Књига: Фратри и усташе кољу - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Лазар Лукајић


Књига: Фратри и усташе кољуКњига "Фратри и усташе кољу" је ауторско дјело Лазара Лукајића, које говори о стравичним покољима које су усташе починиле у Другом свјетском рату на територији НДХ према српском, православном становништву.

Централни део приче заузима 7. фебруар 1942. године у селима Босанске Крајине, око Бања Луке: Дракулићи, Шарговац, Мотике, Пискавици и Ивањска. Тада су за један дан усташки крвници које предводио римокатолички фратар Мирослав Филиповић-Мајсторовић, познат под надимком "Фра Сотона", убили најмање 2.300 Срба, од чега је било више од 550 дјеце млађе од 12 година.

Невине српске жртве су убијане у својим кућама на најстрашније начине. Усташки џелати су користили србомлате, србосјек, бајонете, жице и друга оружија. Српске куће су паљене и рушене. Усташке хорде за ову геноцидну акцију су биле сачињене од јединица из Загреба, Бања Луке, потпомогнути локалним Хрватима тј. комшијама настрадалих Срба. Ово је уједно и највећи једнодневни покољ у Другом свјетском рату.

У књизи се могу прочитати и свједочења појединих преживјелих свједока, који су посље рата свједочили о свим ужасима које су видјели својим очима.

Књига приказује на директан начин спрегу између Ватикана (папске државе) и усташког покрета, односно како и зашто је настала Независна Држава Хрватска, априла 1941. Ко јој је био покровитељ и зашто. У књизи су тачно наведена имена и биографије познатих свештеника, усташких кољача: Љубо Милош, Мирослав Мајсторовић и др. Управо су фрањевци у НДХ били покретачка снага за многе злочине над Србима, пошто је више од 2.000 римокатоличких свештеника активно учествовало у усташком геноциду над Србима.

Аутор Лазар Лукајић је своје писање књиге почео још 1955. године, када је радио као учитељ у основној школи у Шипрагама. Са њим је радила и учитељица Добрила Мартиновић, која је преживјела тај стравичан покољ... гледајући како Фра Сотона пред њеним очима коље дјевојчицу Радојку Гламочанин.

Књига је издата 2005. године у издрању Фонда за истраживање геноцида.


Књигу у пдф формату можете прочитати ОВДЈЕ.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
BOSANSKA KRAJINA
LAZAR LUKAJIC
FRATRI
VATIKAN
CETRDESETE
1941

Skip Navigation Links