Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945 - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Данило Урошевић


Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945Књига "Срби у логорима Мађарске 1941-1945" је ауторско дело др Данила Урошевића, који је као осмогодишњак (рођен 1933.) насилно одведен са својом породицом из родног Бајмока у логор Барч на југу Мађарске где је провео неколико месеци.

Ова књига је објављена 2016. године издању Српске самоуправе у Будимпешти, удружења “Зора” из Будимпеште и Архива АП Војводине у Новом Саду.

Радња књиге је смештена у Други светски рат, на територију дела окупиране Војводине, тачније Дунавске бановине, коју је мађарска фашистичка војска присвојила Хортијевој држави још у априлу 1941. године.

Одмах по успостави власти кренули су прогони и хапшења великих размера, пре свега србског становништва, а касније и јеврејског. Међу Србима су се на  црној листи нашли свештеници, бивши Солунци, чланови Соколских друштава... заправо сви они који би могли да пружају отпор према окупатрским властима.

Тако је хиљаде становника Бачке и Барање нашло се на мети тзв. Хортијеваца. Управо су они насилно одводили србске породице, који су на те територије насељени након 31. октобра 1918. године и интернирали их у концентрационе логоре смрти у самој Мађарској.

Међу најозлогашенијим казаматима је био и Шарварски логор, на западу Мађарске, али поред њега било је још најмање два логора: Барч и Нађикањиже (Велика Кањижа). Данило Урошевић је ту и описао како је његова породица осакаћена, изгубио је две сестре.

 
Из рецензије Чабе Катоне (Будимпешта)...

- „Књига пред нама није монографска обрада теме интернирања Срба из Бачке, него је то наративна уклопљена у веродостојан историјски контекст, а истровремено представља и сумарни преглед збивања везаних за ову тему, што је у поднаслову (мађарског издања) књиге веома коректно и најављено – на основу сопствених сећања и стручне литературе написао др Данило Урошевић.

Будући да у последње време влада истакнуто интересовање за ову тему, надам се да ће хвале вредан рад аутора и уредника изазвати живе реакције и допринети историјском разумевању ових збивања. Мађарски читаоци ће добити прилику да се упознају са овим трагичним моментима светског рата и са становништва друге (српске) стране, а значај те чињенице се не може пренагласити. Наиме, без упознавања гледишта друге стране идеја песника Атиле Јожефа из песме „На обали Дувана“ никада не би могла да се оствари:

„Борбу коју су водили наши преци
сећање ће претворити у ублажавајући мир
а решити зајдничке бриге најзад
то је наш посао; и то не мали“

 

Из рецензије Милана Мицића (Нови Сад)

- „Књига др Данила Урошевића је једна од корисних књига која ову затамњену и скрајнуту тему о страдањи српских цивила, посебно колониста насељених између два светска рата у Бачкој, у време њене окупације 1941-1944, анализира и подсећа. Тиме Урошевић презентује мађарској и спрској јавности овај историјски догађај, дајући своје виђење на упзнавање и суд(…).

Књига ће утицати на ширење сазнајног круга о историјској судбини српских колонистичких заједница у Бачкој којима страдање 1941. и интернацију у Шарвару трајно обележило национални идентитет".

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
MADJARSKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
LOGORI
SARVAR
BARC
OKUPACIJA
BACKA
BARANJA
1941

Skip Navigation Links