Књига: Стрељање историје - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Роберт Макдауел


Књига: Стрељање историјеКњига "Стрељање историје" је ауторско дело које потписује Роберт Харболд Макдауел. Књига представља капитално дело које говори о кључној улози Срба у Другом светском рату.

Драгоцени рукопис који је Роберт Макдауел давно поверио, господину Мајклу Благоје Раденковићу је хвала Богу сачувао, организовао превод са енглеског на српски језик и приредио текст за штампу. Раденковић је на почетку приложио врло значајне и ванредно драгоцене додатке под насловима “Да се не заборави”, “Странци о генералу Драгољубу-Дражи Михаиловићу” и уводну “Белешку” господина Слободана Христића. После завршетка Макдауеловог текста приложио је додатке: “Прилози” – “A” и “Б” “Одломци извештаја Мајкла Рајачића из ОСС (Office of Strategic Services, амерички “Уред за стратешке задатке” у Другом светском рату) и “Ликовни прилози” – сачињен од драгоцених и драгих ратних фотографија и још драгоценијих факсимила тајних ратних докумената.
На заглављу књиге су уз цитат приређивача, такође и родољубиви цитати Протојереја Мијаила И. Даниловића, професора и књижевника Милорада Д. Рогичевића и Александра М. Јевтића, професора Богословије Светог Саве у Београду. На насловној страни је драга илустрација замишљеног “Чиче”, са шубаром, лулом, и... у српском народском оделу. 
 
 
Иако је Макдауелов текст врло сажет и иако се стиче утисак да није завршен, иако је преобилан набојем – прво, аутентичних докумената од којих су неки првипут објављени – и друго, ауторовим бриљантним анализама суштине ратних операција и њиховом условљеношћу стратегијским мотивима који су руководили западне Савезнике, али и Нацисте на тактичке потезе и ситуације – ипак... текстом доминирају Макдауелова непобитина документација из које прозилазе његови закључци и питања. 
 
 
Макдауелови закључци: 
Допринос генерала Драже Михаиловића и Југословенске војске у отаџбини ратним напорима и победи у Другом светском рату. Допринос Јосипа Броза и партизана ратним напорима у Другом светском рату. Сарадња са окупатором и квинслинзима. Савезничко издајство Равне Горе. Савезничка одлука довођења Тита на власт послератне Југославије. Утицаји на америчког председника Рузвелта, британског премијера Винстона Черчила и на командне структуре британских и америчких штабова. Ратна активност и лажи пропаганде. 
 
 
Макдауелова питања: 
  1. Ко је утицао на премијера Черчила?
  2. Ко је утицао на председника Рузвелта?
  3. Зашто је Источна Европа предата Стаљину?
  4. Зашто је Југославија предата Титу? 
 
 
Из Макдауелових закључака и питања произилазе одговори:
  1. Зашто у тексту недостају западне пропагандистичке егзибиције произвођења Тита у маршала?
  2. Зашто је утицај америчког Државног секретаријата приказан као да је био “благонаклон” према Равној Гори?
  3. Зашто је – на супрот подробним анализама свега другог – амерички Државни секретаријат занемарен и онда у доброј мери стављен у позадину?
  4. Шта је стварно значење пречестог – али намерно површног – помињања дискусија о западном делу Југославије?
  5. Шта у књизи недостаје?
  6. И најзад... Зашто је књига била дуго година забрањена у САД? 
 
Из Макдауелових документација, закључака и питања произилази суштина текста: Зашто је књигу насловио “Стрељање историје”. Књига је први пут штампана 2012. године.
 
 
Роберт Мекдауел, јер амерички обавештајац који је 1944. године имао мисију на Балкану. По повратку у САД, смењен је са места шефа Одлења за југоситочну Европу. А 1970. године југословенска Амбасада у САД тражи од америчких власти да се проф. Роберт Мекдауел осуди на смрт, а његова књига заплени и спали. ЦИА је забранила штампање ове књиге, а Роберт Мекдауел је у страху за свој живот, предао своје рукописе пријатељу Мајклу Балагојевићу. Тако је после 42 године истина изашла на видело.


Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI
DRAZA MIHAILOVIC
SFRJ
1946
STRELJANJE ISTORIJE

Skip Navigation Links