Искази Атанасија Марковића, кмета Алексинца, Милутина Миљековића, председника општине и Љубомира Милошевића о бугарским злочинима у Алексинцу 1915-1918 - www.zlocininadsrbima.com

15. јануар 2020.


Искази Атанасија Марковића, кмета Алексинца, Милутина Миљековића, председника општине и Љубомира Милошевића о бугарским злочинима у Алексинцу 1915-1918


Префект Бонев, је претећи да ће их интернирати, отимао новац мештанима. У току једног претреса, Рузев и Бонев, отели су Види Стефановић 180.000 динара. Исти су, приликом претреса, отели ножару Трајку Димитријевићу, 1.200 динара. Чиновници државне благајне упали су код старца Живана Стојадиновића, 70. год., бојаџије, свукли њега и болесну му жену и украли му 200 динара.Становници. Мушкарци и жене, били су испребијани. Жене су добијале више од 50 удараца штапом. Жене су тражиле понекад намирнице на селу. Сваку коју би нашли у пољима, тукли су и силовали под изговором да снбдевају српске комите. Мушкарци и жене били су принуђени да раде за Бугаре на путевима, мостовима и др., без накнаде и без хране. У селима су комите силовале децу од 13 година.

 

Црква је била преображена у расколничку цркву у којој су служили бугарски свештеници. Најсиромашнијима су наплаћивали женидбу 80 лева (српска такса износила је 7 до 12 динара). Сахране су за најсиромашније коштале 40 лева (српска такса износила је 6 динара). Све српске књиге биле су уништене.

 

Бугари су организовали вечери зване ,,вечеринке” и терали су жене и ћерке из најбољих кућа да на њима присуствују. Међутим, забрањивали су њиховим мужевима, очевима и браћи да их прате. Интернирани су били они који су забрањивали својим ћеркама да тамо одлазе.

 

Сва писма која су стизала посредством Црвеног крста у Женеви, била су јавно спаљивана а људима којима су била упућена, наплаћивали су новчану казну, а они који нису могли да је плате, били су претучени.

 

10/23. јануар 1919.

Београд

 

 

Родолф Арчибалд Рајс о злочинима Аустроугара-Бугара-Немаца у Србији 1914-1918,

Изабрани радови (приређивачи: Милоје Пршић, Слађана Бојковић);

Београд, 1997.

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 534  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Изложба о Првом светском рату "Србија 1914" у Београду

Резолуција лесковачких грађана против заборављања бугарских злочина

74 године од агресије на Краљевину Југославију

Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.2015

Годишњица присаједињења српског Војводства Краљевини Србији

Србиja под бугaрском окупaциjом: докумeнтовaњe злочинa из Првог свeтског рaтa

Срби из Босне и Херцеговине под окупацијом Аустроугарске
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links