Књига: Рација - заборављен геноцид - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Александар Вељић


Књига: Рација - заборављен геноцидКњига "Рација - заборављен геноцид" је ауторско дело новинара Александра Вељића у коме се говори о великом погрому Срба и Јевреја у јужним деловима Бачке, посебно Новог сада за време Другог светског рата.

Наиме, Мађарска је учествовала у агресији и комадању југославенске краљевине заједно са Немачком, Италијом, Бугарском, Албанијом и Румунијом априла 1941. године, када је за себе присвојила Барању и Бачку.

На окупираним подручјима оружане снаге Мађарске (Војска и Жандармерија) су починили стравичне злочине над цивилима: Србима, Јеврејима, Русима и Ромима. Оснивани су концентрациони логори не само у Бачкој, већ су жртве одвођене и у саму Мађарску: Шарвар, Барч итд.

У том геноциду који је спровођен над Србима ткз. Хортијевци су били немилосрдни, јер су убијали цивиле: старчад, жене и децу.

Једно од ужасних злодела из тог времена јесте и Бачки погром, односно Новосадска рација, када је за неколико дана крајем јануара 1942. године убијено преко 4.500 Срба и Јевреја... и то у Новом Саду, Шајкашу, Чуругу, Госпођинцима, Бечеју, Србобрану, Ђурђеву, Мошорину, Тителу итд.

Аутор се у овој књизи трудио да на најбољи начин прикаже свеколики ужас који је завио у црно не само Нови Сад већ и југозападне делове Бачке. Поред исповести жртава и родбине убијених, овде можете наћи и неке занимљиве детаље које су деценијама биле скриване од јавности, а налазе се у историјским архивама.

Књига је објављена 2007. године, а има 665 страна.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
MADJARSKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
MIKLOS HORTI
VOJVODINA
BACKA
NOVI SAD
NOVOSADSKA RACIJA
ZABORAVLJENI GENOCID

Skip Navigation Links