Књига: Кад шегрти владају - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Вељко Вилић


Књига: Кад шегрти владајуКњига "Кад шегрти владају" коју је написао Вељко Вилић (прва од три његове књиге) осликава ауторово родно село у Херцеговини - Браићевиће код Гацка од почетка његових сјећања (рођен је 1927. године) па до разбијања социјалистичке Југославије деведесетих година 20. вијека.

Пред Други свјетски рат село је бројало око 300 чељади, а данас у њему нема живог створа, ако не рачунамо ријетке викендаше који излазе љети.

Посебни дио у књизи Вилић је посветио злочину што се десио на Велику Сриједу 1942. године када су у село упали партизани под командом Влада Шегрта и Петра Драпшина.

Тада је убијено дванаест домаћина који су били наклоњени четницима. Међу тих дванаест МУЧЕНИКА је био и ауторов отац Раде Вилић.

Партизани су прво натјерали омладину (најближу родбину) да га туку, а онда су му жицом свезали на леђа руке и објесили га за греду (панте), а онда га нагло пустили.

Са ишчашеним рукама је пао лицем на под. Из џепа му је испао бритвулин (мали нож)... један од зликоваца узео тај нож и Раду одсјекао полни орган.

Тако крвавог и полуживог су га свукли низ степенице и бацили у плитку рупу коју су морали да ископају мјештани.

Када су их све побили и затрпали земљом, натјерали су родбину и комшије да играју коло по стратишту. Очевици су касније причали да су играли коло док је из земље пробијала крв.

 

Књига је издата у Фочи 2006. године, у тиражу од 200 примјерака.

Такође књигу у ПДФ формату можете прочитати и снимити код себе у рачунар ако кликнете ОВДЈЕ.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
KAD SEGRTI VLADAJU
VELJKO VILIC
GACKO
BRAICEVICI
VELIKA SREDA
HERCEGOVINA
VLADO SEGRT
PETAR DRAPSIN
KOMUNISTICKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
1942

Skip Navigation Links