70 напада на Србе на Косову и Метохији за 6 месеци током 2015. године - www.zlocininadsrbima.com

   

27. јул 2015.


70 НАПАДА НА СРБЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЗА 6 МЕСЕЦИ ТОКОМ 2015. ГОДИНЕ


Министар за локалну самоуправу у косовској влади Љубомир Марић изјавио је да се напади на Србе на Космету настављају, да то забрињава и плаши, те да је приправност полиције на највишем нивоу. Марић је рекао да су на јучерашњој седници косовске владе осуђени напади на Србе који су се десили у претходном периоду и затражено енергичније деловање надлежних институција.

Затражено је веће присуство полиције на Косову, брже и ефикасније проналажење починилаца и њихово кажњавање, рекао је Марић.

„То је оно на чему ћемо наставити да инсистирамо док не буде резултата“, рекао је Марић гостујући на РТС-у и подсетио да се од почетка године догодило између 60 и 70 напада на српску имовину и Србе – од тога 20 напада у општини Исток, око 25 напада у општини Клина и 20 напада у општини Пећ.

 

 


Полиција мора бити активнија

Недавно се догодио напад и у Гораждевцу у којем је повређен Албанац, припадник полиције на Косову, подсетио је он и указао да су захтевали енергичније наступе институција, полиције на првом месту.

„Очекујемо да се повећа број припадника полициије у овим срединама као и укључење више припадника Срба у полицију на Косову, чиме ће се повећати поверење између грађана“, навео је он.

Према његовим речима то су конкретне мере које ће створити услове за правосуђе и тужилаштво да дође до процесуирања и притварања оних који врше криминална дела.

 

 


Присуство исламиста на Косову и Метохији

Имајући у виду да се све више говори о постојању радикалних исламиста на Космету и да је недавно ухапшено пет особа под сумњом да су спремали терористички напад – тровање Грачаничког језера, Марић је истакао да је то подигло ниво страха на Косову и Метохији.То је додатно уплашило Србе, као најслабију групацију, али страх је присутан и код Албанаца, рекао је он и додао да је полиција подигла приправност на највиши ниво.

„Припадници полиције носе и панцир прслуке а појачана је и контрола возила, тако да цела ова ситуација додатно усложњава проблеме које Срби имају и ми са међународном заједницом инсистирамо да њихово присуство буде далеко веће у овим срединама и да више пажње обрате на српску заједницу“, рекао је Марић.

На питање како је схватио изјаву шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса да ће Атина подржати учлањење Косова у међународне организације и да ће ускоро бити отворена кацеларија Косова у грчкој престоници, Марић је рекао да ће на то реаговати када се буде знало да ли је то став владе у Атини или став тог министра.

„Када будемо знали који је заиста став владе у Атини по том питању онда можемо да коментаришемо изјаву министра, који је члан владе, међутим да ли је то и став владе, то ћемо да видимо“, рекао је Марић.

 

 

 

Уклањање Парка мира у Косовској Митровици?!

Поводом тврдњи Приштине да ће до 1. октобра бити уклоњен Парк мира и мост у Косовоској Митровици бити отворен за саобраћај, Марић је нагласио да тренутно нема договора по том питању.

Он је подсетио да је прошле године договорено да нема једностраних потеза и да док не буде заједничког договора шта ће да се ради са мостом било би неодговорно давати било какве изјаве и лицитирати са било каквим датумима.

„Тренутно нема договора по питању моста и било какав једнострани потез угрожава процес разговора са једне стране а са друге упућује на ситуацију могућих сукоба и кофликата. То сигурно није у интересу никог од нас, јер грађани су и овако доста уплашени, превише је проблема и потпуно је непотребно стварати нове. Зато међународна заједница инсистира на процесу који ће договором довести до компромиса“, рекао је Марић.

 

 

Извор: Тањуг
16.7.2015.

 ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

ЗЛОДЕЛА

Приштина * Старо Грацко * Радоњићко језеро

Кафић Панда * Клечка * Митровица пијаца

ЖРТВЕ

Шутаковић * Отац ХаритонИван Булатовић * Жарко и Славко

ЛОГОРИ

Ликовац * Жута кућа * ЗлашЛапушник * Кукеш * Бабалоц

ЗЛОЧИНЦИ

Сулејман Селими * Кадри Весељи * Аљуш Агуши * Адем Јашари

Рустем Мустафа * Хашим Тачи * Агим Рамадани * Рамуш Харадинај

Весли Кларк * Агим Чеку * Саљих Мустафа * Екрем Реџа *

БИТКЕ И
ХЕРОЈИ

 Вељко Раденовић * Горан Шаћировић * Јуник * Браћа Милић

Љиљана ЖикићКошаре * Паштрик  * Слађана Станковић

ПУБЛИКАЦИЈЕ

Отето КосовоЖивети у енклави * Соколови * Пилоти * Истине и лажи

За ким звона не звоне * Јована * Рат за Космет * Воз * КрајРатна прича

549. бригада * 125. мтбр * 53. батаљонОцените нам овај чланак:

Посећено је: 1740  пута
Број гласова: 5


Tags:
KOSMET
ALBANSKI ZLOCINI
KFOR
EU


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Две деценије од нестанка приштинског лекара Томановића

Западнни политичари игноришу српске жртве

Шиптарска одмазда против Срба не спира српску крв са њихових злочиначких руку

Колонијални естаблишмент у Србији

Наставак системског застрашивање Срба из Ђаковице

Три српска генерала питају: Зашто Приштина тражи нашу главу

Обиљежавање 74 године од Величког покоља у Црној Гори
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links