Књига: Запис о злочину - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Бранко Мићић-Кондић


Књига: Запис о злочинуКњига "Запис о злочину" је ауторско дело Бранка Мићића-Кондића, српског писца, педагога и инжењера технологије.

У овој књиги аутор је настојао да опише сва зла које су хрватске усташе извршиле над српским становништвом, Јеврејима и Ромима за време Независне Државе Хрватске (НДХ), од лета 1941. до краја 1945. године, највише оне злочине који су почињени у Бугојну.

Рад на овој књизи је трајао више од десет година, јер је требало на прави начин обухватити и приказати све страдалнике, жртве и наравно злочинце који су окрвавили, руке и савест против својих комшија Срба, чинећи ужасне злочине, несхватљиве здравом људском разуму.

Већину злочина над Србима у НДХ су извршиле хрватске усташе предвођени Антом Павелићем, Милетом Будаком, Алојзијем Степинцем, Максом Лубурићем, уз благослов Ватикана и нацистичке Немачке која је одмах по окупацију теритрије Краљевине Југославије, априла 1941. године предала усташама НДХ на управу. Тако је Немачка поменутим чином омогућила извршење неописиво страшних и монструоуних злочина које су усташе чиниле не само у концентрационим логорима, већ и у кућама, насељима, шумама... сејући страшно семе зла између Хрвата и Срба, које и данас ствара велики зид раздора и невиђену мржњу и међусобну нетррпљивост.  

Аутор је тако записао сведочење: Анике Павловић и учитељице Меланије Бабић. Такође су описана усташка недела у пашњаку Хашима Ђулимана, злочин у Ивањској код Бања Луке, Шупином Гају, Зансовићима, Чипуљића, Кожварцима, Вилешима, Мрачај, Комар, Брижине... Описани су и усташки злочинци који су се највише истицали у извршењу ових ужасних злочина, као што су: Јозо Шарић зв. Доктор, Бранко Куштра, Марко Гргић, Драго Грабовац, Марко Грабовац, логорник Дујмовић, Иво Јуришић зв. Цар, Аугустин Перковић, Авдо Караџа зв. Црвљак, Махмут Сулејмановић, Мићо Хејдушек и др.

Код писања ове књиге, аутору су помогли, Милош Чавић, потпуковник Југословенске Народне Армије и Јово Бајић, професро, књижевник и новинар. Те им се аутор и овде захваљује.

 

Књига је издата 2010. године у Новом Саду.

Можете је поручити код аутора на емаил: bmicic76@yahoo.comЧовјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
DRUGI SVETSKI RAT
USTASKI ZLOCINI
1941
CETRDESETE

Skip Navigation Links