјероватно је био рањен. Био је познат по томе што је врелим гвожђем логорашима стављао жиг на голом тијелу, испричао је Чедо Продић.

Када је чуо да је на граничном прелазу у Орашју ухапшен Ивица Врдољак, звани Геза осумњичен за ратне злочине против српских цивила у логорима Поље и Рабић, код Дервенте, у глави бившег заточеника хрватских логора у Дервенти Чеде Продића (47) оживљена су сјећања на стравичне дане проведене у тамошњим казаматима.

- Вратио сам се петнаест година уназад. Сјећања су почела да се враћају, а желио сам да све то заборавим - прича Чедо Продић, који и у тијелу али и души носи тешке ране задобијене за вријеме четворомјесечног тамновања у хрватским логорима.


Ухапшена Азра Алешевић-Башић у САД

Чеду су са још тридесетак мјештана дервентског насеља Чардак, међу којима је било жена и дјеце, док су 1992. год. славили хришћански празник Васкрс заробили припадници Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и припадници такозване Територијалне одбране БиХ. Међу тим људима било је и комшија Хрвата и муслимана обучених у војничке униформе.

- Покушао сам да их замолим да ми објасне зашто нас хапсе, али нико од њих није желио да говори, присјећа се Чедо и додаје како је, када су одведени у бивши Дом ЈНA у Дервенти, који је претворен у логор за Србе, једног комшију у "усташкој униформи" и који их је наводно чувао да не побјегне, молио да му да мало воде. Молио сам га, пошто смо се од раније познавали, били смо комшије, да ме спаси или убије. Само је окренуо главу и отишао, од мене - каже Чедо.

У Дому ЈНA сви смо, каже, били изложени новим тортурама.

- Нас је тукао ко год је стигао и могао. Људи су плакали, молили да их побију, само да би се на тај начин спасили мука. Затворили су нас у подрум дома. У једној просторији величине тридесетак квадрата било нас је више од шездесет. Просторија је била без свјетлости, влажна, пуна воде. Онако испребијаним давали су нам со да једемо а онда смо по два три дана били без воде - присјећа се Чедо логорашких дана.

"Испитивања" и батине су били свакодневна "терапија", каже он, и додаје да је након неколико дана из дома ЈНA пребачен са још стотињак заточеника у логор на Рабић. Ту нас је било око 200. У једној просторији смо боравили, и вршили физиолошке потребе. Од смрада нисмо могли да издржимо. Појавиле су се и вашке.

Храну нисмо добијали данима, а када би је и донијели један хљеб би дијелили на стотињак логораша, прича Чедо Продић. Логораши су одвођени на прве борбене линије гдје су коришћени као живи штит и за копање ровова. У једној таквој акцији погинуло је осам заточеника. Чедо Продић, ипак, истиче да му је најтеже било када је одведен у логор у Пољу и Броду.

- Ту се на мене "намерачио" Ивица Врдољак звани Геза. Сјећам га се, био је крупан момак. Имао је завијену руку, вјероватно је био рањен. Био је познат по томе што је врелим гвожђем логорашима стављао жиг на голом тијелу. Сјекао и чупао уши, одсијецао нос, нож забадао у тијело. Мене су он и још тројица стражара извели, ставили између врата. Један је узео нож и забио ми у леђа а Врдољак је армирачким клијештима пробијао моје уши.


Алмаз Незировић, крвник из Дервенте

Други стражар ме је тукао пиштољем по тијелу. Од болова и сав обливен крвљу падао сам у несвијест. Остали стражари су излазили и улазили у просторију увијек преко мене - присјећа се Чедо Продић, који "једва чека" дан да се сусретне са Гезом на суду. Спреман је, каже, да на суду свједочи против овог нечовјека.

Дервентско Удружење ратних заробљеника је поздравило хапшење Ивице Врдољака и очекује да и остали одговорни за страдање Срба из овог града за вријеме рата у БиХ буду приведени и процесуирани. Ово удружење је Хашком тужилаштву предало тужбу против починилаца ратног злочина над дервентским Србима.

Потпредсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић у изјави навео је да су за вријеме рата у Дервенти постојала четири логора у којима су довођени Срби. Више од 100 дервентских Срба је прошло кроз хрватско-муслиманске казамате над којима су вршена нечувена злостављања, силовања, батињања. Логораши су убијани на очиглед осталих који су касније тјерани да лижу крв убијеног заточеника.

Према ријечима Кнежевића, дервентски логораши најодговорнијим за формирање логора на овом подручју сматрају ратног предсједника СО Винка Бегића, званог Шиљо, начелника полицијске станице Ивана Дуспару, предсједника Кризног штаба Ивана Чуљка, предсједника ратног штаба Јозу Чалића, команданта Територијалне одбране Луку Олујића, предсједника Хрватске демократске заједнице и Странке демократске акције за Дервенту Ику Станића и Сулејмана Aлијагића.

Као извршиоце злочина дервентски логораши окривљују команданте логора у: Пољарима, Пољу, бившем Дому армије у Дервенти и логора у бившем складишту ЈНA на Рабићу, код Дервенте, као и стражаре у овим логорима Дамира Липовца, Нихада Хамзића званог Фриц, Aлмаса Незиревића, Aнгијада Јусановића званог Талијан, Едина Мркоњића, Јозу Брицу, Ивицу Врдољака званог Геза, Стипу Јукића, Стипу Нујића командира Војне полиције и друге.

Потпредсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић истиче да су припадници регуларне војске Реп. Хрватске потпомогнути паравојним хрватско-муслиманским јединицама из Дервенте за вријеме четворомјесечне окупације општине починили стравичне злочине над српским становништвом. За ове злочине још нико није одговарао, па је хапшење Ивице Врдољака вратило наду код бивших заточеника да ће злочини почињени над дервентским Србима за вријеме посљедњег рата ипак бити процесуирани.

 

 

Преузето са: Глас Српске
10.12.2007.ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес * Нијаз Балтак * Пук Краљ Томислав *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

Лука Жужа *

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2,223  пута
Број гласова: 15


Tags:
SEVERNA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
HRVATSKI ZLOCINI
DERVENTA ORASJE
ISTOCNA POSAVINA
DEVEDESETE GODINE
RASPAD SFRJ
MUCENJE CIVILA
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
IVICA VRDOLJAK
BOSANSKI BROD
LOGOR POLJ
VRELO GVOZDJE
CEDO PRODIC


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Хрватско-славонки покер: Оптужницe против Шeксa, Глaвaшa, Мeрчeпa и Вeкићa

Досије Загреб: Да ли се иза хрватског имена и презимена крије Албанац - убица Марка Утржана 1991. у Ракитију

Досије Сарајево: Хусеин Мујановић управљао Храсничким логором у којем су убијани Срби деведесетих година

Досије Пакрачка Пољана: Полицијски врх Хрватске знао за логор, убиства и мучење Срба 1991. године

Егзодус Срба из Хрватске и даље траје

Досије Вуковар: Три дeцeниje узaлуднe потрaгe за Даринком Грујић

Албански државник Сали Бериша је био умешан у шверц оружја и илегалну трговину органима деведесетих година
Поделите ову вест, нека се чује истина...Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 58 прегледа и 5 гласова.

У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 69 прегледа и 0 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 78 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 81 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 144 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 156 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 237 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 255 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links