Књига: Сремско крваво лето 1942 - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Душан Лазић-Гојко


Књига: Сремско крваво лето 1942Књига "Сремско крваво лето 1942" је ауторско дело Душана Лазића Гојка, која говори о злочиначким акцијама окупаторских снага на подручју Срема, за време Другог светског рата: усташе и фолксдојчери.

Наиме, после Априлског рата 1941. године, када је дошло до слома југославенске краљевине и комадања њене територије где је највећи део ушао у састав НДХ, а међу њима и Срем.

Идеологија НДХ као чеда Ватикана према визији Римске курије је била истребљење Срба, Јевреја и Рома са простора западно од Дрине и Дунава. Тако је квинслишка Влада у Загребу одмах отпочела са масовним покољима Срба прво на Билогори, затим Кодуну, Банији и Херцеговини...

У Срем је 1942. године послат специјални обавештајац Виктор Томић, високи усташки функционер који је имао задатак да ликвидира што већи број Срба и елиминише слободне територије које су имали присталице НОП.

Те злочиначке акције и етничка чишћења углавном су радили ткз. Дунавски Немци однодно Фолксдојчери, који су имали своју озлоглашену дивизију "Принц Еуген", али и усташке јединице доведене из других делова НДХ.

Усташе су у Срему, као и другим регијама широм НДХ имале своје концентрационе логоре, а овде су то били логори у Земуну, Сремској Митровици, Руми, Винковцима итд. Логори су оснивани са циљем елиминисања оних који покушавају "угрозити хрватску државу и народ". Скоро 95 процената оних који су одведени у те казамате смрти су убијени, односно нису преживели рат.

Према послератним проценама у сремским насељима је током Другог светског рата убијено најмање 50.000 Срба, што Срем сврстава у најстрадалнија подручја окупиране Краљевине Југославије.

Књига је објављена 1982. године од новинске издавачке куће "Сремске новине". Књига се може наћи на интернету по повољним ценама.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
SREM
VOJVODINA
KRVAVO LETO
1942
VIKTOR TOMIC
CETRDESETE
NDH

Skip Navigation Links