Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Даница Каћа Чоловић


Књига: Деца у логорима Независне Државе ХрватскеКњига "Деца у логорима Независне Државе Хрватске" је ауторско дело Данице Каће Чоловић, које представља болно сведочење о језивом страдању српског народа, посебно српске деце у логорима хрватско-усташке монструозне НДХ.

Вредност овог текста огледа се у још нечему, и по томе се разликује од других. Ово је, наиме, књига и о великој српској добротворки, храброј и племенитој Аустријанки Диани Будисављевић.

Ауторка Чоловић ишчитава "Дневник Диане Будисављевић1941-1945" која је у својој пожртвованој, хришћанској и људској, витешкој акцији успела да из усташких логора смрти спаси око 12.000 српске деце. Диана Будисављевић је својом љубављу вечито задужила српски народ и његове националне институције, које су јој се, постхумно, захвалиле највећим признањима.

Спасавањем српске, као и јеврејске и ромске деце, ова честита жена је посведочила да је злочиначки режим у хрватској имао логор за децу, што није имао ни Хитлеров нацистички режим, и да је убијао ту децу, да је од здраве српске деце правио модерне јаничаре, у својој злочиначкој намери стварања верски и национално чисте, хрватске-римокатоличко државе. У том смислу веома је значајан део који се односи на Степинца.

За сврху покрштавања формиран је Одбор тројице надбискупа (Степинац, Бурић, Шимрак) који је имао задатак да решава сва питања у вези са конверзијама.
Друштвени значај ове књиге представљају сведочења преживеле деце логораша – од којих се нека сећају лика и дела своје спаситељке Дијане Будисављевић.

Књига је опремљена и одговарајућим документима, Законским одредбама НДХ – о стављању Срба, Јевреја и Рома изван закона, између осталих и Законском одредбом о размештају избегличке деце по хрватским сељачким и грађанским породицама, и њихов одгој у хрватском духу.

Ауторка је показала и сву драматику ове "хрватске" и "католичке" деце кад би сазнали истину о свом српском пореклу и њихов сусрет са породицом и завичајем. У књизи има неколико таквих примера (као глумица Божидарка Фрајт).

Својим педагошким реченицама, документима, сликама, исказима научника и истраживача, те сведочењем преживелих, аутор овим важним делом се придружује великој плејади истомишљеника владике Николаја Велимировића, који нас молећи задужује "Срби целом свету објављујте њихово страдање, да се никада никоме не би поновило, оно што се њима десило".

Препоручујем штампање књиге и изналажење правих начина да књига буде не само у рукама појединаца, већ у школама, библиотекама и научним установама.
 

Књигу можете да поручите:
е-маил: fondacijakkic@gmail.com
телефон: +381643070374Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
DECA
DRUGI SVETSKI RAT
NDH
1941

Skip Navigation Links