Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издаје - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Момчило Диклић


Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издајеКњига "Трагови велике преваре и дубоке ране издаје" је ауторско дјело Др. Момчила Диклића. Ова књига прати тематику ратних збивања 1941-1945. на територији авнојевске Хрватске, као и политичке прилике у Краљевини Југославији 1930-их година, односе Срба и Хрвата у доба југославенске монархије, као и сукобе политичких странка.

По мишљењу аутора Диклића устанак против окупатора и усташа 1941. године нису подизали ни партизани ни четници већ народ, који се борио за голи опстанак од режима геноцидне творевине НДХ!

Диклић тврди да међу народним устаницима јесте било покоји комуниста или монархиста, али да то није њихов целокупан покрет. Дешавало се управо то да су једни били против других. Свако ко није подржавао комунисте и Владимира Бакарића, проглашаван је за издајника и четника.

Политика Брозових комуниста није била да зашити српски народ, јер су Италијани вршили препаде искључиво према српским мјестима, након чега су усљедиле освете. Ј. Б. Тито никада није издао наредбу својим јединицама да ослободе концентрационе логоре: Госпић, Јадовно, нити Јасеновац... чак ни када су партизани 1943. имали позамашан број војника под оружјем. Јасеновац је радио пуном паром до априла 1945.

Овдје у књизи је описана и четничка трагедија, која се дешавала када су четници чекали западне савезнике да ослободе Југославију. Међутим, западни савезници према Југославији, која је пливала у крви, имала различите ставове. На пример, Енглези су тражили од Драгољуба Михаиловића, генерала ЈВуО, да врши препаде на немачке композиције возова, али је он то одбио из стратешких разлога. У Србији која је била под немачком окупацојом владало је геноцидно правило "100 Срба за 1 Немца", па је генерал Михаиловић избjегавао због репресије. Онда је отишао у Босну са својим језгром и Павлом Ђуришићем, који је на крају завршио у логору Стара Градишка... а Дража Михаиловић остаје у источној Босни до хапшења 1946.

У књизи је описан и излазак Динарске Четничке Дивизије, војводе Момчила Ђујића, првобитно у кампове у Италију, а онда свуда по свету: Енглеска, САД, Канада и Аустралија.

Књига је изашла у издању Удружењу Срба из Хрватске, Београд и  СКД "Зора", 2013. године. Доживела је своју промоцију у Београду јуна 2013. и октобра 2013. у Панчеву.

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
DRUGI SVETSKI RAT
LIKA
KOMUNISTICKI ZLOCINI
1941
MOMCILO DIKLIC

Skip Navigation Links